Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Πρατσόλης: Τεκμηριωμένη απάντηση Σπίρτζη στα πυροτεχνήματα Κεδίκογλου για την παράκαμψη Χαλκίδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                      Χαλκίδα, 02/11/2018

Στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κ. Σίμου Κεδίκογλου απάντησε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι ένα έργο δεν πρέπει να είναι ημιτελές. Αντίθετα, για να είναι λειτουργικό πρέπει να ολοκληρωθεί στα σημαντικά του τμήματα, έστω και αν χρειαστεί να καθυστερήσει.
Πρέπει επίσης να είναι έτοιμες στο σύνολό τους, οι αναγκαίες μελέτες (περιβαλλοντικές, ρυμοτομικού σχεδιασμού αλλά και οδικής ασφάλειας).
Με μεθοδικότητα ολοκληρώνονται όλες αυτές οι προϋποθέσεις και προχωράμε τον Ιανουάριο του 2019 στην δημοπράτηση του έργου, όχι στα 16,5 km που προβλεπόταν αρχικά και θα έμενε ημιτελές, αλλά στα 25 km, ώστε να περιλαμβάνονται και τα τμήματα Υψηλής Γέφυρας-Λαμψάκου αλλά και η παράκαμψη Ψαχνών, εξασφαλίζοντας το σύνολο της χρηματοδότησης που είναι 200 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθεί, ολόκληρη η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σπίρτζη, στη επερώτηση του κ. Κεδίκογλου
               

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, όντως η Εύβοια έχει υποστεί μια τεράστια αδικία όλα αυτά τα χρόνια. Όχι μόνο στα οδικά έργα αλλά σε πλήθος έργων. Μπορεί να υπήρχε ο αποκλεισμός, όπως είπατε, από την κυβέρνηση Σημίτη το 2000. Όμως, και η κυβέρνηση Σαμαρά κατ’ όνομα θα μου επιτρέψετε να πω ότι είχε εντάξει αυτά τα έργα. Το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας», ένα έργο μεγάλης αναπτυξιακής αξίας, έλεγε τότε το Υπουργείο επί κυβέρνησης Σαμαρά ότι τον Δεκέμβρη του 2014 ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί, ότι έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση και όλα τα υπόλοιπα.
Να θυμίσω, λοιπόν, ότι υπήρχε overbooking στα οδικά έργα 227% για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Επομένως, το Υπουργείο Οικονομίας προφανώς, μετά από τις οδηγίες που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπρεπε κάποια έργα απ’ αυτά που δήθεν είχαν ενταχθεί με overbooking 227% στα οδικά έργα, να τα περιορίσει.
Το δεύτερο. Θυμάστε ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την αλλαγή του νόμου των δημόσιων συμβάσεων και των δημόσιων έργων, για να πάμε σε καθεστώς περαιτέρω διαφάνειας, να μην έχουμε τις παθογένειες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με καθυστερήσεις, αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα.
Αυτό μας οδήγησε, πρώτον, να εντάξουμε στη διαδικασία του άρθρου 7 για τις απαλλοτριώσεις του έργου, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία. Έγινε το 2017. Εντάχθηκε, δηλαδή, στα έργα εθνικής σημασίας με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 2017. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τον Δεκέμβρη του 2014 προφανώς δεν ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί το έργο από τη στιγμή που δεν είχαν γίνει ούτε οι αναγκαίες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση.
Να θυμίσω, επίσης, ότι η έκθεση περιβαλλοντικών όρων του έργου που εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος έγινε στις 2 Αυγούστου του 2016.
Να θυμίσω, επίσης, πιθανά να μην το ξέρετε ότι για να τρέξει αυτό το έργο απαιτείτο να γίνει αναθεώρηση των εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Χαλκίδας για να συμφωνηθεί η χάραξη του δρόμου, η τελική λύση που είχε επιλεγεί, γιατί περνούσε μέσα από περιοχή που υπήρχε συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Τώρα έγινε αυτό, στις 8 Οκτωβρίου του 2018. Σας τα καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και  Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Βέβαια δεν είχε γίνει ούτε μελέτη κόστους-οφέλους. Βέβαια, δεν είχε γίνει και η κτηματολογική ολοκλήρωση. Δεν υπήρχαν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις που δημοσιεύθηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2018.
Τι έχουμε κάνει εμείς; Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημοπράτηση του έργου για την παράκαμψη Χαλκίδας, το τμήμα Νέα Λάμψακος-Ψαχνά. Αυτό ήταν 16,5 χιλιόμετρα και είχε προϋπολογισμό 165 εκατομμύρια ευρώ. Αποφασίσαμε να προωθήσουμε μια συνολική ολοκληρωμένη λύση που θα αφορά στα οδικά έργα από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας ως και την παράκαμψη Ψαχνών συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων. Μετά από συνεννοήσεις από την ΕΤΕΠ και την αρμόδια διαχειριστική αρχή έγινε αποδεκτό να διευρυνθεί το έργο. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε κι εσείς μ’ αυτό. Δεν πρέπει να περιοριστεί στα 16,5 χιλιόμετρα και πρέπει να πάμε στα 25 χιλιόμετρα. Έχουμε πρόσθετα 4 χιλιόμετρα από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας μέχρι τη Νέα Λάμψακο που έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 25 εκατομμυρίων και από το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών που είναι άλλα 4,5 χιλιόμετρα με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια. Τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση σήμερα. Άρα, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Γνωρίζετε –το είπατε κι εσείς- για τις διαδικασίες που ζητάει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να τεκμηριωθούν οι φόρτοι.
Επίσης, έγινε η έρευνα-μελέτη προέλευσης προορισμού, συμπληρώθηκαν τα σχετικά ερωτηματολόγια κι έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και στη συνέχεια απαιτήθηκε να γίνει έλεγχος των μελετών σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, αυτό που στην ορολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγεται safety audit και είναι απαραίτητο βάσει του προεδρικού διατάγματος 104/2011 για τα οδικά τμήματα που ανήκουν στο διευρωπαϊκό δίκτυο.
Οι συγκεκριμένες μελέτες που σας αναφέρω ολοκληρώνονται τον επόμενο μήνα, τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, έχουν ανατεθεί και ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό του έργου. Σε συνεννόηση με την αρμόδια διαχειριστική αρχή συμφωνήθηκε ότι μέρος της δαπάνης για το συνολικό έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με τον σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ομάδα JASPERS, προκειμένου να κατατεθεί η σχετική αίτηση χρηματοδότησης του έργου από το 2014-2020, η οποία ολοκληρώνεται, και προφανώς όλο αυτό το υλικό που είναι οι μελέτες, οι έρευνες, όλα τα υπόλοιπα που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, θα χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση αυτού του φακέλου.
Άρα, η χρηματοδότηση του έργου, που δεν ήταν εγγυημένη με overbooking 227%, όπως καταλαβαίνετε, τελικά γίνεται ως εξής: Θα έχουμε χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από εθνικούς πόρους. Για να έχουμε μια εικόνα, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις προαιρέσεις που θα μπουν στον διαγωνισμό. Το ποσό θα είναι ανάλογα με τις εκπτώσεις που θα γίνουν. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια έκπτωση της τάξης του 35%, το ποσό των συμβάσεων θα είναι 130 εκατομμύρια, η ΕΤΕΠ θα χρηματοδοτήσει με 50%, δηλαδή 65 εκατομμύρια ευρώ, από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση θα είναι 85% του υπόλοιπου ποσού, δηλαδή 55 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ είναι από εθνικούς πόρους. Από το ΕΣΠΑ, επίσης, θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες απαλλοτριώσεων που υπολογίζονται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.
Για να μην υπάρχουν, λοιπόν, άλλες καθυστερήσεις, καθώς αναγνωρίζουμε πραγματικά τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, αλλά και των αναγκών που έχει η Εύβοια και των έργων που έχουν μείνει πίσω με ευθύνη αυτών που είχαν ελλείψεις στον σχεδιασμό ή στην υλοποίηση των έργων, εμείς δεσμευόμαστε για τη δημοπράτηση του έργου, για την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαπραγματεύσεων και μελετών μέσα στη χρονιά και τη δημοπράτηση του έργου το αργότερο μέχρι τον Γενάρη του 2019. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία.
Έχω την αίσθηση ότι σε όλη την έκταση καλύφθηκαν και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Βάλτε ένα υστερόγραφο, όμως, κύριε Κεδίκογλου, και εσείς και ο Υπουργός.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όποιος δεν θέλει να αλέσει, όλον τον χρόνο κοσκινίζει.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπω έργο να μπαινοβγαίνει στο ΕΣΠΑ. Ήταν στο ΕΣΠΑ, βγήκε από το ΕΣΠΑ, ξαναμπήκε στο ΕΣΠΑ. Είπατε ότι ήταν κατ’ όνομα έτοιμο το έργο. Από τα δεκατέσσερα έργα, τα δεκατρία προχωρήσανε. Εσείς ο ίδιος είχατε ομολογήσει ότι «η παράκαμψη της Χαλκίδας» ήταν πιο ώριμο έργο από το «Πάτρα - Πύργος» και όμως προχώρησε το «Πάτρα - Πύργος». Λοιπόν, ποιες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτές είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Αλλά, να έρθουμε στο ζουμί, στη χρηματοδότηση. Να δεχθώ εγώ ότι το έργο μπαινοβγαίνει στο ΕΣΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, είναι εξαιρετικά απρόθυμη να χρηματοδοτήσει οδικά έργα. Χρηματοδοτεί ενεργειακά έργα και έργα πληροφορικής. Ποια εγγύηση υπάρχει;
Και θα μπορούσατε, αφού αναγνωρίζετε την αδικία εις βάρος της Εύβοιας, να δώσετε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Περισσεύει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι η Εύβοια δικαιούται αυτά που έχει χάσει.
Και σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του έργου, έχω σοβαρές επιφυλάξεις, κύριε Υπουργέ, γιατί στο πρώτο κομμάτι του έργου που αναφέρετε ότι έχει σπάσει στα δύο, εκεί πρέπει να αφαιρεθούν χώματα, τα οποία θα χρειαστούν στο δεύτερο κομμάτι του έργου. Λοιπόν, αν δεν υπάρχει συνεννόηση των δύο εργολάβων, θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή όπως λένε, εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, η χρηματοδότηση είναι το κύριο και από σας θέλω την απάντηση, όχι πότε θα γίνει η δημοπράτηση, αλλά πότε προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, και το δικό σας υστερόγραφο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Κεδίκογλου, καταρχάς, δεν αποφασίσαμε το σπάσιμο του έργου. Πού το βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Το ανάποδο ήταν.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είπατε δύο κομμάτια, Ψηλή Γέφυρα-Νέα Λάμψακος...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, είπαμε ότι έχουμε προσθέσει στο τμήμα που ήταν από εσάς, από την προηγούμενη κυβέρνηση, εξαγγελμένο ότι θα δημοπρατηθεί δύο πρόσθετα τμήματα. Ένα από την Υψηλή Γέφυρα μέχρι τη Νέα Λάμψακο και ένα δεύτερο που είναι η παράκαμψη των Ψαχνών. Στο ίδιο διαγωνισμό.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα πρώτο που είπατε ήταν ήδη μέσα, το δεύτερο προσθέσατε τώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Δεν ήταν ήδη μέσα. Κάνετε λάθος. Δεν ήταν και δεν ήταν ώριμο. Το δεύτερο είναι ότι η ΕΤΕΠ δεν είναι απρόθυμη για τα οδικά έργα. Αν τα έργα αυτά είναι βιώσιμα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει, είναι πάρα πολύ πρόθυμη. Αν είχε γίνει από το 2014 η μελέτη κόστους–οφέλους, θα είχατε διαπιστώσει κι εσείς ότι είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει έργα που είναι βιώσιμα και όχι να κάνετε overbooking της τάξης του 227%, δηλαδή για έργα που δεν πρόκειται ποτέ να έχουν χρηματοδότηση.  Όταν δηλαδή έχεις έναν προϋπολογισμό εκατό και δεσμεύεις έργα προϋπολογισμού διακοσίων πενήντα, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι κοινή λογική.
Να καταθέσω τον χάρτη που φαίνονται τα δύο τμήματα και να σας καταθέσω, επίσης, την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, πότε έγινε για να γίνουν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις, να σας καταθέσω πότε εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, το 2016, που δείχνει ότι δεν υπήρχε η πλήρης ωριμότητα του έργου.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μπορεί να ήταν ώριμες κάποιες τεχνικές  μελέτες, αλλά ωριμότητα του έργου για να δημοπρατηθεί δεν υπήρχε. Προφανώς δεν είχαν γίνει ούτε απαλλοτριώσεις ούτε σχεδιασμός, ούτε χρήματα είχαν υπάρξει και είχαν προβλεφθεί για τις απαλλοτριώσεις.
Θέλω, όμως, να πω κάτι. Η Εύβοια είναι αδικημένη διαχρονικά και από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους τοπικούς φορείς. Κάποια στιγμή δηλαδή πρέπει να τελειώσει το έργο και ο δρόμος για την Κάρυστο. Είναι μερικές δεκαετίες εκεί που η Περιφέρεια...
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλά έχουν εκπέσει πέντε εργολάβοι εκεί πέρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχουν εκπέσει πέντε εργολάβοι. Αυτό λέμε κι εμείς, ότι δεν κάνουμε έργα που να πηγαίνουν δεκαετίες έτσι μέσα στην ιστορία του χρόνου και να μην ολοκληρώνονται τα έργα. Πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ότι το έργο ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν οι εργοληπτικές εταιρείες δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν.
Αυτό κάνουμε τώρα. Το έργο, λοιπόν, θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε σύμβαση πριν τις εκλογές.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πότε θα γίνουν οι εκλογές;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τον Οκτώβρη, στην ολοκλήρωση της τετραετίας.
Και είναι βέβαιο, επίσης, και σας το λέω με κάθε καλή διάθεση, ότι το έργο θα ξεκινήσει και δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα καθυστερήσεων, είτε αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είτε αφορά τις τεχνικές μελέτες, είτε αφορά τις απαλλοτριώσεις, είτε οποιαδήποτε καθυστέρηση είχαμε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...