Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ανάγκη άμεσης δράσης σε εθνικό επίπεδο, για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής



               
 Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα και το μέλλον της. Διεθνώς, αναζητούνται αποτελεσματικές πολιτικές και δράσεις άμβλυνσης των επιπτώσεών της. Πολιτικές, δηλαδή, που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, τεχνικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες.
Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την αύξηση της θερμοκρασίας της γης 1,5 βαθμό Κελσίου, (δημοσιεύτηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα) ήταν ξεκάθαρη και έπεσε σαν καταπέλτης: Μια δεκαετία και μισός βαθμός Κελσίου μας χωρίζουν από την καταστροφή!

Ίσως δεν θα έπρεπε να χρειαζόμασταν την έκθεση για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις βιώνουμε ή τις βιώνουν συνάνθρωποι μας με τον πιο σκληρό τρόπο: Η Καλιφόρνια καίγεται πάλι. 25 νεκροί ως τώρα! Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία, 30 νεκροί! Αποκολλήθηκε και άλλος παγετώνας στην Ανταρκτική. Τυφώνας Michael στη Φλόριδα που ακολουθεί τον τυφώνα…. και προηγείται του τυφώνα… Τυφώνες χωρίς τέλος και ο καθένας να σπάει κάποιο ρεκόρ! Καταστροφικό το καλοκαίρι του 2018 σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, με καύσωνες και πυρκαγιές ακόμα και κοντά στην ζώνη της Αρκτικής!
Τα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης που ερημοποιούνται, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, οι αγροτικές παραγωγές που μειώνονται ή καταστρέφονται, το καραβάνι των χιλιάδων μεταναστών που κινείται αυτές τις ημέρες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ, αφού οι έντονοι καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή, κάνουν γενικώς τη ζωή ολοένα και πιο δύσκολη στην περιοχή της τροπικής ζώνης…
Και βέβαια, η Μάνδρα Αττικής, το Μάτι Αττικής…
Δεν υπάρχει πλέον δίλλημα, αν η κλιματική αλλαγή είναι ή όχι ανθρωπογενής. Η επιστήμη έχει αποφανθεί επί του θέματος με σιγουριά σχεδόν 100%, για αυτό και δεν πρέπει να συνεχιστεί η τακτική του στρουθοκαμηλισμού και η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε κλειδωμένοι στο παρελθόν, περιμένοντας να μας συμβεί η επόμενη καταστροφή.
Η χώρα μας πρέπει να κινηθεί τώρα, με αποφασιστικότητα, στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, με επίκεντρο το ανθρώπινο-κοινωνικό κεφάλαιο και την φυσική μας κληρονομιά, για την προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προωθήσει με βάση τις εισηγήσεις της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ ένα διαφορετικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης-κυκλικής οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει στόχους όπως οι παρακάτω:
             Η ολοκληρωτική απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες μέχρι το 2050 (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) και από τον λιγνίτη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030
             Η κάλυψη των εθνικών αναγκών ηλεκτροδότησης μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 100% ώς το 2050
             Η συστηματική αναδάσωση
             Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις δημόσιες υπηρεσίες. Κίνητρα στους πολίτες για αγορά ηλεκτρικών ΙΧ
             Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλες τις ελληνικές πόλεις
             Η ενεργειακή αναβάθμιση σε χιλιάδες ενεργοβόρα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσουν τον χειμαζόμενο τον κλάδο της οικοδομής
             Η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με την εφαρμογή νέων ρευμάτων ανακύκλωσης, της συνοικιακής και της οικιακής κομποστοποίησης
             Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Ως παγκόσμιο φαινόμενο η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις. Είναι μείζον πρόβλημα κοινωνικό, ανθρωπιστικό, οικονομικό. Για τον λόγο αυτό και για να υπάρξει αποτελεσματική αναχαίτιση του θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν συνολικά οι πολίτες, το συντεταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι δημόσιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση.
Χρειάζεται να κάνουμε πολλά, ώστε η Ελλάδα να φτάσει τους επιδιωκόμενους στόχους που αναφέρονται στην Ειδική έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ και γι' αυτό θα πρέπει να αναληφθούν από το Κράτος και από όλους μας άμεσες δράσεις περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, χωρίς καθυστέρηση.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να απουσιάσει από την πρωτοπορία και αυτού του αγώνα!

Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...