Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ή Άννα Γ. Φαλτάϊτς, Δημοσιογράφος κάνει έκκληση για την διάσωση και διατήρηση του Μουσείου Φαλτάιτς



Η δημοσιογράφος Άννα Γ. Φαλτάιτς με ανοικτή επιστολή της αναφέρεται στο Μουσείο Φαλτάιτς
"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου
Αγαπημένοι συντοπίτες και φίλοι
Πριν από 100 περίπου χρόνια, το νησί μας, με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες μιας χούφτας ανθρώπων, πρωτοπόρων ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, βγήκε από τη λήθη του χρόνου και μπήκε στη σύγχρονη εποχή με τεράστιες προοπτικές και αξιώσεις:
Της σκυριανής Αγγελικής Χατζημιχάλη με τις λαογραφικές της μελέτες και την παρουσίαση της σκυριανής λαϊκής τέχνης στην Αθήνα• της Νίκης Πέρδικα με το μνημειώδες έργο της Σκύρος, που έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών• του Κώστα Φαλτάϊτς που με την κινητοποίησή του μέσω του Τύπου της εποχής και τη συμβολή του στη διοργάνωση των εορτών για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ρούπερτ Μπρουκ έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην πολιτιστική αλλά και τουριστική αξία της Σκύρου• της Μαρίας Φαλτάϊτς που με τις σχολές ξυλογλυπτικής και υφαντικής της συνέβαλε στην οικονομική αξιοποίηση της σκυριανής παραδοσιακής τέχνης• της ομάδας εκείνης των Σκυριανών που ίδρυσαν το πρώτο ίσως στην ιστορία της Ελλάδας τοπικό ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο στη Σκύρο το 1930.

Πριν από 55 χρόνια, εμπνεόμενος από το όραμα των ανθρώπων αυτών, ένας άλλος πρωτοπόρος Σκυριανός, ο Μάνος Φαλτάϊτς, ίδρυσε το πασίγνωστο λαογραφικό και ιστορικό μουσείο που φέρει το όνομά του.
Ο οραματιστής αυτός, όπως και οι πρόγονοι Σκυριανοί, αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς το πόσο καθοριστικός παράγοντας για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου μπορεί να είναι ένα μουσείο. Και μάλιστα, σε μια εποχή που άλλοι, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, «έθαβαν» την ιστορία και τον πολιτισμό των τόπων τους, θεωρώντας τα αναχρονιστικά, παλαιϊκά.
Η ιστορία απέδειξε το πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η προσέγγιση: Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν πως κάθε μήνα αυξάνεται η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας. Ξένες τουριστικές εταιρίες λανσάρουν και πωλούν τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα, στα οποία συνδυάζουν τις διακοπές με τη μελέτη του πολιτισμού. Μάλιστα, η ζήτηση για τέτοια πακέτα εμφανίζει εκρηκτική αύξηση. Το υπουργείο Πολιτισμού στον νέο σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα του πολιτισμού, δίνει έμφαση πλέον στην ενδυνάμωση της Περιφέρειας, και όχι μόνον των μεγάλων αστικών κέντρων . Το υπουργείο Τουρισμού κάνει διαρκώς ανοίγματα στις ξένες αγορές προωθώντας την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο, με πόλο έλξης, μεταξύ άλλων, και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ακόμα και οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομίας, σε εκδηλώσεις και συνέδρια που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και στήριξη του πολιτισμού ως μέσου προσέλκυσης επενδύσεων.
Είναι, λοιπόν, ανεπίτρεπτο, αν όχι αδιανόητο, σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, έχει ρίξει το βάρος του στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού του, σε μια εποχή που έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι ο πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου, το νησί μας να κινδυνεύει να χάσει ένα από τα πολυτιμότερα πολιτιστικά του στοιχεία.
Το Μουσείο Φαλτάϊτς αποτελεί έναν από τους βασικότερους και σπουδαιότερους πόλους έλξης του νησιού μας. Η επίσκεψη σε αυτό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τους επισκέπτες του νησιού μας, Έλληνες και ξένους. Και όχι χωρίς λόγο. Είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ιστορία και ο πολιτισμός της Σκύρου. Είναι το σημείο στο οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα πολύτιμα αρχεία που αφορούν την ιστορία, όχι μόνον του τόπου μας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.Είναι το σημείο στο οποίο επί σειρά ετών γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις που έφερναν κόσμο από όλη την Ελλάδα. Και αυτός ο κόσμος όχι μόνον έγινε κοινωνός του σκυριανού πολιτισμού, και διέδωσε αυτόν τον πολιτισμό σε άλλους τόπους, αλλά παράλληλα στήριξε και οικονομικά το νησί, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στους Σκυριανούς να μην εγκαταλείψουν, αλλά αντιθέτως να αναδείξουν τον πολιτισμό τους.
Το Μουσείο από την ίδρυσή του λειτουργεί με ίδιους πόρους. Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι γνωστή, όπως και οι λόγοι που οδήγησαν εκεί, με την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας να δίνει το «τελειωτικό χτύπημα». Την ώρα όμως που απειλείται άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας του, αυτό που επείγει είναι η άμεση οικονομική στήριξή του, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατάσχεσής του. Παράλληλα, είναι η ηθική υποχρέωση όλων μας, ιδιωτών και δημόσιων φορέων, να στηρίξουμε το μουσείο μακροπρόθεσμα.
Το ζήτημα δεν χωράει μικροπολιτικούς/μικροκομματικούς χειρισμούς. Ούτε είναι κάτι που αφορά μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μας αφορά όλους. Πράγματι, ο Μάνος Φαλτάϊτς ίδρυσε το Μουσείο και εμφύσησε το πνεύμα του σε όσους είχαν την τύχη να συναναστραφούν μαζί του. Όμως, αυτό που άφησε πίσω του είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το Μουσείο ήταν, είναι και πρέπει εις το διηνεκές να συνεχίσει να είναι ο θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.
Ας μην αφήσουμε ένα διαμάντι να μετατραπεί σε κάρβουνο.

Με εκτίμηση
Άννα Γ. Φαλτάϊτς
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόγραμμα δράσεων του Μπλόκου της Κηρίνθου

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ   Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρ...