Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η Αγόρευση του πρώην Βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη στη Βουλή για τα διόδια στο Σχηματάρι. 10.12.2013


Η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για την Ιονία Οδό, στην οποία περιλαμβάνεται και ο δρόμος Σχηματάρι Χαλκίδα έγινε το 2013 με τον ν.4219/2013. Η τροποποίηση  της Σύμβασης και ως το μέρος που περιλαμβάνει αδίκως το δρόμο Σχηματάρι- Χαλκίδα μπορούσε βεβαίως να γίνει τι 2013 εάν η τότε κυβερνητική πλειοψηφία το ήθελε ή πίεζε τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη να το δεχθεί. Ασφαλώς όλα αυτά πριν από την κύρωση της Σύμβασης κατά τη διαπραγμάτευση με την Παραχωρησιούχο κοινοπραξία.
Στη συζήτηση εκείνη ο Βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης αγόρευσε (Πρακτικά Βουλής, Συνεδρίαση ΜΗ, 10 Δεκεμβρίου 2013, σ. 3995-3996) και για το θέμα αυτό λέγοντας τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας πανηγυρικός τόνος σε μια συνεδρίαση για την επανεκκίνηση τεσσάρων σοβαρών, μεγάλων, έργων, αναδείχθηκε και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ότι δυστυχώς και αυτό μετατρέπεται σε μια λογική να ενισχυθούν μεγάλα εργολαβικά οικονομικά συμφέροντα δυστυχώς εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού.
Κύριε Υπουργέ, θα είμαι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπούρα, που σας ευχαρίστησε για τη σημαντική παρέμβασή σας και για το δίκαιο της χρήσης των διοδίων, ιδιαίτερα στην Αττική. Επίσης, θα είμαι και σε αντίθετη κατεύθυνση με ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας που σας ζήτησαν να κλείσετε τα αυτιά σας στις διαμαρτυρίες.
Σας λέω, λοιπόν, ότι χθες το βράδυ στη Χαλκίδα, στην έδρα του Δήμου Χαλκιδέων, παρουσία όλων των παραγωγικών φορέων του νομού, όλων των κομμάτων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του -το αναφέρω επειδή κάνατε αναφορά στον Δήμαρχο- εξέφρασε την τοπική κοινωνία. Δεν είναι απόφαση του Δημάρχου, με τον οποίο δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά είναι απόφαση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Γιατί; Γιατί βάζετε διόδια στον δρόμο Χαλκίδα – Σχηματάρι 0,75 ευρώ και φτάνουν πλέον τα διόδια στις Αφίδνες από 2,10 σε 4 ευρώ και κάτι. Ένας χρήστης, δηλαδή, του δρόμου Χαλκίδα – Αθήνα για να πάει και να έρθει πληρώνει πλέον 8 ευρώ και κάτι παραπάνω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Σωστός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και σας ρωτώ: Έτσι ενισχύεται η τοπική οικονομία μιας περιοχής η οποία έχει πληγεί και από την αποβιομηχάνιση και από την ύφεση και, βέβαια, από την ανεργία;
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση, γιατί θα μπορούσα να κατηγορηθώ ως τοπικιστής. Θα ήθελα να καταθέσω το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας και των φορέων του Νομού Εύβοιας, ανάλογο κοινό ψήφισμα φορέων που συμμετείχαν σε ανοικτή συνάντηση στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας.  Και αυτοί σάς καταγγέλλουν και, βεβαίως, αποκρούουν τις πολιτικές σας και ζητούν και εκείνοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στο πλαίσιο των αναθεωρημένων συμβάσεων για την κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων, όπου προβλέπονται νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων που υπολογίζονται, κυρίες και κύριοι Βουλευτές από 33 έως 66%.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είδατε στο τέλος, βεβαίως, τις απόψεις της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων, που είναι αντίθετοι με αυτήν τη λογική.
Η δική μας τοποθέτηση εκφράστηκε εμπεριστατωμένα και με πλήρη επάρκεια, τόσο από την ειδική αγορήτρια, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο όσο και από τους άλλους συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Θέλω, όμως, να σταθώ σε δύο βασικά ζητήματα, για να αποδείξω, στο βαθμό που μπορώ, τον εμπαιγμό εις βάρος του ελληνικού λαού.
Λέει στην αιτιολογική έκθεση στη σελίδα 4 στην πρώτη παράγραφο: «Σκοπός της συμφωνίας είναι η τροποποίηση συγκεκριμένων όρων της σύμβασης παραχώρησης προς αποκατάσταση της συμβατικής και οικονομικής ισορροπίας της –, «θέλω λίγο την προσοχή σας»,- η οποία έχει ιδιαιτέρως διαταραχθεί από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων τεσσάρων ετών, η οποία επέδρασε και εξακολουθεί να επιδρά επί των θεμελιωδών παραδοχών και στοιχείων, τα οποία εύλογα οι συμβαλλόμενοι είχαν λάβει ως βάση κατά τον προγραμματισμό, δημοπράτηση και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης.».
Ερωτώ: Αυτή η συγκυρία δεν είναι ίδια για τον λαό, για τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται στην ουσία και άμεσα και έμμεσα να στηρίξουν αυτά τα έργα; Όταν λέω άμεσα, εννοώ με τα διόδια και τις αυξήσεις και τα νέα παράπλευρα διόδια. ‘Οταν λέω έμμεσα, εννοώ όταν στην ουσία, χωρίς να έχει συμβατική υποχρέωση, το δημόσιο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό. Σαφώς και πρέπει να γίνουν τα έργα, όπως ειπώθηκε, αλλά με ποιους όρους και με τίνος το συμφέρον ως προμετωπίδα; Των παραχωρησιούχων- εργολάβων ή του ελληνικού λαού και της πατρίδας;
Επίσης, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση μία σειρά από λόγους γιατί πρέπει να είμαστε θετικοί. Διαβάζω στη σελίδα 1β την έκτη παράγραφο: «Πέραν των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της επανεκκίνησης των έργων, η αναβάθμιση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων θα συμβάλει δραστικά και στην ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ταχύτερες και οικονομικότερες μετακινήσεις και μεταφορές και μείωση των οδικών ατυχημάτων.».
Σε απάντηση ερώτησης που είχα υποβάλει στον κύριο Υπουργό για το πώς μπορεί να κάνει χρήση, με βάση τα αυξημένα και νέα διόδια, ο Ευβέας, Χαλκιδέος ή ο επισκέπτης, τι μου είχε προτείνει; Να κάνει χρήση του παράδρομου, όταν ο παράδρομος αυτός είναι σκέτη καρμανιόλα, όταν έχουμε θρηνήσει δεκάδες θύματα από τροχαία.
 Προσέξτε. Δεν λέει μέσα ότι πρέπει, ως συμβατική υποχρέωση –αναφέρθηκε από κάποιους άλλους Βουλευτές-, να φτιαχτούν παράπλευροι, για να εξυπηρετούν βέβαια τους πολίτες, που είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο ή τον παράδρομο. Δεν λέει, όμως, να οδηγείτε με αυτόν τον τρόπο, με αυτήν τη λογική σε δρόμους-καρμανιόλα. Λέει ότι θα υπάρξει οικονομικότερη μεταφορά και μετακινήσεις.
Μα, ήδη, με μελέτες αποδείχθηκε ότι, ανεβάζοντας τα διόδια, είναι προφανές ότι θα αυξηθούν και τα μεταφορικά. Αυτό πού θα μετακυλιθεί; Βεβαίως, στις τιμές των προϊόντων. Ποιος θα είναι πάλι αυτός που θα σηκώσει το βάρος; Μα, ο απλός μέσος Έλληνας πολίτης, όπως μέχρι τώρα έχει φορτωθεί ως υποζύγιο όλα αυτά τα βάρη, που, δυστυχώς, δεν κατανέμονται ούτε δίκαια ούτε ισομερώς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε τριάντα δευτερόλεπτα.
Τέλος, μου κάνει εντύπωση γιατί δεν τέθηκε από Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με βάση το άρθρο 72 παράγραφος 1, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Καταθέσαμε, κύριε συνάδελφε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αν καταθέσατε, ζητώ συγγνώμη. Διότι υπάρχουν συνάδελφοι που άλλα λένε στις τοπικές κοινωνίες και αλλιώς συμπεριφέρονται, όταν έρχονται μπροστά από την ευθύνη τους……»

Η Αγόρευση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή για τα διόδια στο Σχηματάρι. 10.12.2013


Η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για την Ιονία Οδό, στην οποία περιλαμβάνεται και ο δρόμος Σχηματάρι Χαλκίδα έγινε το 2013 με τον ν.4219/2013. Η τροποποίηση  της Σύμβασης και ως το μέρος που περιλαμβάνει αδίκως το δρόμο Σχηματάρι- Χαλκίδα μπορούσε βεβαίως να γίνει τι 2013 εάν η τότε κυβερνητική πλειοψηφία το ήθελε ή πίεζε τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη να το δεχθεί. Ασφαλώς όλα αυτά πριν από την κύρωση της Σύμβασης κατά τη διαπραγμάτευση με την Παραχωρησιούχο κοινοπραξία.
Στη συζήτηση εκείνη ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου αγόρευσε (Πρακτικά Βουλής, Συνεδρίαση ΜΗ, 10 Δεκεμβρίου 2013, σ. 3976-3977) και για το θέμα αυτό λέγοντας τα εξής:

«Για εμάς, αγαπητοί συνάδελφοι, βασικό ζητούμενο στις συμβάσεις που συζητούμε είναι το πώς θα γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, ποιες είναι οι προτεραιότητες και βεβαίως, σε ποιους χρόνους θα γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, διότι πραγματικά για εμάς απαιτούσαν νέο, φθηνότερο σχεδιασμό, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, με νέες αποτιμήσεις λόγω νέων τιμών εργασίας και υλικών.
Επίσης, προσεγγίζουμε και το θέμα της αποπληρωμής τους. Δεν μπορεί να γίνεται με διόδια που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα για τους χρήστες, για τα φτωχότερα στρώματα, για τους οικονομικά ασθενέστερους, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάνε στη δουλειά τους και αναγκάζονται να πληρώσουν αυτά τα διόδια.
Είναι απαράδεκτη, κύριε Υπουργέ, η άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λαιμητόμο του παράδρομου. Και είναι προκλητική η συγκεκριμένη πρότασή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την περίπτωση του δρόμου Χαλκίδας-Σχηματαρίου.
Οι παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων που θεσμοθετείτε παρουσιάζουν πολλές πρωτοτυπίες: Ενώ εσείς χαράσσετε την πολιτική και τους βασικούς σχεδιασμούς των συγκεκριμένων έργων και ταυτόχρονα βεβαίως διασφαλίζετε και τη χρηματοδότηση των έργων, δεν συμμετέχετε ούτε ως παρατηρητής στην υλοποίησή τους. Τα παραχωρείτε όλα σε εταιρείες ιδιωτικού συμφέροντος.
Μια άλλη πρωτοτυπία είναι ο τρόπος αποπληρωμής τους. Υπάρχουν ήδη έργα που έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια, όπως και έργα για τα οποία πληρώνονται διόδια εδώ και δεκαετίες, για τα οποία δεν έχει γίνει ούτε ένα ευρώ έργο. Είτε είναι έργα που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και καλούνται οι χρήστες τους να καταβάλουν αντίτιμο χρήσης που θα αποπληρώσει άλλα έργα.
Τελικά, δηλαδή, το χρηματοδοτικό σχήμα αυτών των παραχωρήσεων καταλήγει στον Έλληνα πολίτη, αφού και τη συνεισφορά του δημοσίου πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και τη συνεισφορά των τραπεζών και του εργολάβου πληρώνει ο χρήστης, με το αντίτιμο που καταβάλλει.
Παλαιότερα, κύριε Υπουργέ, τα έργα είχαν επιλεκτικά διόδια. Θυμάστε στο δρόμο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Αθήνας-Πατρών. Τώρα δεν έχετε αφήσει ούτε έναν παράδρομο. Τελικά, δηλαδή, αυτό που καταφέρατε με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ήταν να επωμιστεί το δημόσιο όλες τις ζημιές των εργολάβων και ταυτόχρονα να δεσμευτείτε για ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα με περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση. Αυτό θα το δείτε στη διαδρομή, με τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει.
Έρχομαι τώρα σε αυτό που μας πονάει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο εμάς τους Ευβοιώτες. Στη σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας Οδού καλούμαστε εμείς να συμμετάσχουμε -είτε οι Ευβοιώτες είτε οι επισκέπτες της Εύβοιας- με την τοποθέτηση διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου-Χαλκίδας. Ποια σχέση έχει η συγκεκριμένη παραχώρηση με το συγκεκριμένο δρόμο, που έχει κατασκευαστεί στο σύνολό του από χρήματα που δεν κατέβαλε καθόλου ο ανάδοχος; Έχουν καταβληθεί εδώ και δέκα επτά χρόνια από τα τέλη διοδίων που καταβάλαμε στο Σχηματάρι, ενώ δεν κάναμε χρήση του υπολοίπου της Εθνικής Οδού ούτε ένα χιλιόμετρο!
Και εσείς ο ίδιος και οι συνάδελφοί σας, μας λέγατε ότι αυτό το πληρώνετε τώρα γιατί θα φτιάξετε το δρόμο Χαλκίδα-Σχηματάρι. Δέκα επτά χρόνια το πληρώνουμε! Και ερχόμαστε σήμερα και μας βάζετε συγκεκριμένα διόδια, για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε.
Σας είχα καταθέσει πριν λίγο καιρό κάποια αναφορά. Μου απαντήσατε στην αναφορά ότι, ενώ αποδέχεστε ότι το κόστος των διοδίων είναι βαρύ για τους κατοίκους της περιοχής –μάλιστα λέτε ότι θα είναι δυσβάσταχτο- ξεπερνάτε το πρόβλημα με την προτεινόμενη εναλλακτική λύση, αναφέροντας προκλητικά αυτό που σας είπα νωρίτερα και σας το ξαναλέω: «Σε ό,τι αφορά στην οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων από το κόστος διέλευσης των διοδίων σημειώνεται ότι η χρήση του έργου παραχώρησης δεν είναι υποχρεωτική, δεδομένης της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών διαδρομών».
Όταν το δει κάποιος, φαίνεται ορθό αυτό που λέτε. Όμως, κύριε Υπουργέ, το ξέρετε ότι η εναλλακτική διαδρομή που επικαλείστε έχει μεταβληθεί σε εκατόμβη θυμάτων. Ανά ένα μέτρο, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει και εικονοστάσι! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να απαντάτε με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος και δεν θα σας αφήσουν να φτιάξετε ούτε τους σταθμούς.
Εγώ θα σας καταθέσω ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, όπου θα σας διαβάσω μία φράση και σας προλέγω ότι αυτοί που συμφώνησαν ομόφωνα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην φορτώνετε σε εμάς όλες αυτές τις διαδικασίες.
Αποφασίζει, λοιπόν, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων να εμποδίσει στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου-Χαλκίδας. Εξουσιοδοτεί το δήμαρχο, προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε οι εργοταξιακές δυνάμεις του δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρέμβουν για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του νέου σταθμού, όταν αυτή επιχειρηθεί.
Σας το καταθέτω και επαναλαμβάνω το εξής: Μην τα φορτώνετε στο ΣΥΡΙΖΑ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Αποστόλου                 καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Γιατί αυτή η απόφαση; Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να φθάσουν εκεί οι συμπατριώτες μου οι Χαλκιδέοι. Ούτε μία παρέμβαση δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια στο άθλιο –«αρχέγονο» το είπατε εσείς, κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση στην επιτροπή- οδικό δίκτυο της Εύβοιας.
Βέβαια, για να χρυσώσετε το χάπι, ανακοινώσατε την ένταξη της παράκαμψης Χαλκίδας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από εχθές, όλη τη μέρα ψάχνω να βρω τη χρηματοδότηση και δεν τη βρίσκω. Ξέρετε, αυτό το έχετε κάνει και με άλλα έργα, όπως είναι για παράδειγμα το Νοσοκομείο Χαλκίδας που ουσιαστικά έχει ενταχθεί, έχει ξεκινήσει, αλλά έχει καταντήσει γιοφύρι της Άρτας. Άρα, λοιπόν, μην περιπαίζετε την κοινωνία ανακοινώνοντας εντάξεις έργων, χωρίς να έχετε εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη ρύθμισή σας, γιατί οδηγεί το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τον Έλληνα πολίτη, σε βάρη στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Επίσης, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει και μία τροπολογία και θα ήθελα να πω δύο κουβέντες. Αναφέρομαι στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Έχουμε συζητήσει μεταξύ μας, αγαπητοί συνάδελφοι και για το περιεχόμενο που έχει η τροπολογία μας. Ουσιαστικά συμφωνείτε κι εσείς στις ιδιαίτερες συζητήσεις που κάνουμε. Άρα, μήπως είναι ευκαιρία έστω και σ’ αυτήν την τροπολογία να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουμε; Σας το λέμε, γιατί ο ελληνικός λαός δεν αντέχει καταστάσεις σαν κι αυτές που φαίνεται ότι έρχονται.»


27.3.2007, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ: «Για το Σχηματάρι Χαλκίδα δικαίως διαμαρτύρονται οι Ευβοιείς αλλά …καλώς ή κακώς το κρατήσαμε» Τόσο Απλά!!!


Στην συζήτηση στη Βουλή για την σύμβαση παραχώρησης του 2007 (νόμος 3555/2007) ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος απάντησε στην αγόρευση  του Βουλευτή Παπαγεωργίου σχετικά με την συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι Χαλκίδα στη Σύμβαση της Ιονίας Οδού (Πρακτικά της Βουλής, ΙΑ περίοδος, Σύνοδος Γ΄Συνεδρίαση ΡΣΤ΄, 27 Μαρτίου 2007, σ. 6929).

«Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι το τμήμα Σχηματάρι – Χαλκίδα, για το οποίο δικαίως διαμαρτύρονται εν τίνι μέτρο οι Ευβοείς, υπήρχε και αυτό στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, το αρχικό τού 2004 ως έργο, που τροφοδοτεί για να στηρίξει οικονομικά την Ιονία Οδό. Δεν το αλλάξαμε, το συνεχίσαμε καλώς ή κακώς. Εν πάση περιπτώσει, έχετε δίκιο στο εξής …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ: Έπρεπε να το αλλάξετε, κύριε Υπουργέ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Δεν το αλλάξαμε, αλλά έχετε δίκιο στο εξής: Πρέπει να βοηθηθεί η Εύβοια με ουσιαστική, αν θέλετε, ανταποδοτική υποδομή στο διάστημα κατασκευής των έργων.
Πράγματι, όπως έχω απαντήσει και άλλη φορά απ’ αυτήν τη θέση και όπως ασφαλώς ξέρετε, στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μελέτες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ του βορειοδυτικού άξονα της Εύβοιας είναι ήδη σε εξέλιξη και ελπίζουμε, πριν τελειώσει η Ιόνια Οδός, να έχουν κατασκευαστεί και τα σχετικά τμήματα.
Έχουμε εντάξει πάλι κατά προτεραιότητα στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πιστώσεις για τα έργα αυτά. Θα απαντήσει ο Υπουργός αναλυτικά, ενδεχομένως και στην Εύβοια, που έχει σκοπό να κάνει μια επίσκεψη και επί τόπου.
Άρα, έχετε δίκιο. Είναι παραμελημένη η Εύβοια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν και η συμβολή της στην Ιόνια Οδό και θα καλυφθεί όντως ...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το έργο σαν τεχνικό αντικείμενο απεντάχθηκε από την Ιόνια Οδό, γίνεται σαν περιφερειακό έργο ενταγμένο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης …
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πιπεργιά, σας απαντώ και πάλι ότι γίνεται δημόσιο έργο. Έχετε δίκιο. Απεντάχθηκε από πλευράς κατασκευής, αλλά δεν μπορούσε να απενταχθεί από πλευράς χρηματοδότησης του έργου της Ιονίας Οδού. Καλώς ή κακώς, το κρατήσαμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει συνέχεια.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Εν πάση περιπτώσει, επειδή και η Εύβοια είναι παραμελημένη μέχρι τώρα, αναγνωρίστε και εσείς ότι έργα …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εντάξει, τα λέτε και κατ’ ιδίαν αυτά.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ολοκληρώσετε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): … περίπου 200.000.000 ευρώ στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα γίνουν …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, διότι ο χρόνος, όπως ξέρετε, είναι περιορισμένος και βλέπω συναδέλφους που περιμένουν με αγωνία να μιλήσουν.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Έχω τελειώσει πρακτικώς. Μια φράση μόνο θα πω, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μία τελευταία φράση, παρακαλώ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Νομίζω ότι τα έργα αυτά είναι και διαχρονικά και μείζονος εθνικής σημασίας. Και δέχομαι ότι η πατρότητα και η μητρότητα ανήκει στον ελληνικό λαό. Απλώς, όταν κανείς από το πρωί ως το βράδυ εργάζεται επί τρία χρόνια, ξενυχτώντας για τα έργα αυτά από αδυναμία ανθρώπινη –και αναφέρομαι στον εαυτό μου- θέλει να ακούει ότι του οφείλεται και κάποια αναγνώριση κάποιας μερικής πατρότητας  για την υλοποίησή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Η Αγόρευση του πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά στη Βουλή για τα διόδια στο Σχηματάρι – 27 Μαρτίου 2007.


Η συζήτηση του ν.3555/2007 δηλαδή για τον νόμο που κύρωσε την σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και βάση της οποίας προβλέπεται η κατασκευή διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα διεξήχθηκε τον Μάρτιο του 2007. Στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου αγόρευσε ο τότε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς (Πρακτικά της Βουλής, ΙΑ περίοδος, Σύνοδος Γ΄Συνεδρίαση ΡΣΤ΄, 27 Μαρτίου 2007, σ. 6935-6936) ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
"Πλην όμως θα πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την ένταξη του κλάδου Σχηματάρι-Χαλκίδα, που κατασκευάζεται σήμερα με σημαντική καθυστέρηση σαν δημόσιο έργο στο συνδυασμό παραχώρησης. Και αυτό, γιατί το έργο Σχηματάρι-Χαλκίδα, κύριε Υπουργέ, που ήταν αρχικά σαν αντικείμενο κατασκευής, απεντάχθηκε από τις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου. Το έργο κατασκευάζεται πλέον σαν δημόσιο έργο ενταγμένο στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα στερώντας αναπτυξιακούς πόρους από την περιφέρεια. Θα έπρεπε, λοιπόν, να απενταχθεί και από την εκμετάλλευση- παραχώρηση.
Σήμερα μας καλείτε να ψηφίσουμε, ως εκπρόσωποι του λαού της Εύβοιας, να εισφέρουν και οι Ευβοείς με το βαλάντιό τους στη χρηματοδότηση έργου που θα εκτελεστεί –και καλώς θα εκτελεστεί- σε άλλη περιφέρεια της χώρας, όταν η Εύβοια διαθέτει ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο με πολλά προβλήματα και επιπρόσθετα έχει αποκλειστεί από τα νέα οδικά έργα.
Μάλιστα την τριετία της νέας διακυβέρνησης σταμάτησαν και οι μελέτες των βασικών παρακάμψεων. Μπορεί εσείς, κύριε Υπουργέ, να είπατε ότι δίνετε μελέτες στο βόρειο άξονα ή ότι κάνετε προμελέτες για μεσογειακή χάραξη. Η παράκαμψη Χαλκίδας όμως σταμάτησε, κύριε Υπουργέ; Σταμάτησε. Δεν χρηματοδοτείται. Από εγκεκριμένες πιστώσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ εκταμιεύσατε την τριετία μόνο 100.000 ευρώ και το 2006 η εκταμίευση είναι μηδέν. Οι μελέτες σταμάτησαν. Σταμάτησε η μελέτη για την παράκαμψη Αμαρύνθου; Σταμάτησε. Σταμάτησε η παράκαμψη Αλιβερίου; Σταμάτησε.
 ‘Ενα έργο που ωρίμασε από την προσπάθεια που καταβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια, το έργο της παράκαμψης Βασιλικού, δεν εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, γιατί φροντίσατε προηγούμενα να εντάξετε σ' αυτό, ως Κυβέρνηση, εκατοντάδες έργα που είχαν εκτελεστεί με εθνικούς πόρους. Αφού, λοιπόν, απορροφήσατε από το Π.Ε.Π. τα χρήματα που διέθετε για να καλύψετε ανάγκες του κρατικού κορβανά, δεν έφταναν πλέον τα λεφτά, για να γίνει το τόσο σημαντικό οδικό έργο.
Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, μας καλείτε να ψηφίσουμε τη σύμβαση της Ιονίας Οδού παρά τη διαπίστωση ότι το εθνικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι από τα πλέον φονικά οδικά δίκτυα της χώρας, με αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και νεκρών σύμφωνα μάλιστα και με πρόσφατη έκθεση του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Το 2004 ήμασταν δωδέκατοι σε κατάταξη μεταξύ των νομών της χώρας. Το 2005 κατεβήκαμε τέσσερις θέσεις και ήμαστε σαν νομός στη όγδοη θέση. Το 2006 κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση από τους νομούς της χώρας. Είχαμε πενήντα οχτώ θανατηφόρα ατυχήματα με εξήντα νεκρούς.
Είναι προφανές ότι εκφράζοντας τα αισθήματα του ευβοϊκού λαού δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τη σύμβαση, γιατί σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα. Ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε την υπαγωγή του κομματιού αυτού στην εκμετάλλευση της σύμβασης παραχώρησης. Ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να προσφύγει σε κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να απενταχθεί ο κλάδος Σχηματάρι-Χαλκίδα από τη σύμβαση παραχώρησης. Αποτελεί εξάλλου ομόθυμη απόφασή μας να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα κι αυτό γιατί θα συνεχίζεται και για τριάντα και πλέον χρόνια ακόμη η οικονομική εκμετάλλευση τόσο των Ευβοέων που χρησιμοποιούν τον Π.Α.Θ.Ε. όσο και των επισκεπτών του νομού που θα οδεύουν στη συνέχεια σ’ ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, μια υπερεκμετάλλευση που καθιερώθηκε από το 1992, με τα δεύτερα διόδια μάλιστα να είναι στην είσοδο της εθνικής οδού Σχηματάρι-Χαλκίδα.
Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει κάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αυτός ο άξονας είναι χρυσοφόρος. Πηγαίνουν και έρχονται κάθε μέρα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα των Ευβοέων που δουλεύουν στην εθνική οδό ή μετακινούνται προς την Αθήνα. Με τη σύμβαση παραχώρησης θα έχουμε πρόσθετη αύξηση των διοδίων κατά 50% αφού με τη θέσπιση διοδίων ανά χιλιόμετρο τα διόδια, από 4 ευρώ που είναι σήμερα πήγαινε έλα Αθήνα-Χαλκίδα θα γίνουν 6 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α..

Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Απαιτούμε και το δικαιούμαστε συμμετοχή στην ανάπτυξη με σύγχρονους οδικούς άξονες στο Νομό της Εύβοιας. Εσείς στο Υπουργείο μπορεί να μην ακούτε, εμείς όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια και την εντολή του λαού όποτε και αν γίνουν οι εκλογές να προχωρήσουμε στα τόσο αναγκαία έργα."

Η Αγόρευση του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου στη Βουλή για τα διόδια στο Σχηματάρι – 27 Μαρτίου 2007.


Η συζήτηση του ν.3555/2007 δηλαδή για τον νόμο που κύρωσε την σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και βάση της οποίας προβλέπεται η κατασκευή διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα διεξήχθηκε τον Μάρτιο του 2007. Στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου αγόρευσε ο αείμνηστος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου (Πρακτικά της Βουλής, ΙΑ περίοδος, Σύνοδος Γ΄Συνεδρίαση ΡΣΤ΄, 27 Μαρτίου 2007, σ. 6922) ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Εδώ πρέπει να πω ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός –και έρχομαι σ' αυτό που με ενδιαφέρει και για το οποίο παίρνω περισσότερο το λόγο- έχει ένα βασικό πρόβλημα ότι δεν συζητήθηκε επαρκώς ώστε να βελτιωθεί με τις περιφερειακές κοινωνίες τις οποίες αφορά. Στην κοινωνία της Εύβοιας έγινε γνωστό μόλις το 2003 ότι το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα προοριζόταν για συμμετοχή στο συνδυασμό παραχώρησης στη λογική ότι έπρεπε να ενισχυθεί το ασύμφορο τμήμα της Ιόνιας Οδού από ένα εύρωστο και προσοδοφόρο τμήμα όπως είναι, κύριε Υπουργέ, το Σχηματάρι-Χαλκίδα. Δηλαδή καλούμαστε εμείς οι Ευβοείς, που χρησιμοποιούμε ένα οδικό τμήμα που δεν ανήκει στον Π.Α.Θ.Ε. -το Σχηματάρι-Χαλκίδα, είναι ένας περιφερειακός δρόμος, η πύλη εισόδου σε έναν εγκαταλελειμμένο νομό, όπου πραγματικά κανείς ντρέπεται να κυκλοφορεί εσωτερικά- για να πληρώσουμε και να ενισχύσουμε και να συμβάλουμε στην υλοποίηση της Ιόνιας Οδού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό στα πλαίσια μιας αντίληψης πανελλαδικής αλληλεγγύης, αν είχαμε όμως λυμένα τα δικά μας οδικά προβλήματα. Άλλωστε για περισσότερο από μια δεκαετία συμβάλλουμε ήδη με το υπέρμετρο και μη αναλογικό διόδιο του Σχηματαρίου, επιπλέον αυτού που πληρώνουμε στο Καπανδρίτι για τα οδικά έργα της χώρας μας.
Σας τονίζω, λοιπόν, ότι αυτό το πράγμα εμείς οι Ευβοείς δεν θα το ανεχθούμε. Σας το δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση και σας λέμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και σας καλούμε να το απεντάξετε από τη σύμβαση παραχώρησης. Και το λέω, αυτό κύριε Υπουργέ, γιατί –σας το ξαναλέω- είναι ένας περιφερειακός δρόμος και δεν έχει καμμία σχέση με την Ιόνια Οδό. Προσβάλλει τις αρχές της συνταγματικότητας και της αναλογικότητας. Δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικό αλλά προσβάλλει την αξιοπρέπεια και του ευβοϊκού λαού, ο οποίος καλείται να πληρώνει διόδια για ένα δρόμο ο οποίος δεν του ανήκει, δεν έχει καμμία σχέση, δεν έχει καμμία επαφή ούτε τροφοδότης είναι ούτε, εν πάση περιπτώσει, έχει καμμία σχέση.
Βεβαίως, δεν έχουμε καμμία αντίρρηση να κατασκευαστεί το έργο από την Ιόνια Οδό. Ας κατασκευαστεί όμως από τα διόδια που θα επιβληθούν εκεί. Ας κατασκευαστεί από διόδια σε παρεμφερείς δρόμους και όχι βεβαίως από τον εθνικό δρόμο Σχηματάρι-Χαλκίδα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτό το έργο, το Σχηματάρι, Χαλκίδα,  έχει ενταχθεί στα Π.Ε.Π., πληρώνεται από εθνικούς πόρους, λειτουργεί σε βάρος των πόρων που αναλογούν στο νομό μας και δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί λειτουργείτε σε βάρος της Εύβοιας….
Και, τέλος, κύριε Υπουργέ, επειδή σήμερα υπάρχει και ένας άλλος φόβος, δηλαδή ότι μπορεί το οδικό έργο που ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει,  το Σχηματάρι-Χαλκίδα, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα εάν δεν κατασκευαστεί τουλάχιστον μια ακόμη γέφυρα και αν δεν βελτιωθεί εσωτερικά το οδικό δίκτυο και η παράκαμψη Χαλκίδας και τα υπόλοιπα δίκτυα στο νομό μας, διότι σε περιόδους συμφόρησης θα δημιουργείται αδιέξοδο -θέλουμε να δεσμευθείτε ότι δεν θα θεωρηθεί επ’ ουδενί ανταγωνιστικό το έργο Χαλκίδα-Ιστιαία διότι είναι πολύ πιθανόν ο παραχωρησιούχος -και μην εκπλήσσεστε- να μας πει ότι εφόσον μπορεί να πάει ο ταξιδιώτης στην Αιδηψό και στην Ιστιαία δια της Π.Α.Θ.Ε. μέσω Αρκίτσας ότι δεν θέλει να  κατασκευαστεί ένα τμήμα το οποίο θα του αφαιρεί αυτοκίνητα και επομένως διόδια, άρα και έσοδα.
Αυτά είναι μεγάλες αλήθειες. Εμείς θα αντισταθούμε. Μπορεί να είναι σύμβαση είναι όμως ταυτόχρονα και διοικητική πράξη. Αφορά τρίτους που είμαστε εμείς οι Ευβοείς θα που πληρώνουμε για τη σύμβαση χωρίς τη θέλησή μας και μπορούμε συνεπώς να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν χρειαστεί. Οι Ευβοείς δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν ένα έργο που δεν τους αφορά.

Ευχαριστώ.»

Το ΕΥΒΟΙΑ 2020 ανοίγει τον φάκελο της διαχρονικής πολιτικής ευθύνης για τα διόδια στο Σχηματάρι- Χαλκίδα


Η εγκατάσταση μετωπικών διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα φαίνεται να είναι προ των πυλών. Η παραχωρησιούχος εταιρία « Νέα Οδός» και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών μεριμνούν για την απαλλοτρίωση 22 στρεμμάτων παραπλεύρως του δρόμου, στο ύψος του Καλοχωρίου- Παντειχίου για να κατασκευάσουν στον Σταθμό Διοδίων.
Τα διόδια στον δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα περιλαμβάνονται στην Σύμβαση Παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, δηλαδή του δρόμου που διασχίζει την Δυτική Ελλάδα από το Ρίο-Αντίριο έως την Εγνατία οδό. Στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνονται και τμήματα του ΠΑΘΕ από την Μεταμόρφωση Αττικής έως τα Σκάρφεια της Φθιώτιδας. Το Τμήμα Σχηματάρι - Χαλκίδα όπως και άλλα τμήματα έχουν κατασκευαστεί ως Δημόσια Έργα είτε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, η συμπερίληψη τους στην Σύμβαση Παραχώρησης σημαίνει ότι η παραχωριούχος κοινοπραξία, απαλλαγμένη από το κόστος της κατασκευής αναλαμβάνει μόνο το κόστος της συντήρησης ενώ εισπράττει αναλογικά πολύ μεγαλύτερα ποσά δεδομένης της κίνησης αυτών των δρόμων.
Η Σύμβαση Παραχώρησης που περιλαμβάνει τον δρόμο Σχηματάρι- Χαλκίδα κυρώθηκε με τον ν. 3555/2007 (ΦΕΚ Α’ 81/16.4.2007)  και τροποποιήθηκε το 2013 με τον ν. 4219/2013 (ΦΕΚ Α’ 269/11.12.2013).
Η συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι- Χαλκίδα στη Σύμβαση Παραχώρησης παρότι το έργο  κατασκευάστηκε ως Δημόσιο Έργο με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους έχει μία ειδική πτυχή που την καθιστά πολιτικά άδικη και προκλητική αλλά και θεσμικά απαράδεκτη. Οι χρήστες αυτού του δρόμου κατευθύνονται ή προέρχονται από την Εύβοια είτε κατοικούν σε αυτήν είτε είναι επισκέπτες της. Η Εύβοια έχει ένα απαράδεκτα εγκαταλειμμένο κεντρικό δίκτυο και άκρως επικίνδυνο το οποίο παραμένει στην ίδια και διαρκώς χειρότερη κατάσταση πολλές δεκαετίες τώρα. Την ίδια στιγμή και ενώ στην χώρα, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Σύγκλισης έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για τα οδικά δίκτυα και πολλές περιοχές έχουν αποκτήσει σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικό δίκτυο. Αντιθέτως η Εύβοια παραμένει διαρκώς «στο περίμενε» ενώ τα τελευταία χρόνια το παραμύθι περί δήθεν έργων που μελετώνται, έχουν ενταχθεί, ακόμη και έχουν δημοπρατηθεί «πάει σύννεφο». Σε αυτό τον νομό η Πολιτεία απαιτεί την τοποθέτηση διοδίων και την πληρωμή τους για να ενισχυθεί η κατασκευή έργων πολύ μακριά και ασύνδετων με την Εύβοια. Η αποδοχή αυτής της Απόφασης αποτελεί απόλυτη απαξίωση της Εύβοιας και των πολιτών της. Η Ευθύνη είναι τεράστια για τις ηγεσίες του Υπουργείου των Υποδομών, όπως ονομάζεται διαχρονικά έως σήμερα, του Υπουργείου των Εργολάβων δηλαδή, των Κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών που ψήφισαν τους νόμους αυτούς, και 2007 και το 2013. Η Ευθύνη των εκάστοτε Ευβοέων κυβερνητικών βουλευτών δεν περιγράφεται, ιδίως όταν –λόγω των ισχνών κοινοβουλευτικών συσχετισμών- είχαν τη δύναμη να πιέσουν και να αποτρέψουν την συμπερίληψη των διοδίων του δρόμου Σχηματάρι-  Χαλκίδα.
Στην διαμαρτυρία των Ευβοέων δεν έχει υπάρξει σοβαρός αντίλογος. Μόνο αποδοχή, κυνική και ένοχη ή εκκωφαντική σιωπή. Κανείς δεν έχει τολμήσει έως τώρα να απαντήσει με επιχειρήματα γιατί ειδικά στην Εύβοια με το φονικό τριτοκοσμικό οδικό δίκτυο πρέπει να τοποθετηθούν διόδια στο βωμό της κατασκευής έργων που βρίσκονται πολύ μακρυά από αυτήν.
Στο ιστολόγιό μας θα κάνουμε μία αναδρομή στην συζήτηση αυτών των νόμων στην Βουλή. Στις τοποθετήσεις των Ευβοέων Βουλευτών της εκάστοτε Αντιπολίτευσης, στην απουσία και την βουβαμάρα των εκάστοτε Κυβερνητικών Βουλευτών. Επειδή το ζήτημα γίνεται πάλι επίκαιρο καλό είναι να ξεκινήσουμε από την ιστορία για να φθάσουμε στο σήμερα.

Ακολουθούν οι Αγορεύσεις των Βουλευτών:
Αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου και ΔημήτρηΠιπεργιά για το 2007 και
Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρη Αναγνωστάκη για το 2013 (μόνο αυτοί μίλησαν). Αξίζει να ξαναθυμηθούμε την κυνική και ένοχη απολογία του τότε ΥφυπουργούΥποδομών Καθηγητή κ. Ξανθόπουλου καθότι το 2013 ο κ. Χυσοχοϊδης δεν είπε λέξη, καθώς και την ψήφο των Ευβοέων Βουλευτών στην ψηφοφορία του ν.4219/2013

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή του Θανάση Μπουραντά στον Υπουργό Υποδομών για το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας και τα διόδια


Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Νομάρχης κ. Θανάσης Μπουραντάς απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη  σχετικά με την ματαίωση της προοπτικής των έργων στο βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας και την επιμονή και αυτής της Κυβέρνησης στην τοποθέτηση μετωπικών διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.
Η επιστολή έχει ως εξής: 
         " Κύριε Υπουργέ ,
Το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, ο διαμήκης άξονας, που διατρέχει τον Νομό από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο και προς την Κύμη, είναι από τα πλέον επικίνδυνα της χώρας με πολύ μεγάλη κυκλοφορία και με πολλούς νεκρούς κάθε χρόνο όπως και σοβαρούς τραυματισμούς.
Είναι οδικό δίκτυο, που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί πριν από κάποιες δεκαετίες.
Η Εύβοια είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων Νομών της χώρας.  Βρίσκεται δίπλα στο λεκανοπέδιο Αττικής και είναι τόπος επίσκεψης και αναψυχής εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, κάθε χρόνο, κυρίως από το λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα, μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι συνθήκες κυκλοφορίας να είναι εφιαλτικές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλο το Νομό και κυρίως στις παραλίες, αλλά και στις ορεινές περιοχές οι παραθεριστικές κατοικίες είναι χιλιάδες και συνεχώς αυξάνονται.
Οι υποδομές που υπάρχουν και όχι μόνο οι οδικές, δεν επαρκούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται.
Ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού που πέρασε, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να ασχοληθεί με τα προβλήματα των υποδομών στην Εύβοια, γιατί οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, δεν μένουν μόνο στην Αττική, αλλά μετακινούνται κυρίως στις πλησιέστερες περιοχές και ταλαιπωρούνται μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό της Εύβοιας, που είναι η πλησιέστερη και ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή.
Στον τομέα των υποδομών οδοποιίας του Νομού, που είναι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα και κυρίως στον διαμήκη άξονα, έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου και της Κρατικής Περιφέρειας μέχρι 30/06/2011, και στην συνέχεια της Αιρετής, δεν έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από το Ταμείο Συνοχής ούτε ένα ευρώ.  Δεν έχει διατεθεί βέβαια ούτε από άλλο πρόγραμμα και φυσικά αναφερόμαστε στο Ε θ ν ι κ ό   Ο δ ι κ ό  Δ ί κ τ υ ο, από 
Αιδηψό – Χαλκίδα – Λέπουρα
Κατασκευάστηκε μόνο το Τμήμα ΧΑΛΚΙΔΑ – ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ (11 χιλιόμετρα Εθνικό Δίκτυο), αλλά πληρώθηκε από το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας.
Το τμήμα ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ κατασκευάστηκε ως Δημόσιο ΄Εργο.  Δηλαδή δεν το κατασκεύασε κάποιος ιδιώτης, ώστε να του χρωστά η Ελληνική Πολιτεία, για να αποπληρωθεί το έργο με διόδια.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

H σύγχρονη τραγωδία εν Αυλίδι


Άρθρο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη*
Δημοσιεύτηκε στην "Αρχαιολογία" 11/7/2004

Το ομηρικό ιερό της Αρτέμιδος, που ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, βρίσκεται εγκαταλειμμένο μεταξύ βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα προσφιλέστερα σημεία επίσκεψης ελλήνων και ξένων, μαθητών και ενηλίκων

Ο ναός της Αυλιδείας Αρτέμιδος
                               
Το σημείο συγκέντρωσης και εκκίνησης του στόλου των Αχαιών για τον τρωικό πόλεμο ήταν η Αυλίδα που βρίσκεται στους «κοίλους μυχούς» (Ευριπ., Ιφιγ. εν Αυλίδι, στ. 1600) της βοιωτικής ακτής του νότιου ευβοϊκού κόλπου, απέναντι από τη Χαλκίδα.
Στη μνήμη μας είναι χαραγμένη η τραγικότητα σε σχέση με την Αυλίδα. Εκεί ο αρχηγός της τρωικής εκστρατείας Αγαμέμνων υποχρεώθηκε από θεϊκό χρησμό να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια στο ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος για να γίνει δυνατή η αναχώρηση του στόλου.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το αρχαίο αυτό ιερό της Αρτέμιδος υπάρχει και ότι μπορεί κανείς να το επισκεφθεί; Οτι μπορεί ένα πρωινό να πάρει την οικογένειά του, την Ιλιάδα του Ομήρου και την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και να διαβάσει αποσπάσματα από τα έργα αυτά μπροστά στον ναό της Αρτέμιδος όπου έγινε η φοβερή αυτή, μυθική μεν, φριχτή δε, πράξη;
Ελάχιστοι το γνωρίζουν, αφού ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας δεν έχει τύχει καμίας μέριμνας ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.
Το δικό μου ενδιαφέρον οφείλεται σε μία φιλάρχαιο κάτοικο της περιοχής, την κυρία E. Μητσάκη, η οποία με επιστολή της μου επέστησε την προσοχή στην εγκατάλειψη του χώρου. Το μέρος αυτό, λόγω της εξέχουσας θέσης του στην ελληνική επική και δραματική παράδοση, θα έπρεπε κανονικά να είναι ένα από τα πλέον προσφιλή σημεία επίσκεψης ελλήνων και ξένων, μαθητών και ενηλίκων.
Όταν αποφασίσει κανείς να επισκεφθεί τον χώρο, θα αντικρίσει καθώς πλησιάζει δύο πανέμορφους φυσικούς όρμους, το Μεγάλο Βαθύ και το Μικρό Βαθύ. Στους όρμους αυτούς πρέπει να φανταστεί αγκυροβολημένα τα χίλια πλοία που αποτελούσαν τον στόλο των Αχαιών.
Το ιερό της Αρτέμιδος βρίσκεται στο Μικρό Βαθύ. H πρόσβαση είναι μάλλον δύσκολη διότι η διαδρομή είναι περίπλοκη. Οι δε πινακίδες που υπάρχουν δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικές. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται μέσα σε βιομηχανική περιοχή. Στο Μικρό Βαθύ βρίσκεται από το 1928 εργοστάσιο τσιμέντων και στο Μεγάλο Βαθύ υπάρχουν εγκαταστάσεις ναυπηγείων και εργοστάσιο χημικών.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας εν όψει της σύνταξης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου απέστειλε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Λιονάκης. Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου αποσκοπούν επικεντρωμένα, στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, στην δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, στην αύξηση της απασχόλησης, στην δημιουργία ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος κλπ.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος, αναφορικά στην Εύβοια και σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, χαρακτηριζόταν από αγκυλώσεις και ουσιώδεις παραλήψεις, οι οποίες δεν επέτρεψαν την  πλήρη αξιοποίηση του ως επενδυτικό εργαλείο αιχμής.

Για το λόγο αυτό, ο νέος αναπτυξιακός νόμος σύμφωνα με το Επιμελητήριο θα πρέπει να έχει διπλή κατεύθυνση : α) Την ενίσχυση των υφιστάμενων παραγωγικών δομών και την προσαρμογή τους  στα νέα δεδομένα της αγοράς, έτσι ώστε αυτές προστατευμένες να επιβιώσουν. β) Την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Με αυτό τον προσανατολισμό το Επιμελητήριο Ευβοίας προτείνει στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο τις ακόλουθες αλλαγές - προσθήκες. 
1. Αύξηση ποσοστού της κρατικής ενίσχυσης για την Εύβοια στον αναπτυξιακό νόμο από 35% σε 50%. Γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος χρόνια τώρα εντάσσεται στο στόχο 2, αναφορικά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα μέτρο άδικο για την Εύβοια, αφού εξ' αιτίας της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων ευρωπαϊκά αντιμετωπίζεται ως ανεπτυγμένη και εύπορη περιοχή με αποτέλεσμα να επιδοτείται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα με το χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικά. Με το μέτρο αυτό θα αποκατασταθεί μερικώς η αδικία ετών. 
2. Επανεξέταση της ποσόστωσης των επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης, ώστε να μην είναι τόσο απόλυτη και αυστηρή και ο επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα για μετακύληση δαπανών.
3. Απλοποίηση και επιτάχυνση των χρονοβόρων διαδικασιών υποβολής, έγκρισης και εκταμίευσης των οικονομικών ενισχύσεων (εντός τριμήνου από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών). Παράλληλα τα Capital Controls και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με το έλλειμμα εμπιστοσύνης του επενδυτή προς την Πολιτεία είναι ανασταλτικοί παράγοντες κάθε επενδυτικής προοπτικής. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτή και πολιτείας καθίσταται αναγκαία με την έμπρακτη διευκόλυνση και των διαδικασιών προχρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων, αφού η έκδοση εγγυητικών επιστολών με το υπάρχων καθεστώς είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.
4. Διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μην αποκλείονται εκ προοιμίου σημαντικοί τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο ενισχύονται οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά όχι τα τουριστικά καταλύματα, σε μια Χώρα όπου ο Τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα συμβολής στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Επίσης, ο εμπλουτισμός του Αναπτυξιακού Νόμου με νέους ΚΑΔ που θα αφορούν την καινοτομία, διότι παρ' όλο που οι καινοτόμες δράσεις χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, συνήθως, το υψηλό ποσοστό επιδότησης τους οδηγεί σε καινοτόμες δράσεις αμφιβόλου προοπτικής. Αντίθετα η επιδότηση καινοτομίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου λόγω της μεγαλύτερης ιδίας συμμετοχής εξασφαλίζει την ορθολογικότερη επιλογή της από τους ενδιαφερόμενους.



ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Με προσωρινή Απόφαση(!!!) η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας ενέκρινε την συγχώνευση στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.


Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά
Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για την μετατροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας σε Ανώνυμη Εταιρεία και για την παράλληλη ολοκλήρωση της συγχώνευσης των παλαιών ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παραπέμψει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  από το οποίο περιμένει γνωμοδότηση για την νομιμότητα της διαδικασίας συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία. Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ισχυρίζεται ότι η διαδικασία μετατροπής δεν είναι σύννομη διότι έπρεπε να προηγηθεί η  συγχώνευση των παλαιών ΦΟΔΣΑ και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής. Ενόψει αυτών των προβλημάτων αλλά  και της αναγκαιότητας να λειτουργήσουν οι υποδομές στους έξι ΦΟΔΣΑ που συγχωνεύτηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας προέβη στην όντως νομικά παράδοξη έγκριση της συγχώνευσης υπό προθεσμία και υπό αίρεση έως την οριστική απόφανση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και της προσωρινής εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.
Όντως πολλά προβλήματα θα είχαν αντιμετωπιστεί με ασφάλεια δικαίου εάν είχε ολοκληρωθεί πριν την μετατροπή η συγχώνευση των παλαιών ΦΟΔΣΑ στον Περιφερειακό Σύνδεσμο σύμφωνα με τον ν. 4071/2012. Από την στιγμή όμως που δεν μετέχουν πλέον στην Ανώνυμη Εταιρεία ΦΟΔΣΑ όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας και δεν συγχωνεύονται όλοι οι ΦΟΔΣΑ διαρρηγνύεται η αρχή της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των Δήμων στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, αρχή που ισχύει ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.
Εντέλει είναι καιρός το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της διακυβέρνησης των ΦΟΔΣΑ αναθεωρώντας ίσως τον θεσμό του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και επαναφέροντας τους ΦΟΔΣΑ ανά διαχειριστική ενότητα σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό των διαχειριστικών ενοτήτων ενόψει της Αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Όσο δεν το κάνει τα προβλήματα που προκαλεί το ισχύον ατυχές θεσμικό πλαίσιο θα πληθαίνουν διαρκώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...