ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. της Δευτέρας 28-1-19 Για τις Πλημμύρες


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι  ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Θυμίζουμε την καταστροφική πλημμύρα στο Δήμο Μαντουδίου-  Λίμνης- Αγ. Άννας, τις ζημιές στο Δήμο Λοκρών, το Σπερχειό, το Λήλαντα….
Πριν λίγες ημέρες στα όρια του συναγερμού βρέθηκε  η στάθμη του Βοιωτικού Κηφισού που εκχύλισε κοντά στην Αλίαρτο, από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβηκαν  από τον Ελικώνα και τον Παρνασσό πλημμυρίζοντας αγροτικές εκτάσεις και προκαλώντας την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής.


Οι πλημμύρες είναι φυσικά φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται και θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Μάλιστα στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν  σε ένταση και συχνότητα. Με ευχές να μη γίνει άλλη πλημμύρα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, μάλλον γίνεται προσπάθεια να καθησυχαστούν οι κάτοικοι της περιοχής για ένα πρόβλημα που με μαθηματική ακρίβεια θα το βρουν μπροστά τους αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση .

Η Περιφέρεια Στερεάς έχει τεράστιες ευθύνες αφού μένει μόνο στις ανακοινώσεις για  σχεδιασμούς αντιμετώπισης των φαινομένων της κακοκαιρίας είτε με τα χιόνια είτε με πλημμύρες χωρίς στην ουσία η κατάσταση να αντιμετωπίζεται.

Γίνεται επιτακτική η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής που χρειάζονται. Αντί αυτού η Περιφέρεια προτιμάει να χαρατσώνει τους αγρότες με υπερβολικά τέλη παρά να διεκδικεί χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σταθερά έχει αναδείξει τις ανάγκες για αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, καθώς έχει καταγγείλει επανειλημμένα τον τρόπο που διαχειρίζεται την Κωπαΐδα η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι μέτρα έχει πάρει για:
             Αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών αλλά και των αναγκών για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής κατοικίας και δραστηριότητας, της αγροτικής παραγωγής. Μέτρα για την άμεση κάλυψή τους.
             Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
             Προσδιορισμό των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αντικατολισθητικών, αποστραγγιστικών  έργων, έργων υποδομής για την πολιτική προστασία, ιεράρχηση και χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν άμεσα.
             Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα τεχνικών παρεμβάσεων με ολοκληρωμένη στελέχωση και σύγχρονο, επαρκή εξοπλισμό.

Καλούμε  το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους, τους αγρότες,  να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους να διεκδικήσουν αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα για την προστασία της ζωής και της παραγωγής τους και να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια