Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Οι προτάσεις της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας για ένα βιώσιμο οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο. στη Βόρεια Εύβοια

 


Με βάση τα προαναφερόμενα, πιστεύουμε ότι στο εξαγγελθέν πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΒΚ Εύβοιας, αποτελεί αναγκαιότητα ΚΑΙ η εμπλοκή της κοινωνικής οικονομίας, με τη σύσταση κοινωνικών συνεταιρισμών, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο, δημιουργώντας δίκτυα και συμπράξεις και προωθώντας τη συμμετοχικότητα και το συνεργατισμό. Η περιοχή έχει να επιδείξει τέτοια επιτυχημένα δείγματα και εγχειρήματα (ελαιουργικός συνεταιρισμός Ροβιών, συνεταιρισμός παραγωγής σύκων Ταξιάρχη, δασικοί συνεταιρισμοί, ρητινοσυλλέκτες, κ.α.) και δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την ικανότητα να αυτοοργανωθεί και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα για τον τόπο του.

Η συμμετοχική και δημιουργική διάσταση της κοινωνικής οικονομίας άλλωστε, την καθιστούν την πλέον κατάλληλη για τη διαχείριση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί πρωτίστως αξιοποίηση και εφαρμογή της τοπικής γνώσης, εκτός και πέραν των όποιων συμπεριφορικών και συστημικών αλλαγών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας, καταθέτει τις αρχικές της προτάσεις, που ενσωματώνονται και στον καταστατικό σκοπό της:

1.    Υποστήριξη σύστασης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων Ένταξης Ευάλωτων, αλλά και Ειδικών Ομάδων, σε κάθε περιοχή (κοινότητα) που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά, με συμπερίληψη των πληγέντων στις ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας από οικονομικά και κοινωνικά αίτια.

2.    Δημιουργία «δασικών συνεταιρισμών και Κοιν.Σ.Επ.» σε κάθε γεωγραφική κοινότητα (κατά το πρότυπο του Aspromonte και με ειδική για την περιοχή ρύθμιση δασικών νομικών αγκυλώσεων και γραφειοκρατίας). Ο δασικός τομέας, αποτελούσε, αποτελεί, αλλά και θα αποτελέσει και στο μέλλον τον κυρίαρχο πλούτο της περιοχής. Πλούτο από υλοτόμηση, καυσόξυλα, κάρβουνα, αλλά και αρωματικά φυτά, μανιτάρια κ.α., που αναφύονται μετά τις πυρκαγιές, που πρέπει να παραμένει και αναδιανέμεται σε αυτήν και όχι σε εργολάβους και εμπόρους. Χαρακτηριστικό άλλωστε στοιχείο διαφοροποίησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τις συμβατικές, είναι όχι η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους και κερδοσκοπίας, αλλά του κοινωνικού, αφού διανέμεται μόνο το 35% (προαιρετικά) των πλεονασμάτων (κερδών). Η πρότασή μας στοχεύει στην διάθεση του υπόλοιπου κέρδους (60%), στη με γεωμετρική πρόοδο δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, στην προμήθεια συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών και οργάνωσης ομάδων άμεσης επέμβασης και σε κοινωνικές δράσεις που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι συνεταιριστές.

3.    Δημιουργία θερμοκοιτίδων κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων, κατ’ εφαρμογή του ν.4555/2018 (άρθρο 196), ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κατ’ αρχήν κοινές έδρες κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, μείωση του κόστους λειτουργίας και παροχή κάθε μορφής υποστήριξης.

4.    Άμεση χρηματοδότηση με κεφάλαια «σποράς» για την εκκίνηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πόρους του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (επενδυτική προτεραιότητα 9v), ή μέσω ειδικού χρηματοδοτικού σχεδίου της Περιφέρειας.

5.    Σύναψη από τους ΟΤΑ Δημοσίων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς κατ’ αποκλειστικότητα με Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, για την παροχή υγειονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών, κατ’ εφαρμογή του ν.4412/16 (άρθρα 20 και 107-110), και της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ.

6.    Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με αντισυμβαλλόμενους τους Ο.Τ.Α. και Φορείς Κ.Αλ.Ο., για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας, σύμφωνα με τα όσα καθορίζει ο ν.4430/2016 (άρθρο 6).

7.    Θέσπιση συστήματος Κοινωνικών Διατακτικών Πληρωμής για την κατανάλωση υπηρεσιών των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, τις οποίες θα «αγοράζουν», κυρίως, φορείς του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8.    Δημιουργία Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού (escrow account),μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση συμβάσεων, χωρίς τα προσκόμματα των κλασικών μεθόδων έκδοσης εγγυητικών επιστολών.

9.    Υποστήριξη συνεργιών μεταξύ δημόσιων διοικήσεων, επιτροπών και παραγόντων της Κ.Αλ.Ο. (δημιουργία πλαισίων, προγραμμάτων, σχεδίων και στρατηγικών), ώστε να διασφαλίζονται κανονιστικές συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ανθεκτικών και βιώσιμων οικονομικοκοινωνικών οικοσυστημάτων.

10.Σύσταση, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων (ν.4513/2018), που αποτελούν εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας. 

11.Ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία, με στόχο να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο για το μέλλον, δημιουργίας περισσότερων πληθυντικών οικονομιών για βιώσιμες, ισότιμες και δίκαιες κοινωνίες.

 

Η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων Κ.Αλ.Ο. και του Social Economy Greece Network, ξεκινάμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ εκστρατείες ενημέρωσης και υποστήριξης των κατοίκων όλων των πληγέντων περιοχών, με στόχο και κοινό τόπο την ανάδυση βιώσιμων πρακτικών μέσα από καινοτόμα κοινωνικά εγχειρήματα και δράσεις:

Συστηματοποιημένης καταγραφής ειδικών ομάδων της Βόρειας  Εύβοιας.

Ενίσχυσης δημιουργίας εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας ως εργαλείου κοινωνικής ένταξης και πρόσβασης στην απασχόληση.

Εισαγωγής νέων προτύπων αγροτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην υποστήριξη νέων γεωργών, δημιουργικής και κυκλικής οικονομίας και έξυπνης εξειδίκευσης.

Υποστήριξης δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ όλων των φορέων (πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης, υπηρεσιών) του τρίτου τομέα, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη συνακόλουθη εξασφάλιση ανθεκτικότητας και βιωσιμότητάς τους.

 Διευκόλυνσης πρόσβασης ευάλωτων και ειδικών ομάδων ανέργων σε δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πληροφόρησης, βοήθειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμβουλευτικών υπηρεσιών, νομικής και τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης για την ίδρυση νέων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Κοινωνικής καινοτομίας για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ένταξης.  

Είμαστε στη διάθεση κάθε εμπλεκόμενου φορέα για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των προτάσεών μας και οποιαδήποτε συνεργασία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος



Γιάννης Β. Θεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόγραμμα δράσεων του Μπλόκου της Κηρίνθου

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ   Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρ...