Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου της Φ.Γεννηματά :Το Κίνημα Αλλαγής είναι προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία

 



Αναδημοσίευση από: THE SOCIALIST

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα εδώ μαζί μας σε αυτή την πρώτη ψηφιακή συνέντευξη την οποία κάνει κόμμα στην Ελλάδα και φυσικά την κάνει το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά.

        Θα μπούμε κατευθείαν στις ερωτήσεις. Και ξεκινάει η Μυρτώ Λιαλιούτη από ΤΑ ΝΕΑ

Μ. ΛΑΛΙΟΥΤΗ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλημέρα κα Πρόεδρε. Λέτε πως ο τεχνητός διχασμός που δημιούργησε η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τελειώσει. Είναι στο παρελθόν και ότι με τις δικές σας παρεμβάσεις προχωράμε πλέον σε μια προοδευτική κανονικότητα. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αλλάξουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα; Και ποιος είναι ο πήχης για την επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Λιαλιούτη αυτό που αλλάζει στην Ελλάδα είναι οι συνθήκες. Διαμορφώνονται νέες συνθήκες και από την πανδημία και από τις επιπτώσεις της που θα είναι και θα παραμείνουν εδώ και από την κλιματική αλλαγή και το ζούμε αυτό καθημερινά γύρω μας.

        Αυτές οι νέες συνθήκες απαιτούν δομικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμούς. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει; Έχει αυτό το σχέδιο για να μπορέσει να καθοδηγήσει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, η ελληνική κοινωνία;

Η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο όχι και το βλέπουμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Αντίθετα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τι κάνει; Επιχειρεί στη σκιά της πανδημίας να εφαρμόσει όλες τις ιδεοληπτικές της πολιτικές εμμονές. Έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους που είναι οι πρώτοι που πλήττονται με το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός».

 

        Έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα τους μικρομεσαίους. Όλους αυτούς που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, τα 10 προηγούμενα δύσκολα χρόνια, τους οδηγεί στο κλείσιμο σήμερα.

 

        Έχει εγκαταλείψει τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, τον επισιτισμό. Δεν έκανε τίποτα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Έχει εγκαταλείψει τους νέους ανθρώπους. Έχει εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εγκαταλείψει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα στην τύχη του. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλα αυτά στη συνέχεια.

 

        Εμφανίστηκε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός και παρουσίασε 12 σημεία αποσπασματικά χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο μακρόπνοο για την επόμενη μέρα του τόπου. Σήμερα που έχει τη δυνατότητα, τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και όλες τις διευκολύνσεις να το πράξει αυτό.

 

        Το ερώτημα το αμέσως επόμενο που τίθεται είναι υπάρχει αυτή τη στιγμή αξιόπιστη προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που είναι ακριβώς στον αντίποδα από αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και οδηγεί σε οπισθοδρόμηση;

 

        Η απάντηση και εδώ είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν παταγωδώς και ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση.

 

        Εγκατέλειψαν γρήγορα τη ριζοσπαστική λογική της πλατείας, όπου σχεδόν συνυπήρχαν με τους φασίστες και τους ακροδεξιούς, όταν είδαν ότι αυτό δεν είχε τίποτε άλλο να τους προσφέρει και σήκωσαν ψηλά τη σημαία της επανίδρυσης, της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με αποτελέσματα τα οποία είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Είναι εξάλλου απολύτως λογικό γιατί ο συνεταίρος του Καμένου δεν μπορεί να ανασυγκροτήσει το χώρο της κεντροαριστεράς.

 

        Αποτελεί έναν αδύναμο αντίπαλο για τον κ. Μητσοτάκη. Δουλεύει για να μαζεύει ψήφους για τον κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να τον εφεύρει. Και είναι φανερό ότι με κάθε τρόπο όποιο σύστημα στηρίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, προσπαθεί να τον συντηρήσει. Γιατί ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει ένα τοξικό πολιτικό λόγο, χωρίς εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.

        Στην έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε 12 ατάκτως ειρημένα σημεία που δεν είχαν καμία συνοχή και δεν αποτελούσαν εναλλακτική πρόταση για τον τόπο. Είναι φανερό ότι ερχόμαστε σε εμάς. Εμείς είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Είμαστε η παράταξη που ξέρει και μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές και τομές που χρειάζεται ο τόπος.

        Είμαστε εμείς που μπορούμε να καθοδηγήσουμε αυτή την αλλαγή. Και παρουσιάσαμε στην έκθεση Θεσσαλονίκης την πρότασή μας για τη νέα αλλαγή. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι χρειάζεται ο τόπος για να σταθεί στα πόδια του. Για να έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι, για να έχουν προοπτική οι νέοι άνθρωποι. Να μπορέσουμε να τους φέρουμε πίσω, στην Ελλάδα.

        Για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική στον Έλληνα αγρότη που είναι η βάση, ο κορμός, ο πυλώνας για την ανάπτυξη. Να δώσουμε προοπτική στον μικρομεσαίο επαγγελματία που με νύχια και με δόντια κρατήθηκε ανοιχτός και πρέπει να κρατηθεί, αλλά πώς; Εμείς λέμε πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός. Απαντάμε σε όλες αυτές τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

 

        Και βλέπουμε σήμερα ότι έχοντας κάνει πολύ σκληρή αυτοκριτική για το χθες, έχοντας κάνει μια πολύ μεγάλη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό, κρατώντας τα έμπειρα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση γι’ αυτό που χρειάζεται ο τόπος και διεκδικούμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

        Αρνούμαστε το ρόλο του συμπληρώματος. Και δεν βολευόμαστε με το 8%, γιατί αυτό δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Χρειάζεται ένας ισχυρός, προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ. Αυτό που απέτυχε να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το συνονθύλευμα που σήμερα δεν πατάει σε δυο βάρκες μόνο, σε 32 θα έλεγα εγώ.

 

        Εμείς είμαστε σε θέση να τον διαμορφώσουμε. Και γι’ αυτό απευθύνομαι σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Αυτός ο δρόμος της νέας αλλαγής είναι ο δρόμος που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος της δημοκρατικής παράταξης, είναι ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής. Και είναι ο δρόμος που χωρά κάθε δημοκράτη που δεν θέλει εκπτώσεις στις ελευθερίες του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε νέο άνθρωπο που θέλει ποιότητα στη δημόσια παιδεία. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε επαγγελματία που θέλει πόρους, αλλά και κανόνες για να κρατήσει και να μεγαλώσει την επιχείρησή του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε γονιό που θέλει στήριξη για να μεγαλώσει το παιδί του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε συνταξιούχο που θέλει να νιώθει ασφάλεια και κοινωνική προστασία.

        Τομές, κοινωνική προστασία, ανάπτυξη με στήριξη στην εργασία. Γιατί μόνο έτσι ο Έλληνας μπορεί να νιώθει αυτοπεποίθηση αν ζει με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η πρότασή μας και καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη και δημοκράτη να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να κάνουμε τον ισχυρό πόλο που χρειάζεται απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ. Τώρα είναι η ώρα.

Λ. ΜΠΕΘΑΝΗ («ΕΡΤ»): Γεια σας κα Γεννηματά. Στα εθνικά θέματα θα ήθελα να έρθω. Υπάρχει η σχετική αποκλιμάκωση με την αποχώρηση του Oruc Reis. Ανακοινώθηκε η έναρξη ερευνητικών συνομιλιών, παρά τη συνεχιζόμενη ρητορική έντασης από την τουρκική ηγεσία. Στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής ποια στάση πρέπει να τηρήσει η χώρα μας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τη στιγμή μάλιστα που η Κύπρος, όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Αναστασιάδης, λέει ότι δεν δέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα των κυρώσεων, ενώ το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε κυπριακή περιοχή; Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πορεύεται και στα εθνικά θέματα χωρίς στρατηγική. Με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Και αυτό αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για τα συμφέροντα του τόπου. Το έχω πει πάρα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική. Έχει εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Τουρκία έχει μια αναθεωρητική στρατηγική, μια νέο-οθωμανική στρατηγική. Επιχειρεί να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη που θα διαπραγματεύεται με τους δικούς της όρους, με όλες τις μεγάλες δυνάμεις και τους μεγάλους οργανισμούς και παρουσιάζεται ως δήθεν ο προστάτης των Μουσουλμάνων.

 

        Το ερώτημα είναι η Ελλάδα τι κάνει απέναντι σε αυτό και βεβαίως δευτερευόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά χωρίς να έχει ένα σχέδιο και μια συγκροτημένη στρατηγική. Γι’ αυτό αν θέλετε, έχει αποφύγει και τόσες φορές την πρόκλησή μου ο κ. Μητσοτάκης για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Εκεί θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για όλα τα ζητήματα.

 

Δεν το θέλει. Και γιατί δεν το θέλει, γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα; Είναι φανερό ότι επιλέγει τη  μυστική διπλωματία, είναι φανερό ότι έχει κρυφή ατζέντα, είναι φανερό πια μετά και από τον τρόπο που αντιμετώπισε το κοινό ανακοινωθέν για τις Πρέσπες, ότι υπάρχει μια ιστορική υποκρισία σε εθνικά ζητήματα. Είναι διπρόσωπος, είναι Ιανός.

 

Σας θυμίζω ότι για τις Πρέσπες έλεγε ότι είναι εθνική ήττα και επέτρεψε να βγει ανακοινωθέν που τη χαρακτήριζε «ιστορική συμφωνία». Πώς μπορεί κανείς να τον εμπιστευθεί να διαχειριστεί διερευνητικές και διαπραγμάτευση ίσως στη συνέχεια με την Τουρκία;

 

Και να τα πάρουμε τα ζητήματα όλα ένα-ένα με τη σειρά. Πρώτον, κυρώσεις: Εδώ και καιρό λέω ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις. Έπρεπε ήδη να έχουν επιβληθεί, είναι ολοφάνερο και αυτό που θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα και να επιδιώξει η κυβέρνηση, είναι ν’ αποφασιστούν οι κυρώσεις από το Συμβούλιο, με αυτόματη ρήτρα εφαρμογής τους, σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας από την Τουρκία.

 

Κύπρος: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν κάνει καμία αναφορά στην Κύπρο, στην εισβολή και στην κατοχή. Και το δεύτερο θέμα  που έρχεται, είναι: Έχει εγκαταλείψει η ελληνική κυβέρνηση την Κύπρο και τα συμφέροντά της;

 

Πώς ξεκινά ο διάλογος κα Μπεθάνη με την Τουρκία χωρίς να έχουν αποσυρθεί τα τούρκικα πλοία από την οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και σε κάθε περίπτωση, στα πλαίσια των κυρώσεων, θα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπ’ όψιν αυτό.

 

Έρχομαι στο θέμα του διαλόγου. Η παράταξή μας είναι αυτή που καθιέρωσε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά πάντα μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι ο διάλογος με την Τουρκία, σε κάθε επίπεδο, θα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και επί της ουσίας του διαλόγου και επί της διαδικασίας. Και τι εννοώ «επί της διαδικασίας» και θα έρθω και στην ουσία.

 

Δεν είναι λογικό να επιτρέψουμε να ξεκινήσει ο διάλογος και να μπορεί στη διάρκεια των διερευνητικών, η Τουρκία να κάνει και πάλι μονομερείς ενέργειες, να δούμε και πάλι το Oruc Reis στα δικά μας νερά. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή, ότι δεν επιτρέπεται να το πράξει η Τουρκία.

 

Έρχομαι στην ουσία του διαλόγου. Πρώτον, εμείς έχουμε ένα ζήτημα με την Τουρκία, που έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα και τώρα πια και με την ΑΟΖ. Όμως αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλα τα επίπεδα διαλόγου με την Τουρκία, γιατί αυτό που καταλαβαίνουμε από τις τελευταίες διαρροές και όχι της ελληνικής πλευράς αλλά περισσότερο της τουρκικής πλευράς, είναι ότι προσπαθούν από το παράθυρο, σε άλλα επίπεδα διαλόγου, να μπουν πολύ σοβαρά ζητήματα  που θέτει από την πλευρά της η Τουρκία.

 

Και κάνω ξεκάθαρο ότι για εμάς υπάρχει μια κατακόκκινη γραμμή. Αυτή η κατακόκκινη γραμμή λέγεται αποστρατικοποίηση των νησιών. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συζητήσει καν αυτό το ζητήμα. Δε συζητάμε τα θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας, δε συζητάμε κανένα θέμα που αφορά την κυριαρχία της χώρας  με την Τουρκία. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πρέπει να είναι σαφές από την πρώτη στιγμή.

 

Πολυμερής: Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, είχε αναφέρει το θέμα μιας τέτοιας διαδικασίας στο μέλλον και ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε όλους τους αρχηγούς, είχε βρει ενδιαφέρουσα αυτή τη συζήτηση.

 

Από τη μεριά μας, θέλω να ξεκαθαρίσω πως εάν δεν τελειώσει το διμερές ζήτημα με την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να συμμετέχει σε μια πολυμερή συζήτηση μαζί της, διότι είναι πάρα πολύ απλό και νομίζω κατανοητό από κάθε Έλληνα πολίτη, ότι αν τα ζητήματά μας είναι ανοιχτά και στο τραπέζι η διαπραγμάτευση  γίνεται με χώρες που έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ’ αυτό το διάλογο, τι πιέσεις θα δεχτούμε και πού θα οδηγηθούμε;

 

Εγώ λοιπόν δε θέλω να δω τη χώρα μας να υποχωρεί ξανά, να χάνει δικαιώματά της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όλα αυτά λοιπόν οφείλουν να είναι ξεκάθαρα. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη των χειρισμών των θεμάτων με την άρνησή του να διαμορφωθεί απ’ όλους μας μια εθνική γραμμή και υπενθυμίζω ότι  η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όταν ζητήθηκε, είχε το νόημα της διαμόρφωσης της γραμμής. Δεν είναι οι Πολιτικοί Αρχηγοί για να επικυρώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

Επισημαίνω λοιπόν ότι χρειάζεται τεράστια προσοχή στη διαχείριση των εθνικών  ζητημάτων και αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αναζητά  γραμμή. Δεν αρκεί να κάνει κανείς το «καλό παιδί» στους ισχυρούς της γης. Αυτό είδαμε και στο παρελθόν, ότι δεν ωφέλησε τα συμφέροντα της χώρας…

Β.  ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ(«ALPHA»): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να σας πάω σ’ ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των μαθητικών καταλήψεων.

                    Επειδή ακριβώς ηγείστε του προοδευτικού χώρου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι απαντάτε σ’ αυτό το μαχητικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας που είναι οι μαθητές οι οποίοι κάνουν καταλήψεις στα σχολεία τους, αντιδρώντας και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός καθαριστριών για να καθαρίζει τις σχολικές αίθουσες, αντιδρούν με τις καταλήψεις τους γιατί δεν υπάρχουν τεστ Covid για τους μαθητές αλλά και για τους  Καθηγητές όλους αλλά αντιδρούν και για το νόμο που ψηφίστηκε μεσούσης της πανδημίας, που προβλέπει το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά σχολική αίθουσα, 25 μαθητές και όχι μικρότερο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι μαθητές ότι θα πρέπει να υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο κάνουν καταλήψεις.  Είστε υπέρ, ή κατά των καταλήψεων;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:  Κύριε Γιακουμή, θέλουμε ανοιχτά σχολεία, είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Αλλά θέλουμε ανοιχτά σχολεία που να είναι ασφαλή για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους. Έχει αποτύχει εδώ η κυβέρνηση και δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους μαθητές για τις καταλήψεις. Την ευθύνη για τις καταλήψεις αυτή τη στιγμή την έχει η ίδια η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.

 

                    Διότι 6 μήνες τώρα, δεν έκαναν απολύτως τίποτε, απουσίαζαν. Έκαναν διακοπές; Δε γνωρίζω τι έκαναν. Όφειλαν να έχουν σχεδιάσει πώς θ’ ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, γιατί ήξεραν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ότι θα είναι εδώ το πρόβλημα και θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί.

 

                    Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, αδιανόητο ότι αύξησαν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις ενώ ήξεραν τι πρόβλημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αντίθετα, εμείς λέμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα έστω και τώρα, ότι ο αριθμός των μαθητών δε θα ξεπερνά τους 15. Τους έχουμε πει πάρα πολλούς τρόπους να το πετύχουν αυτό. Αυτομάτως σας λέω μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν κάνει.

 

                    Να έχουν συνεννοηθεί με τους Δήμους για να έχουν εξευρεθεί αίθουσες που να μπορούν ν’ αυξήσουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα παιδιά σε περισσότερες τάξεις. Θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει εκπαιδευτικούς. Θα μπορούσαν αν έχουν προσλάβει καθαρίστριες γιατί πράγματι το πρόβλημα είναι τεράστιο και το ζούμε καθημερινά γύρω μας στις σχολικές μονάδες.

 

                    Θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την ύλη και να κάνουν εκ περιτροπής μαθήματα, όπως έκαναν όταν άνοιξαν μετά την καραντίνα. Θα μπορούσαν επιπλέον να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση συμπληρωματικά και θα μπορούσαν γι’ αυτό να έχουν επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς.

 

                    Δεν έκαναν τίποτε απ’ όλα αυτά, αρκέστηκαν στη μάσκα και στο παγουρίνο. Τι να πω τώρα για τη μάσκα-γίγαντα; Μιλάμε για φιάσκο. Τελικά στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και σηκώνουν το βάρος και στους γονείς τους, η μόνη απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο είναι ένα παγουρίνο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, γιατί δε φταίνε οι μαθητές.

 

                    Οι μαθητές διεκδικούν το αυτονόητο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δε μπορεί να υπάρξει άλλη υποβάθμιση ιδιαίτερα του δημόσιου σχολείου. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς λέμε: Ουσία και όχι απουσία. Να δοθούν λύσεις τώρα.

 

Ε. ΓΚΡΗΓΚΟΒΙΤΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κυρία Γεννηματά, έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εν μέσω του δεύτερου  κύματος της πανδημίας και τους χειρισμούς της, παρ’ ότι είναι μια πρωτοφανής συγκυρία παγκοσμίως. Τι θα κάνατε εσείς διαφορετικά αν ήσαστε κυβέρνηση; Και θέλω να  μας πείτε και πώς μπορούν να υλοποιηθούν οι προτάσεις σας για το σύστημα Υγείας.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:  Είναι φανερό ότι οι πρώιμοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης σήμερα δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Δυστυχώς η κυβέρνηση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά οφέλη που θεώρησε ότι απέκτησε από την πρώτη φάση της πανδημίας, το πρώτο δίμηνο, είναι φανερό ότι 6 μήνες αντιμετώπιζε το θέμα μόνο επικοινωνιακά και  οργάνωνε πρόωρες εκλογές και βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρόβλημα.

 

                    Το θέμα είναι ότι αντιμέτωπη με το πρόβλημα είναι σήμερα η ελληνική κοινωνία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε όλοι μαζί στο πρώτο δίμηνο υπακούοντας με απόλυτη πειθαρχία τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, έχουν τεράστιο θέμα  και υγειονομικό, αλλά και οικονομικό. Και σήμερα, το άθροισμα αυτών των προβλημάτων είναι δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό και η δυσαρέσκεια έχει αρχίσει και φαίνεται και εκδηλώνεται και το επόμενο διάστημα θ’ αναζητήσει έκφραση και γι’ αυτό όπως είπα στην αρχή, είμαστε εμείς εδώ.

 

                    Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικό: Μιλάμε για τη δεύτερη φάση της πανδημίας και την προετοιμασία που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση και ως προς την υγεία, τα θέματα που αφορούν την υγεία και όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την οικονομία.

 

                    Όσον αφορά τα θέματα της υγείας, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει και θα κάναμε εμείς, ήταν τα κινητά συνεργεία  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να κρατούνται τα κρούσματα μακριά από το νοσοκομείο, να γίνεται έγκαιρη και αξιόπιστη  ιχνηλάτηση, να υπάρξει  περιορισμός των συγκεκριμένων κρουσμάτων.  Ακόμα περισσότερα τεστ απ’ όσα γίνονται σήμερα γιατί είμαστε πολύ πίσω από τα νούμερα της υπόλοιπης Ευρώπης.  Γιατί τα τεστ ήταν και είναι το κλειδί  για να βρίσκουμε γρήγορα τα κρούσματα και να τα περιορίζουμε. Γιατί μόνο ο περιορισμός μπορεί να συγκρατήσει τη διασπορά.

 

                    Πέρα από το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα κινητά συνεργεία που έπρεπε να έχουν οργανωθεί, το δεύτερο πράγμα που έπρεπε χθες να έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με περισσότερες ΜΕΘ που θα λειτουργούν ολοκληρωμένα και πρόσληψη προσωπικού.

 

                    Δυστυχώς, σε κανένα από τα δύο επίπεδα δεν είμαστε σήμερα στο στάδιο που θα θέλαμε. Ούτε οι ΜΕΘ που θέλουμε λειτουργούν, ακόμα και οι δωρεές τώρα αρχίζουν να ολοκληρώνονται χωρίς προσωπικό και οι προκηρύξεις για το προσωπικό γίνονται τώρα. Αντίθετα είδαμε χιλιάδες προσλήψεις ανθρώπων που δήθεν ασχολούνται με το COVID που δεν είναι γιατροί, που δεν είναι νοσηλευτές και αναζητούμε τι δουλειά κάνουν και που βρίσκονται στο δημόσιο τομέα, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απάντηση.

 

Το τρίτο πράγμα που θα έπρεπε να έχει κάνει η Κυβέρνηση θα ήταν να βάλει περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μη συνωστίζεται ο κόσμος όλο το καλοκαίρι, αλλά και τώρα ο ένας πάνω στον άλλον τσουβαλιασμένοι πραγματικά στα Μέσα, διότι δεν φρόντισαν να βρουν περισσότερα λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. Είχαν έξι μήνες να το κάνουν, δεν το έκαναν. Δεν το σκέφτηκαν; Δεν το επέλεξαν; Πίστευαν ότι θα έχουν προλάβει να κάνουν εκλογές και θα τα δουν μετά; Το αποτέλεσμα όμως μετράει και το αποτέλεσμα είναι σε βάρος της υγείας των πολιτών.

 

Έπρεπε να έχουν φροντίσει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στις δομές μεταναστών. Τους είχαμε ενημερώσει πάρα πολύ έγκαιρα ότι είναι υγειονομικές βόμβες. Ξέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν έκαναν τίποτε.

 

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα τα Γηροκομεία. Τα άφησαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς θανάτους σε Γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα

 

Παίρνουν μέτρα που μεταξύ τους είναι αντιφατικά. Δεν είναι λογικό και δεν μπορεί κανείς να το ακούσει και εύκολα να πειθαρχήσει όταν λέει η Κυβέρνηση ότι μπορούν μέχρι 9 άτομα να συναθροίζονται στο δημόσιο χώρο στην Αττική, μέχρι 20 στους γάμους, αλλά στα σχολεία μπορούν να συνωστίζονται 25 παιδιά, 27 παιδιά, 28 παιδιά, ακόμη και 30 σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε ιδιωτικά σχολεία, όχι μόνο σε δημόσια. Με την ανοχή της Κυβέρνησης, με την έγκριση της Κυβέρνησης, με τις πλάτες της Κυβέρνησης γίνονται όλα αυτά.

 

Η Κυβέρνηση επέβαλε τον συνωστισμό. Έδωσαν το μήνυμα της χαλάρωσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά τη λήξη της καραντίνας και τα στελέχη του.

 

Και άνοιξαν τη χώρα άνευ όρων και προϋποθέσεων και κινητοποιήθηκαν όταν πια ήταν ήδη αργά και όταν η διασπορά είχε ήδη ξεκινήσει και το πρόβλημα έπαιρνε διαστάσεις. Έστω και τώρα, θα πρέπει να οργανώσουν τουλάχιστον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σχολείο και τα Μέσα Μεταφοράς.

 

Και έρχομαι στην οικονομία. Δεν ξέρω αν θέλετε να αναλύσουμε τα ζητήματα της οικονομίας στη συνέχεια, αλλά μια λέξη μόνο εδώ για να μη πλατειάζω: είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση πήρε αποσπασματικά μέτρα για να στηρίξει όσους πλήττονται, με μεγάλη καθυστέρηση, με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση τα υλοποίησε ακολουθώντας μάλιστα πρέπει να σας πω πολλές φορές τα μέτρα που εμείς τους λέγαμε να πάρουν και τους παρουσιάζαμε με κάθε τρόπο μέσα και έξω από τη Βουλή.

 

Αλλά έτσι δεν στηρίζεται η οικονομία, μετά από ένα γενικό lockdown και ο κίνδυνος ενός νέου lockdown σήμερα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και ξέρουμε όλοι ότι η οικονομία και η  κοινωνία δεν το αντέχουν.

 

Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ («Το ΒΗΜΑ»): Καλό μεσημέρι. Παίρνω αφορμή από αυτά που είπατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θέλω να σας ρωτήσω ποια θα είναι η θέση του κόμματός σας επί των διακρατικών συμφωνιών που θα έρθουν στη Βουλή, όταν έρθουν επειδή η Κυβέρνηση τις έχει παγώσει, οι οποίες είναι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα τις ψηφίσετε;

 

                        Ο κ. Τσίπρας ζήτησε 158 συγνώμη, θα έρθουν να προστεθούν σε αυτά και τα δικά σας «συγνώμη» για τη στάση που κρατήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών και η οποία προκάλεσε αρκετές αναταράξεις κόμμα σας; Ευχαριστώ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η θέση μας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία και ξεκάθαρη. Ήταν μια κακή συμφωνία και παραμένει μια κακή συμφωνία. Ξέρετε τι έγινε κ. Χόνδρο; Χάσαμε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ελληνική κοινωνία, για την προστασία της, για το μέλλον της. Τα παραδώσαμε αμαχητί σε συνθήκες που θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ καλύτερη συμφωνία, από αυτή που επέλεξε να κλείσει ο κ. Τσίπρας.

 

Από εκεί και πέρα το κράτος, ως κράτος έχει συνέχεια και εμείς είμαστε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα και δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Θεωρούμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ξεφτιλιστεί γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε την κύρωση αυτών των Συμφωνιών.

 

Αυτό που θα κάνουμε όμως είναι ότι όλο το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούμε στενά την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, διότι το θέμα μας από εδώ και πέρα είναι τουλάχιστον η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και το να κάνουν όλα όσα έχουν αναλάβει απέναντι στην ελληνική πλευρά.

 

Είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρο και δεν έχει καμία σχέση με την υποκρισία το διπρόσωπο Ιανό που φάνηκε ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης.

 

Και θέλετε να σας πω κάτι; Μιλήσατε πριν για τα κόστη του κόμματός μας από αυτή τη θέση που πήραμε. Εμείς είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα, με ιστορία, με διαδρομή και τη σεβόμαστε αυτή τη διαδρομή. Και γι’ αυτό όσοι ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκαν εκτός της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

 

Εγώ ρωτώ: ο κ. Μητσοτάκης που τότε ξιφουλκούσε για την εθνική ήττα, γιατί έχει στην Κυβέρνησή του βουλευτές  που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολύ πριν φτάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν το προχτεσινό και την ιστορική τους υποκρισία; Γιατί έχει Διευθυντή Τύπου, προσωπικό του συνεργάτη τον άνθρωπο που ξιφουλκούσε από τη μεριά του Ποταμιού, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών;

 

Όλα αυτά δείχνουν τις υπόγειες διαδρομές και τις πραγματικές απόψεις του κ. Μητσοτάκη και του κόμματός του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Η δική μας θέση είναι σταθερή και δεν αλλάζει: πρόκειται για κακή Συμφωνία.

 

Μ. ΜΙΧΑΗΛ («Α.Π.Ε. »): Καλημέρα και από εμένα κα Πρόεδρε. Περιγράψατε ποιος είναι ο στόχος σας λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι –και το έχετε πει εδώ και πολύ καιρό- μια πραγματική αντιπολίτευση, απέτυχε σε αυτό και με τη συνεκτική και συγκροτημένη πρόταση την οικονομική που παρουσιάσατε στη Θεσσαλονίκη, αποκτήσατε κι ένα αφήγημα κατά πολλούς για να μπορείτε να διεκδικήσετε αυτό που λέτε και ότι είστε εσείς η πραγματική αντιπολίτευση και η προοδευτική αντιπολίτευση.

 

                        Όμως οι πολιτικές προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει καταγραφεί και δεύτερον παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνετε κάποια θετικά βήματα, δεν υπάρχει αυτή η δυναμική που να μπορεί να μιλήσει κανείς για αμφισβήτηση των υπαρχόντων συσχετισμών.

  Και θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει κάποιο σχέδιο πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη μεριά σας ώστε να αποκτήσετε αυτή τη δυναμική και να κερδίσετε αυτό που έχετε εξαγγείλει;

  Δεύτερον, χωράνε όσοι δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν στη Νέα Δημοκρατία παλιά στελέχη σας τα οποία έχουν πάει σπίτι τους από το ’15 γιατί είχαν μια άλλη αντίληψη, είχαν δει διαφορετικά τα πράγματα από τότε; Και τι τους λέτε αν λένε αυτοί «μας θέλουν πίσω ή επειδή τότε είχαμε διαφορετικά πράγματα, ή δεν ακολουθήσαμε, δεν μας θέλουν καθόλου»;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν δυο ζητήματα και τα επαναλαμβάνω κ. Μιχαήλ. Το πρώτο είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων κοινωνικών συνθηκών. Είπα και πριν ότι η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, η διαμαρτυρία, όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά, η δύσκολη καθημερινότητα αρχίζει σιγά – σιγά και ζητά έκφραση και ζητά προοδευτική διέξοδο. Αυτή είναι η δική μας απάντηση.

                    Το Κίνημα Αλλαγής είναι προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα και ήδη το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που αργά, αλλά σταθερά φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις του.

 

                        Από εκεί και πέρα εμείς δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Είπα και πριν ότι παρουσιάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τι αντιπολίτευση κάνουμε εμείς; Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, δεν λέμε «όχι» σε όλα, δεν ρίχνουμε νερό στο μύλο της πόλωσης και του διχασμού.

 

      Εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση κάθε φορά με τεκμηριωμένη πρόταση. Κάθε φορά που λέμε «όχι», έχουμε μια εναλλακτική αντιπρόταση. Πολλές φορές καταθέτουμε προς ψήφιση τις δικές μας προτάσεις. Αλλά η δουλειά μας δεν εξαντλείται στον προγραμματικό λόγο. Η δουλειά μας είναι καθημερινά δίπλα στην ελληνική κοινωνία, εκεί που ο άνθρωπος υποφέρει, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

 

                        Ξεκινάμε μια καμπάνια για το εθνικό σύστημα υγείας. Παρουσιάσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την αναγέννησή του. Δεν θα αφήσουμε υγειονομικό χώρο που να μην επισκεφτούμε. Στις πρόσφατες πλημμύρες και στις καταστροφές ήμασταν δίπλα στους ανθρώπους και ήρθαμε στη Βουλή να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει όχι μόνο αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία και στο Ιόνιο. Το Σαββατοκύριακο συνεχίζω αυτές τις περιοδείες και θα είμαι δίπλα στους ανθρώπους στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.

 

                        Ξεκινάμε μια καμπάνια για τα σχολεία, γιατί θέλουμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, με τις προτάσεις μας θα επισκεφτούμε τα περισσότερα συγκροτήματα της χώρας με κλιμάκια των στελεχών μας. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, διότι η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε σήμερα να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πανδημία και δυστυχώς δεν έχει αυτό το ρόλο.

 

                        Εξελίσσεται στο μακρύ χέρι του κράτους. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οπισθοδρόμηση και στην Αυτοδιοίκηση. Είμαστε δίπλα στο χώρο της εργασίας, στους συνδικαλιστές που υποχωρούν τα δικαιώματά τους για τις συλλογικές συμβάσεις.

 

                        Διεκδικούμε την αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Είμαστε εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην ανασυγκρότηση του Κινήματος την οργανωτική. Δεν καταφέραμε να κάνουμε εκλογές λόγω του κορωνοϊού. Ανασυγκροτούμε όμως τις οργανώσεις μας και έχουμε νέους ανθρώπους, νέο αίμα που μπαίνει να δώσει νέα πνοή. Μαζί δρομολογούμε τη συνδιάσκεψη που είναι πολιτική και ιδεολογική και θα μιλά και πιο συγκεκριμένα για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και το συνέδριο της Νεολαίας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ένα σοβαρό προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει αξιώσεις να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς ισχυρό κίνημα νεολαίας.

 

                    Όλους αυτούς τους στόχους έχουμε θέσει για το αμέσως επόμενο διάστημα. Δουλεύουμε  πυρετωδώς, είμαστε ενωμένοι, έχουμε δώσει τέλος στην εσωστρέφεια εδώ και πάρα πολύ καιρό και παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι περιορισμοί από την καραντίνα, βρίσκουμε τρόπους και στην τεχνολογία, αλλά και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για να είμαστε έξω, μακριά, εκεί που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης να νιώσει ότι δεν είναι μόνος του. Δεν είναι μόνος του ο προοδευτικός Έλληνας πολίτης. Έχει αποκούμπι στο Κίνημα Αλλαγής.

 

               Και βεβαίως το κάλεσμα και το προσκλητήριο που έκανα στην αρχή σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη κ. Μιχαήλ αφορά και τα στελέχη. Ποτέ δεν εξαιρέσαμε κανέναν, δεν περισσεύει κανείς. Το προσκλητήριο αυτής της μάχης τους χωρά όλους.

 

             Ξέρετε εξάλλου ότι είμαι άνθρωπος που επιδιώκει την ενότητα και τη συλλογική και ομαδική προσπάθεια.  

 

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ «IEFIMERIDA.GR»: Κυρία Γεννηματά τώρα προηγήθηκαν και άλλες ερωτήσεις. Εγώ θα πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησα στη Θεσσαλονίκη προ δυο εβδομάδων. Είχα ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη τότε για την ιδεολογική του προσέγγιση και του είχα παρατηρήσει ότι ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος ο ίδιος μιλάει σχεδόν το ίδιο θερμά για το ΕΣΥ για παράδειγμα, όσο και εσείς, η κόρη του ιδρυτή του, του Γιώργου Γεννηματά.

 

                    Από την άλλη φαίνεται ότι το κέντρο, όπως είπατε και εσείς στην αρχή της τοποθέτησής σας, και η σοσιαλδημοκρατία μάλλον μοιάζει με νύφη, την εκπροσώπησή της διεκδικεί, όπως είναι γνωστό, στο εκλογικό σώμα και ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

                    Αλλά φαίνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εσείς δεν μπορείτε να το εκφράσετε αυτό κυρία Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής. Τουναντίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – μετά από πάνω από ένα χρόνο διακυβέρνησης φαίνεται να έχει την δημοσκοπική ηγεμονία, προσελκύοντας ακόμα και κεντρώο και κεντροαριστερό κοινό.

 

                    Πιστεύετε ότι το Κίνημα Αλλαγής μετά από 10 χρόνια από την είσοδο στα μνημόνια επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και 6 από την τελευταία συγκυβέρνηση με τη δεξιά, μπορεί να πείσει τον κόσμο να το εμπιστευτεί ξανά και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

 

                    Και νομίζω ότι κάνατε μια αναφορά πριν όσο προσπαθούσα να ανοίξω το μικρόφωνο, σε σχέση με τη νεολαία. Οι δημοσκοπήσεις, θα επικαλεστώ πάλι τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την πραγματικότητα, στις καταλήψεις για παράδειγμα, δεν βλέπουμε πουθενά αυτό που εμείς οι παλαιότεροι θυμόμαστε, την ΠΑΣΠ. Είναι ένα γηρασμένο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής; Δεν έχει νεολαία;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ξεκινώ από τον κ. Μητσοτάκη και την κεντρώα, όπως είπατε εσείς, ρητορική του. Ακούστε. Δεν αρκεί η κεντρώα ρητορική. Αυτό που χρειάζεται είναι οι πράξεις και στην πράξη όσα και εάν είπε υπέρ του ΕΣΥ, έμεινε στο χειροκρότημα. Δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα φταίει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για ό,τι συμβεί στον τόπο. Και το επόμενο βήμα ξέρουμε ποιο είναι. Είναι αυτό που έλεγε και προεκλογικά. Το επόμενο βήμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι να τεμαχίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το δώσει βορρά σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

                    Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία αυτή η αντίληψη. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η αντίληψη των απολύσεων, της ελαστικής εργασίας, μισός μισθός, μισή δουλειά, εκμετάλλευση στην τηλεργασία χωρίς κανένα πλαίσιο. Τα πάντα στους μεγάλους εργοδότες και στους ισχυρούς, μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για τους μικρομεσαίους, για τις επιχειρήσεις, για τα λουκέτα, για τους επιστήμονες, για τους επαγγελματίες, ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η πολιτική του απέναντι στους συνταξιούχους, απέναντι στο ασφαλιστικό.

 

                    Η λογική της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία ο τρόπος που υποχρεώνει τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση μέσα από την επιδότηση εργασίας που είναι σε πλήρη αντίθεση με την δική μας πρόταση. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο ο κ. Μητσοτάκης και όταν τον προκάλεσα κάποια στιγμή στη Βουλή, πρέπει να σας πω ότι παρά τα όσα λέτε εσείς και όσα κάποιοι προσπαθούν να πούνε στο δημόσιο διάλογο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του με τη σοσιαλδημοκρατία.

 

                    Όλα αυτά είναι τερτίπια. Είναι τερτίπια. Είναι μικροκομματικές λογικές που δεν ταιριάζουν στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι παλαιοκομματικές λογικές. Έρχονται από το παρελθόν και δεν μας αφορούν.

 

                    Το Κίνημα Αλλαγής, είπα και πριν, ότι έχει αφήσει πίσω τα αρνητικά του παρελθόντος και κρατάει τα θετικά της παράταξης της αλλαγής και προχωρά μπροστά.

 

                    Εσείς λέτε ότι δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη συντήρηση. Τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες και αφήστε αυτό να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ βλέπω πώς μας αντιμετωπίζουν, πώς μας ακούνε, πώς μας ζητούν να στηρίξουμε τα αιτήματά τους. Βλέπω την τεράστια αλλαγή στο πώς μας προσεγγίζουν οι Έλληνες πολίτες όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, που έχει εκτιμηθεί σημαντικά η στάση του Κινήματος Αλλαγής.

 

                    Εδώ είμαστε κ. Μόσχοβα και θα ξαναμιλήσουμε γι’ αυτό όταν τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά και δεν θα αργήσει να γίνει αυτό. Να είστε βέβαιος. Εγώ είμαι. Και θα το δείτε.

 

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ΑΝΤ1»): Κυρία Γεννηματά καλησπέρα. Σας άκουσα νωρίτερα να λέτε ότι δεν σας αρκεί το 8% και ότι δεν θέλετε να είστε συμπλήρωμα. Θέλετε πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλω να σας πω ότι στις τελευταίες εκλογές δεν καταφέρατε να εισπράξετε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

                    Θεωρείτε πως οι επόμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής; Και είναι γνωστό ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα συνεργαζόσασταν με το ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πριν μπω στην απάντηση που σας οφείλω, επειδή με ρώτησε ο κ. Μόσχοβας και για τη νεολαία και τελικά η ερώτηση του κ. Μόσχοβα ήταν όλη μετ’ εμποδίων πρέπει να του πω και για τη νεολαία στο Κίνημα Αλλαγής.

 

                    Δεν υπάρχει άλλο κόμμα αυτή τη στιγμή στην ελληνική Βουλή που να έχει κάνει τέτοια ανανέωση, που να έχει δώσει λόγο, ρόλο και χώρο στη νέα γενιά όσο το Κίνημα Αλλαγής. Αρκεί να κοιτάξετε δίπλα μου, να κοιτάξετε το Γραμματέα, να κοιτάξετε τα βασικά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, των οργανώσεών μας σε όλη την Ελλάδα.

 

                    Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα που έχει κάνει τη μεγαλύτερη ανανέωση και γι’ αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε στη νέα γενιά και θέλουμε να συγκροτήσουμε και τη νεολαία του Κινήματος Αλλαγής με αυτοοργάνωση, με τη δυνατότητα να δώσουν το δικό τους στίγμα, το δικό τους πολιτικό λόγο με ομάδες πρωτοβουλίας. Με ομάδες πρωτοβουλίας που θα αναδείξουν ακριβώς βάση του πολιτικού τους λόγου τον άνθρωπο που θα τους εκπροσωπήσει στο συνέδριό μας.

 

                    Καλώ τη νέα γενιά και όλους όσους είναι κάτω από 30 ετών στην Ελλάδα και ανήκουν στο προοδευτικό χώρο να ενεργοποιηθούν, να έρθουν κοντά μας, να έρθουν μαζί μας. Εμείς θα τους δώσουμε τα μέσα. Εκείνοι θα διαμορφώσουν το συνέδριο, τις πολιτικές θέσεις, τις απόψεις της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής.

 

                    Έρχομαι στην δική σας ερώτηση. Ακούστε κ. Τσακίρη, είπα και πριν ότι εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Δεν επιθυμούμε συμπληρωματικό ρόλο. Και είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να εκφράσει έναν προοδευτικό πόλο.

 

                    Και το λέω αυτό, κρίνονται τ’ αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, αλλά και  της αντιπολίτευσης που ασκεί όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Έφερε στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησε, επιχείρησε ν’ απαλλάξει τη Νέα Δημοκρατία από όλες τις ευθύνες της για τα μνημόνια και την κρίση. Επιχείρησαν από κοινού, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, την εξαφάνισή μας. Επίθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ οργανωμένη, πολλές φορές και από τους δυο μαζί.

 

                    Όλα αυτά όμως, ανήκουν στο παρελθόν, ξεπεράστηκαν. Και σήμερα  όλο και περισσότερο οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και βλέπουν πότε έζησαν καλύτερα, κάνουν συγκρίσεις και μπορούν να κρίνουν πια τον καθένα μας από τ’ αποτελέσματα της πολιτικής  του, τον τρόπο διακυβέρνησης και τον τρόπο που αντιπολιτεύεται.

 

                    Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι εμείς έχουμε χαράξει μια άλλη πορεία, έχουμε χαράξει την πορεία που ξέραμε, την πορεία που διαμόρφωσε τη χώρα, αυτό που ζούμε σήμερα. Την πορεία του κόμματος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα.

 

                    Στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ πορεύεται σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Γρήγορα θα είμαστε η ισχυρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος και το Κίνημα Αλλαγής να είστε βέβαιος ότι θα είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα, για την πατρίδα, για τον ελληνικό λαό, για τα συμφέροντά του

 

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔOY («REAL»): Κυρία Πρόεδρε, σας άκουσα για πολλοστή φορά να ζητάτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

 

        Εν μέσω μιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει, αν μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει συζήτηση, με πολιτικούς αντιπάλους να βρίζουν ο ένας τον άλλον, ν’ αποκαλούν ο ένας τον άλλον «απατεώνα», με εφαρμοστικούς νόμους μιας συμφωνίας που από εκεί που ήταν «εθνική» έγινε «ιστορική» να είναι προ των πυλών, μ’ έναν Πρωθυπουργό να αρνείται να θέσει ζήτημα Κυπριακού στον ΟΗΕ, με την Κύπρο να απειλεί με βέτο, αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάποιο πεδίο συνεννόησης σε αυτό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφ’ όσον συγκληθεί και ήθελα και την άποψή σας για το λόγο για τον οποίο δε συγκαλείται. Πέραν από αυτό που ήδη είπατε, περί μυστικής διπλωματίας, φαντάζομαι ότι υπάρχει και κάτι πιο συγκεκριμένο πέραν αυτού. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ακριβώς αντίθετο είπα κα Ζαφειριάδου, δε ζήτησα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξήγησα γιατί το ζητούσα. Και ήταν πολύ ξεκάθαρη η θέση μου, ότι εάν είχε γίνει θα είχε διαμορφωθεί πιθανότατα μια εθνική γραμμή, θέλω να πιστεύω.

 

        Το γεγονός ότι δεν έγινε καθιστά απολύτως υπεύθυνο τον κ.  Μητσοτάκη που το αρνήθηκε για τις εξελίξεις από δω και πέρα και για όλους τους χειρισμούς.  Είναι φανερό ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ξεκαθάρισα πως  θα είναι αδιανόητο να συγκαλέσει κάποια στιγμή ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, απλά και μόνο για να επικυρώσει όλα όσα η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά θα έχει πράξει.

 

        Είναι ξεκάθαρο σήμερα, μετά από την υποκρισία με την οποία χειρίστηκε όλα τα ζητήματα, γιατί δεν ήθελε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί δεν ήθελε ν’ αναλάβει καμία δέσμευση απέναντί μας και απέναντι τελικά στον ελληνικό λαό, γιατί ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του να συνομιλεί μόνος του με την Ευρώπη και την Αμερική.

 

        Τ’ αποτελέσματα βλέπω ότι δεν είναι αυτά που θέλουμε, διότι ακόμα κυρώσεις δεν υπάρχουν, διότι ακόμα  δεν υπάρχει στρατηγική ούτε καν της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

 

        Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αν είχε γίνει αυτό το Συμβούλιο, θα είχαμε σίγουρα δυναμώσει τη θέση της Ελλάδας, τη φωνή της Ελλάδας τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και επειδή  η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας και η πίεση που ασκεί, οδηγεί πολλές φορές τα πράγματα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως να είμαστε πιο μπροστά και στο επίπεδο των κυρώσεων, αλλά και στο επίπεδο διαμόρφωσης μιας άλλης σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

 

        Γιατί είναι φανερό ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία.  Μια συμφωνία που δε θα καταλήγει  σε ειδικά προνόμια για την Τουρκία, που όπως είπα πριν, έχει αυτή την επεκτατική πολιτική και αυτή τη νέα δική της στρατηγική η οποία είναι και σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

        Αλλά θα είναι μια νέα  συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις αμοιβαίες, και από τις δύο πλευρές. Και ιδιαίτερα, όσον αφορά την Τουρκία σε σχέση  και με την Τελωνειακή Ένωση αλλά και με πόρους και επενδύσεις που είναι φανερό ότι διεκδικεί και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο πώς θα συμπεριφέρεται στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, γιατί με τη στάση της όλο το τελευταίο διάστημα έχει ακυρώσει στην πράξη την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και προφανώς στα θέματα μονομερών ενεργειών και παράνομων ενεργειών σε βάρος κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

 

        Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα έχουμε διεκδικήσει, αν είχαμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, το οποίο αρνήθηκε  ο κ. Μητσοτάκης, με επιπτώσεις σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας.

 

Μ. ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κυρία Γεννηματά, είπατε πριν ότι το ΚΙΝΑΛ δε θ’ ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, κάτι το οποίο θα έλεγε κανείς ότι έχει φανεί μέχρι τώρα και από τη στάση σας στο νόμο για τις διαδηλώσεις και από τη στάση σας σε εθνικά θέματα, όπως η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

 

        Ωστόσο υπάρχει η κριτική θεώρηση αυτής της στάσης από κάποιους όπως είναι ο κ. Τσίπρας, που είναι το αντίπαλο δέος, αλλά ίσως και εσωκομματικά, ότι η τακτική αυτή ίσως δημιουργεί ένα ασαφές στίγμα ως προς την πολιτική σας στάση γενικότερα. Τι θ’ απαντούσατε σε αυτή την κριτική;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τη δυναμική που μπορούμε ν’ αναπτύξουμε και τις προτάσεις μας και τα εσωτερικά του προβλήματα, είναι φανερό ότι έρχεται όλο και περισσότερο σε δύσκολη θέση. Δεν ασχολούμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την κριτική που μας κάνει. Ασχολούμαστε  με την κυβέρνηση και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών αλλά και στο μέλλον τους και την προοπτική τους. Εμείς είμαστε στραμμένοι εκεί.

 

        Ακριβώς γι’ αυτό ψηφίσαμε το θέμα της ΑΟΖ, γιατί πιστεύουμε ότι έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, διεμβόλιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, παρ’ ότι έχουμε κάνει πολύ σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του στα θέματα, γεγονός που παραδέχτηκε ακόμα και ο ίδιος μέσα στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι η κριτική της κας Γεννηματά είναι πολύ πιο σκληρή του κ. Τσίπρα, ο οποίος στην πραγματικότητα συμφωνούσε επί της ουσίας με όσα κάνει ο κ. Μητσοτάκης αλλά καταψήφιζε για λόγους μικροκομματικούς. Εγώ αυτά δε μπορώ να τα παρακολουθήσω, συγνώμη, είναι πολύ μακριά από τη δική μου λογική.

 

        Όσον αφορά το νόμο για τις διαδηλώσεις, εγώ θέλω να κοιτώ τους συνδικαλιστές και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Αν δε γίνονταν οι διορθώσεις που επέβαλλε το κόμμα μας, δε θα μπορούσαν να γίνουν διαδηλώσεις πια στην Ελλάδα. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, να μπορεί να επηρεάζει με την πίεση που ασκεί την κυβέρνηση και να έχει αποτελέσματα που βελτιώνουν ακόμα και τους κακούς νόμους που φέρνει.

 

        Αν δεν είμαστε χρήσιμοι, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Να ταμπουρωνόμαστε πίσω από θέσεις και να λέμε ένα στείρο «όχι» που θα κάνει τελικά πιο δύσκολη τη ζωή των ελλήνων πολιτών δεν είναι κάτι που αφορά εμένα, το ΚΙΝΑΛ και τα στελέχη μας.

 

        Και θέλετε να σας πω κάτι; Δεν το θεωρώ προοδευτικό, το θεωρώ βαθιά λαϊκιστικό, τυχοδιωκτικό και οπισθοδρομικό. Ανήκει στην άσκηση πολιτικής μιας άλλης εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα νέο κόμμα που έχει ρίζες, που έχει ιστορία, αλλά που μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας,  στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

 

        Δε θέλουν λοιπόν οι Έλληνες πολίτες, αυτό πιστεύω εγώ, λόγια του αέρα και ν’ ανταλλάσσουν  δήθεν γροθιές, γρονθοκοπήματα που δεν έχουν καμία ουσία και κανένα περιεχόμενο. Ξέρετε τι μου θυμίζουν όλα αυτά; Μου θυμίζουν λίγο το Ζήκο που προσπαθούσε να ρίξει μια μπουνιά αλλά έλεγε στον άλλον «εσύ κράτα με, μη μ’ αφήνεις, κράτα με». Αυτό κάνει ο κ. Τσίπρας.

 

        Γι’ αυτό και είπα πριν ότι είναι ένας ακίνδυνος αντίπαλος τελικά για τον κ. Μητσοτάκη. Και είναι φανερό σε κάθε συζήτηση στη Βουλή. Γιατί εμείς φέρνουμε σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του με τα επιχειρήματά μας. Και έρχεται μ’ ένα πυροτέχνημα που απλώς συσπειρώνει τους Βουλευτές του για να τον χειροκροτήσουν ο κ. Τσίπρας και τον βγάζει από τη γωνία και τη δύσκολη θέση. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.

 

        Και γι’ αυτό λέω ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι πολιτικοί συσχετισμοί  θ’ αλλάξουν. Και θα το δείτε αυτό άμεσα, στο επόμενο διάστημα.

 

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ («STAR»): Κυρία Πρόεδρε καλό μεσημέρι. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα. Πέρα από τις κριτικές επισημάνσεις και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, τις αποκαλύψεις γύρω από το ρόλο κάποιων ΜΚΟ, πέραν λοιπόν από τις κριτικές επισημάνσεις, υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης; Ευχαριστώ.

 

  Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σαφώς υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση. Βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποφάσεις που θα παρθούν εκεί. Αυτό σημαίνει γι άλλη μια φορά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας και εγώ πραγματικά έχω αναρωτηθεί πολλές φορές και αναρωτιέμαι και πάλι δημόσια και φωναχτά: πόσο χρόνο θέλει ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό;

 

Μιλάμε για τη ντροπή της Μόριας που πραγματικά δοκιμάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να την αλλάξουν. Και μάλιστα, όπως είπατε και εσείς, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εξαφανίστηκαν με κάποιο τρόπο, που δεν ξέρουμε και πότε έγινε αυτό, από τις δομές είναι πολύ μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

 

Γιατί από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπήρχαν κονδύλια για τη σίτιση αυτών των 2.000 ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν παρόντες και έτρωγαν κανονικά. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Πως σπαταλήθηκαν; Ποιοι τα έβαλαν στις τσέπες τους; Από πότε έχουν εξαφανιστεί οι άνθρωποι αυτοί και με ποιοι τρόπο;

 

Έρχομαι όμως στην ουσία της ερώτησής σας για το τι μπορεί να γίνει. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί όσοι  μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ζητήσουν άσυλο να παραμένουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος και δεν μπορεί να οργανώσει κανένα δικό της εθνικό, βιώσιμο σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας προοπτικής.

 

Μπορεί σήμερα να είναι 100.000 αύριο να είναι πολύ περισσότεροι. Τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν φαίνεται να σταματούν, αντίθετα το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα.

 

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται σχέδιο από την  πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, θα πρέπει να υπάρξει άμεσο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στην Ελλάδα πρέπει να μείνουν αυτοί που μας αναλογούν. Όταν ξεκίνησε η κρίση έγινε αυτός ο επιμερισμός δεν ήταν πάνω από 15.000 και γι’ αυτούς τους 15.000…. θέλετε να είναι 20.000…; Αλλά γι’ αυτό τον αριθμό η χώρα μας θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη διαμονή σε κοντέινερς και τη σίτιση με αυτό τον τρόπο που γίνεται, αλλά κυρίως προγράμματα ένταξης.

 

Γιατί μονάχα μέσα από προγράμματα ένταξης, μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να μη δημιουργούνται τριβές, να μη δημιουργούμε γκέτο, να μη δημιουργούμε προβλήματα σε μια κοινωνία που είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένη δέκα χρόνια από την οικονομική κρίση και ένα χρόνο-έξι μήνες τώρα από τον κορωνοϊό.

 

Αλλά ούτε γι’ αυτό δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει ορθώσει το ανάστημά της. Βλέπω ότι η Ιταλία ήδη είναι πιο μπροστά, είναι σε άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν ήδη δυο μέτρα και δυο σταθμά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους αιτούντες άσυλο και το θεωρώ αδιανόητο να υποστούμε άλλη μια εθνική ήττα, γιατί για εθνική ήττα θα πρόκειται στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

 

Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ «ΣΚΑΙ»: Γεια σας κα Γεννηματά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική, αν θα επιδιώξετε να συγκυβερνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία ή με το ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα αρνηθείτε κάθε συζήτηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, με το νέο εκλογικό νόμο αυτή τη φορά.

 

Θέλω επίσης να σας ρωτήσω αν θα είστε υποψήφια εκ νέου το Νοέμβριο του 2021 για τη Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Ευχαριστώ  πολύ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είμαι υποψήφια το ’21 για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, το έχω πει, το έχω ξεκαθαρίσει και η απάντησή μου για άλλη μια φορά είναι ναι.

 

Και γιατί είναι ναι; Είναι ναι, γιατί είμαι όχι απλώς αισιόδοξη, αλλά σίγουρη ότι το ’21, σε ένα χρόνο από σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι σήμερα και σίγουρα σε απείρως καλύτερη θέση από αυτή που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2015 όταν για πρώτη φορά ανέλαβα Πρόεδρος αυτού του χώρου και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, όπως με ρωτούσατε εσείς και οι συνάδελφοί σας, για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη Βουλή, ή αν θα είναι πια ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

 

Οι συνθήκες αλλάζουν, σας το είπα και πριν, θα τις εκφράσουμε και είμαι σίγουρη, είμαι αισιόδοξη σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Είναι  βέβαιο ότι ο χώρος μας θα κάνει το άλμα το επόμενο διάστημα και επιβάλλεται να κάνει το άλμα το επόμενο διάστημα για να μην οδηγηθούμε σε ένα μονοπολικό σύστημα.

 

Γιατί ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια μονοκρατορία στην εξουσία από τη Δεξιά. Αυτό εμείς δεν μπορούμε ούτε να το δεχτούμε, ούτε να το επιτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας και γι’ αυτό δουλεύουμε και γι’ αυτό ζητάμε από τους προοδευτικούς πολίτες να δυναμώσουν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Ακριβώς  για να έχουμε καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

 

Νομίζω ότι έχω απαντήσει ξεκάθαρα, δεν συμφωνώ δεν βλέπω τον Κίνημα Αλλαγής σε ένα ρόλο συμπληρώματος. Δεν θα είμαστε συμπλήρωμα, θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος, αυτό χρειάζεται η Ελλάδα.

 

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («Εφημερίδα των Συντακτών»): Καλό μεσημέρι σε όλους και από εμένα. Θα ήθελα να μου πείτε κα Πρόεδρε αν πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και αν από τη στιγμή που στην κριτική σας είστε ιδιαίτερα σκληρή, καταλογίζετε ανικανότητα, βαριές ευθύνες σε όλα τα μεγάλα θέματα, θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, αν θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα να διεξαχθούν εκλογές ή αν θα μπορούσε να αιφνιδιάσει ο κ. Μητσοτάκης και ποια είναι η δική σας θέση ως Κίνημα Αλλαγής.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Λένε πολλοί στη δημόσια συζήτηση ότι τώρα το φθινόπωρο που ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει εκλογές δεν μπορεί, αλλά όταν θα μπορεί δεν θα θέλει. Δεν είμαι από αυτούς που μπαίνουν στην εκλογολογία και σε αυτή τη λογική. Έλεγα πάντα από τότε που διέρρεε το Μαξίμου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ότι είναι μια αδιανόητη συζήτηση. Η χώρα έχει προβλήματα, η Κυβέρνηση έχει πάρει μια νωπή εντολή ισχυρότατη και θα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα να τα λύσει και να σταματήσει να ασχολείται με το πότε θα κάνει τις εκλογές.

 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για τα πάντα. Είναι έτοιμο όποια στιγμή κι αν προκύψουν οι εκλογές, δεν μπορώ να ξέρω πότε θα γίνουν. Είναι  φανερό ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είναι φανερό ότι η πολιτική της μας πηγαίνει πίσω και όχι μπροστά, δεν μπορεί να καθοδηγήσει τις αλλαγές. Ένα συντηρητικό κόμμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μια προσωρινή λογική, αποσπασματικά «να τα αντιμετωπίσουμε τώρα που δουλεύουμε και επικοινωνιακά, πάμε παρακάτω, κερδίζουμε πολιτικό χρόνο» δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

 

Δεν είμαι όμως σε θέση να γνωρίζω πότε θα λυθούν τα ζητήματα του κορωνοϊού, δεν μου αρέσει να λέω λόγια του αέρα και επιπόλαια. Ο κορωνοϊός θέτει δεσμεύσεις πολύ συγκεκριμένες. Αν δεν βρεθεί το εμβόλιο, αν δεν βρεθεί φάρμακο πως θα γίνουν όλα αυτά που περιγράφετε;

 

Εμείς για όσο ακόμη κρατηθεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για ένα πράγμα μπορούμε να δεσμευτούμε: ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής μάχης για να βελτιώνουμε ό,τι μπορούμε για τον ελληνικό λαό. Να προλαβαίνουμε καταστάσεις, και έχουμε προλάβει μέχρι σήμερα, να δείχνουμε την προοπτική και τη διέξοδο και να δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο για να τελειώσει αυτή η συντηρητική υπόθεση της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το συντομότερο δυνατό.

 

Χ. ΔΡΟΥΖΙΑΣ: Η δεύτερη ερώτηση ήταν αν η εκλογή ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2021 ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών εξελίξεων.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό το απάντησα ήδη και γι’ αυτό δεν επανήλθα. Ίσως δεν ακούγατε εκείνη την ώρα… είπα ξεκάθαρα κ. Δρούζια ότι θα είμαι υποψήφια το 2021 γιατί πιστεύω ότι το ’21 το Κίνημα Αλλαγής θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι σήμερα και από αυτήν που ήταν λίγα χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια.

 

Χ. ΔΡΟΥΖΙΑΣ: Θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2021;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα εφαρμοστεί το Καταστατικό κατά γράμμα. Να είστε καλά.

 

κ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ «THE CALLER»: Καλησπέρα σας και από εμένα, καλησπέρα κα Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω, ένα ζήτημα που έχει τεθεί κι άλλες φορές είναι η ομογενοποίηση του κόμματος. Θα παραμείνει συνασπισμός κομμάτων το Κίνημα Αλλαγής; Είναι κάτι που το έχετε συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κινήσεων;

 

Έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η συζήτηση περί επιστροφής στο όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ; Να επιστρέψουμε από κάπου που δεν φύγαμε ποτέ; Βλέπετε που βρισκόμαστε;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έφυγε ποτέ από τα ψηφοδέλτιά μας, τα στελέχη του είναι εδώ στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μια συνειδητή επιλογή, προχωρήσαμε και με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τα απαντήσαμε και τα κλείσαμε όλα αυτά.

 

Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή, βασικός πυλώνας όλης αυτής της προσπάθειας. ΄

 

Το κόμμα μας έχει λειτουργικά ενοποιηθεί από το τελευταίο Συνέδριό μας με ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας. Είναι συμπαράταξη εκλογικά, αλλά λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα, δηλαδή στα όργανα και παντού δεν υπάρχουν ποσοστώσεις, δεν υπάρχουν ισορροπίες. Ενιαία λειτουργούμε, ενιαία παίρνουμε τις αποφάσεις, τα όργανα παίρνουν τις αποφάσεις και δεν υπάρχουν ποσοστά, δεν υπάρχει εκπροσώπηση τάσεων και κινήσεων με ποσόστωση μέσα στο κόμμα.

 

Άρα αυτό που με ρωτάτε έχει ήδη γίνει και έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό και θεωρώ ότι αυτό ήταν κομβικό, ήταν το κλειδί αν θέλετε, για να μπει κι ένα τέλος στην εσωστρέφεια και για να έχουμε και ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς τα έξω και πιστεύω ότι αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ.

 

Υ. ΚΛΑΠΑ («MEGA»): Καλημέρα και από εμένα, θα σας πάω λίγο πίσω κα Πρόεδρε. Έχετε δεχτεί κριτική στη δημόσια συζήτηση και δεν μιλώ για κόμματα, για κεντρικές επιλογές με στήριξη στην Κυβέρνηση. Σας ανησυχούν οι φωνές ή οι εκτιμήσεις που λένε ότι μπορεί να σας «απορροφήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

 

Εφόσον υποστηρίζετε και εφαρμόζετε στο τέλος της ημέρας την κυβερνητική πολιτική και με τη δική σας στήριξη, τι θα λέγατε σε κάποιον που θα αναρωτιόταν γιατί τελικά να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής και όχι τη Νέα Δημοκρατία;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει στηρίξει την κυβερνητική πολιτική έτσι όπως το λέτε, το Κίνημα Αλλαγής, σε καμία απολύτως.

 

Αυτού του είδους την κριτική την ακούω, εκπλήσσομαι λίγο που την ακούω από εσάς γιατί κατά κύριο λόγο προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτούς που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό και όσο γίνεται πιο δυνατό τον κ. Τσίπρα ακριβώς γιατί όπως σας είπα πριν δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον κ. Μητσοτάκη, έχει πολλά ράμματα για τη γούνα του, κάθε φορά που του λέει κάτι μπορεί να του κουνήσει το δάχτυλο και να του πει πολλά…. Σε εμένα δεν μπορεί. Δεν μπορεί κανένας από τους δύο.

 

Δεν υπάρχει καμία στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στην Κυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τη χώρα. Στηρίζει την ελληνική κοινωνία, στηρίζει το αυτονόητο, στηρίζει μόνο προοδευτικές λύσεις με τις προτάσεις του και τις απόψεις του. Δεν είμαστε δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και ούτε θα γίνουμε ποτέ, είναι ο βασικός πολιτικός ιδεολογικός μας αντίπαλος.

 

Αντίθετα εμείς μπορούμε να γίνουμε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί αυτό το σύστημα σε μονοπολικό όπως αυτή τη στιγμή η αδυναμία του κ. Τσίπρα να ασκήσει αποτελεσματική Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, έχει διαμορφώσει.

 

Γιατί είπε κάποιος συνάδελφός σας πριν ότι ακόμη υπάρχει μια κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη. Πρώτα απ’ όλα είναι μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει κανένας Πρωθυπουργός τα προηγούμενα χρόνια που ένα χρόνο μετά τις εκλογές να έχει αμφισβητηθεί.

 

Όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην ανικανότητα και στην αναποτελεσματικότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ακριβώς εκεί είναι το κενό, που ερχόμαστε και καλύπτουμε εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μας.

 

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ethnos.gr»): Καλό μεσημέρι και από εμένα. Κυρία Πρόεδρε θα ήθελα να σας θυμίσω και να σας ρωτήσω το εξής: όπως ξέρετε προφανώς στις 7 Οκτώβρη θα εκδοθεί η απόφαση των δικαστών επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής. Η δίκη φτάνει στο τέλος της νομίζω μετά από πέντε και πλέον χρόνια, κατ’ αρχάς θέλω να σας ρωτήσω: θα είστε εκεί;

 

Και ένα δεύτερο ερώτημα ποια θα είναι κατά την άποψή σας όχι η έκβαση της δίκης, αλλά ποιο θα είναι το πολιτικό μήνυμα από την έκβαση της δίκης.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πράγματι κα Γιωτάκη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η Ελληνική Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της για τη Χρυσή Αυγή. Προφανώς μακριά από εμάς οι λογικές παρέμβασης ή επηρεασμού της Δικαιοσύνης, υπάρχει η ανεξαρτησία των εξουσιών και τη σεβόμαστε απόλυτα.

 

Η δική μας τοποθέτηση απέναντι στη Χρυσή Αυγή είναι απολύτως πολιτική, την έχω εκφράσει δημόσια και ευχαρίστως να επαναλάβω τη βασική μας θέση γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ και στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι ολοφάνερο για μας ότι εδώ πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

 

Και όσοι είχαν πιθανά αμφιβολίες γι’ αυτό που λέω, νομίζω ότι πείστηκαν απόλυτα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ήταν ολοφάνερο πια σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ότι η Χρυσή Αυγή δεν ψάχνει αιτίες για τις εγκληματικές της πράξεις. Και ότι οι εγκληματικές της πράξεις και οι επιθετικές ενέργειες και οι ξυλοδαρμοί και όλα όσα έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθοδηγήθηκαν από την ηγετική της ομάδα.

 

Η Χρυσή Αυγή και η ηγετική της ομάδα είχαν ανέκαθεν ως στόχο την Ελληνική Δημοκρατία. Στο σώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας ασέλγησαν  τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο η δικαίωση των θυμάτων, αλλά και η δικαίωση για την Ελληνική Δημοκρατία.

 

Πήραμε πρωτοβουλίες πάρα πολύ νωρίς ενάντια στη Χρυσή Αυγή, στο φασισμό και στους νεοναζί. Νομοθετικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες, πολιτικές εκδηλώσεις. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε, ξεκινάμε μια καμπάνια πριν τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Θα έχουμε μια εκδήλωση να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα την παραμονή της δίκης. Θα είμαστε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής στη δίκη. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του Κινήματος Αλλαγής να δώσει το «παρών», κυρίως όμως το μήνυμά μας είναι πως για να μην αφήσουμε κανένα χώρο στο φασισμό ξανά στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει απέναντι σε αυτό το ζήτημα ομοψυχία και συναίνεση και συνεννόηση των κομμάτων.

 

Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές διαφορές και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και άλλο πράγμα η πόλωση και ο διχασμός που αφήνουν χώρο σε τέτοια φαινόμενα. Και όσοι προσπαθούν να βρούνε επιχειρήματα μέσα από την όποια κρίση την οικονομική, τη μεταναστευτική, την υγειονομική, όσοι μπορούν ψάχνουν να βρούνε επιχειρήματα απέναντι στις πρακτικές και στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί επωάζουν το επόμενο αυγό του φιδιού.

 

Το μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι όλοι μαζί πρέπει να πούμε όχι στη Χρυσή Αυγή. Και αυτός ο αγώνας είναι αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη έμφαση μετά από την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί το ζήτημά μας είναι να υπάρχει μια ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία. Αυτή η προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την κατεύθυνση να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα.

 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ («NEWSIT»): Καλό μεσημέρι. Κυρία Πρόεδρε, απαντήσατε, είναι αλήθεια, νωρίτερα. Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε σε αυτό που υπάρχει και ως ένα κίνημα διαδικτυακά. Αυτό το «ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ». Θα με ενδιέφερε μια απάντηση παρόλα αυτά γι’ αυτό, αλλά θέλω να σας πάω λίγο αλλού.

Τα τελευταία χρόνια αρκετά στελέχη σας έφυγαν είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν στελέχη σας που πήγανε στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν στελέχη σας που έγιναν Υπουργοί της Ν.Δ. Υπάρχουν; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή τους στο χώρο αυτό που οραματίζεστε, όπως το περιγράψατε νωρίτερα, να δημιουργήσετε;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για στελέχη που αναζήτησαν καρέκλες εξουσίας είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Ν.Δ. δεν υπάρχει επιστροφή. Γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. θεωρούν ότι είναι μια κανονικότητα οι μεταγραφές πολιτικών στελεχών, λες και είμαστε κανάλια, ποδοσφαιρικές ομάδες, εκπομπές; Όχι δεν είμαστε.

 

Για μας προτεραιότητα είναι η ηθική στην πολιτική. Χωρίς ηθική στην πολιτική δεν προχωράμε. Δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικός χώρος και ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία.

 

Αντίθετα έχουμε το χέρι μας απλωμένο και μια αγκαλιά ανοιχτή για κάθε στέλεχος που πήγε σπίτι του που είχε τις διαφωνίες του που τον πικράναμε πιθανά, αλλά επέλεξε να μείνει μακριά από την πολιτική δράση και βεβαίως έχουμε το χέρι απλωμένο σε κάθε προοδευτικό πολίτη που μας ακούει ξανά, που αισθάνεται ότι κάπου αδίκησε αυτό το χώρο τα προηγούμενα χρόνια και που σκέφτεται να ενεργοποιηθεί ξανά μέσα από τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής.

 

«ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ». Ακούστε, μπορεί λίγο αυτό να ακούγεται χιούμορ της νέας γενιάς. Ίσως να λένε ότι είναι στα όρια του γραφικού. Σε κάθε περίπτωση ξέρετε τι δείχνει; Σε κάθε περίπτωση δείχνει μια τάση. Μια τάση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία και στους νέους και που ισχυροποιείται.

 

Και είναι μια τάση να ξαναδούμε τα πράγματα, να πούμε τις αλήθειες, να δούμε ποιους αδικήσαμε, σε ποιους φορτώσαμε όλα τα λάθη της μεταπολίτευσης και τις ευθύνες της κρίσης. Κάναμε καλά; Η απάντηση είναι προφανώς δεν κάναμε καλά ως κοινωνία που ρίξαμε τα πάντα στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

 

Έχει μεγάλη σημασία για μένα προσωπικά ως στελέχους από τα γεννοφάσκια μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέλος του ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής στη συνέχεια, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποκατάσταση της ιστορίας αυτού του χώρου. Να ακουστεί η αλήθεια. Να αναγνωριστεί ότι αυτός ο χώρος έχει την ευθύνη για όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτό τον τόπο. Από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ποιανού παιδί είναι το ΕΣΥ; Δεν είναι του ΠΑΣΟΚ;

 

Από το κοινωνικό κράτος που ακόμα και σήμερα σε αυτό στηριζόμαστε, στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, από την Αυτοδιοίκηση με ρόλο, πόρους και ουσία και αρμοδιότητες που είναι έργο ΠΑΣΟΚ,. Από την Διαύγεια, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, στον τρόπο άσκησης εξουσίας που είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και στην ΟΝΕ και την ισχυροποίησή της μέσα από αυτό που είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Πόσα ακόμα μπορώ να πω! Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος.

 

Αν αρχίζει να διαμορφώνεται πράγματι αυτό το κίνημα του «ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ» είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να γίνει πράγματι. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από την ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι νοσταλγία. Είναι αναγνώριση και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό.

 

Κ. ΦΩΤΙΑΔΟΥ («ΟΡΕΝ»): Καλησπέρα σας κα Πρόεδρε. Θα ήθελα να επαναφέρω την κουβέντα στα εθνικά μας θέματα, στα ελληνοτουρκικά. Βρισκόμαστε στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Πώς χαρακτηρίζετε την επέκταση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κρήτης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με τη Σούδα να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής και με την αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής να απλώνει πλέον τη δράση της και στο χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και είναι σημαντικό να ενισχύεται η αμυντική συμφωνία όσον αφορά την αμυντική συνεργασία και από τη θέση μου ως Αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας στο παρελθόν είχα επιδιώξει να ανοίξουμε τέτοιους δρόμους και με την Ευρώπη και με την Αμερική προβάλλοντας και ενισχύοντας και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, που πιστεύω πάρα πολύ στις δυνατότητές της.

 

Κ. ΦΩΤΙΑΔΟΥ («ΟΡΕΝ»): Καλησπέρα σας κα Πρόεδρε. Θα ήθελα να επαναφέρω την κουβέντα στα εθνικά μας θέματα, στα ελληνοτουρκικά. Βρισκόμαστε στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Πώς χαρακτηρίζετε την επέκταση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κρήτης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με τη Σούδα να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής και με την αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής να απλώνει πλέον τη δράση της και στο χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και είναι σημαντικό να ενισχύεται η αμυντική συμφωνία. Όσον αφορά την αμυντική συνεργασία και από τη θέση μου ως Αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας στο παρελθόν είχα επιδιώξει να ανοίξουμε τέτοιους δρόμους και με την Ευρώπη και με την Αμερική προβάλλοντας και ενισχύοντας και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, που πιστεύω πάρα πολύ στις δυνατότητές της.

 

Είναι στην κατεύθυνση της δικής μας στρατηγικής. Πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντά μας. Αναβαθμίζει το ρόλο μας, αναβαθμίζει μέσα από διπλωματικές οδούς και οικονομικές οδούς το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Απλώς αυτά όλα είναι καλά. Το θέμα στο τέλος της ημέρας είναι ποιος θα είναι την επόμενη μέρα των εκλογών της Αμερικής ο ρόλος της Αμερικής στο διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία. Και ποια θα είναι τελικώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ο ρόλος της Γερμανίας στις διερευνητικές και στο διάλογο, που όπως είπα και στην αρχή και το υπενθυμίζω γιατί είναι πολύ σημαντικό, ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα πρέπει να έχει ξεκάθαρο πλαίσιο για την ουσία και για τη διαδικασία. Αυτό είναι που μας καίει και αυτό θα περιμένουμε να δούμε και θα το κρίνουμε.

 

Γ. ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ («NEWS 24/7»): Καλημέρα κυρία Γεννηματά. Μνημονεύσατε και εσείς, μνημονεύτηκε δυο φορές το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Το ψηφίσατε μαζί με τη Ν.Δ. τον Ιούλιο και η βασική εγγύηση που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ήταν η δικαστική παρέμβαση. Ο εισαγγελέας στις επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον διαδηλώσεων. Αυτό κατέπεσε στον Άρειο Πάγο και θα ήθελα να σας ρωτήσω να μου πείτε με ειλικρίνεια, αν κάνετε τώρα κάποιες δεύτερες σκέψεις μετά από αυτή την εξέλιξη, ιδίως όταν η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του 1264, ενός εμβληματικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, το ’82, σχετικά με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν όπως είπατε, πρόκειται για έναν εμβληματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ που έχει αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Το εάν υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του είναι κάτι που θα πρέπει να το πούνε πριν από όλα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές. Θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και μαζί τους θα καθορίσουμε τη στάση μας το επόμενο διάστημα, αφού δούμε και τι προβλέπεται να φέρει από τη μεριά της η κυβέρνηση.

 

Δεν αλλάζω θέση σε σχέση με τη στάση μας στο θέμα των διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις χρειάζονταν οργάνωση. Ήταν αίτημα της αθηναϊκής – τουλάχιστον – κοινωνίας, υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χρειαζόταν και μεγάλη βελτίωση ο νόμος της κυβέρνησης για να υπάρξουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην πορεία, στην διαδήλωση και στην διαμαρτυρία. Και με την δική μας στάση αυτό το εξασφαλίσαμε. Τα κόμματα λειτουργούν πολιτικά και όχι νομικά.

 

Τις νομικές επιπτώσεις θα τις δούμε στη συνέχεια. Όμως σας υπενθυμίζω ότι ακόμα από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και του αείμνηστου Μαγκάκη, το ΠΑΣΟΚ είχε αυτή τη στάση. Ζητούσε την παρουσία και την παρέμβαση εισαγγελέα, ακριβώς για να αποφύγει το αστυνομικό κράτος της δεξιάς που από τότε φοβόταν. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μας στάση. Και το τι είναι προοδευτικό και τι δεν είναι, ας το κρίνουν οι πολίτες με βάση τα αποτελέσματα.

 

Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ («NEWSBOMB»): Καλό μεσημέρι κυρία Πρόεδρε.

 

Ήθελα να κάνω μια διπλή ερώτηση. Υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση για τα εθνικά ζητήματα; Και δεν εννοώ ενημέρωση επιφανειακή, εννοώ εις βάθος ενημέρωση. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αυτή.

 

Και η δεύτερη. Γιατί ζητάτε συνεχώς Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αφού είναι ένα άτυπο όργανο, που δεν έχει καμία θεσμική διαδικασία, νομική διαδικασία. Και δεν ζητάτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν όπως είπα και πριν, δεν ζητάμε πια Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Το ζητούσαμε γιατί έπρεπε να διαμορφωθεί εθνική γραμμή απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, γιατί βλέπαμε ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική. Δεν ήταν η Τουρκία που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια και είχαμε μια στρατηγική για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Άρα χρειαζόταν εθνική γραμμή και ταυτόχρονα χρειαζόταν ένα ισχυρό αρραγές εθνικό μέτωπο στη χώρα για να μπορέσει να δώσει όπλα στην κυβέρνηση, να ορθώσει το ανάστημά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να μην το κάνει. Να μην διαμορφώσει ούτε εθνική γραμμή, ούτε εθνικό εσωτερικό αρραγές μέτωπο. Έχει απολύτως την ευθύνη για αυτή του την επιλογή και το αν μας ενημερώνει ή όχι; Η ενημέρωση που μας κάνει είναι πάντα εκ των υστέρων και πρέπει να επισημάνω ότι δεν είναι πάντα και ολοκληρωμένη.

 

Για παράδειγμα, θα επαναφέρω το θέμα της έγγραφης συμφωνίας στο Βερολίνο. Έγγραφη συμφωνία για την οποία εμείς ενημερωθήκαμε από άρθρο του Πρωθυπουργού σε τρία μεγάλα ευρωπαϊκά φύλλα.

 

Ενώ μας είχε ενημερώσει μετά τη συνάντηση, μετά από όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται στο τέλος της ημέρας. Και δεν μας είχε πει τίποτα για έγγραφη συμφωνία. Μας είχε πει ότι είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά διερευνητικές, όπως πολύ καλά ξέρετε, δεν σημαίνει έγγραφη συμφωνία, άρα συγκεκριμένο πλαίσιο για το τι και  πώς συζητάμε, που παραπέμπει στη διαπραγμάτευση.

 

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Και εγώ ρωτώ γιατί μας την έκρυψε. Και μάλιστα απάντησε κάποια στιγμή η κυβέρνηση ότι είχε ενημερώσει μόνο τον κ. Τσίπρα. Με ποια λογική ενημέρωσε μονάχα τον κ. Τσίπρα για τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα; Είναι λοιπόν ανοιχτός ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της ενημέρωσης, αλλά και στο ζήτημα του πώς χειρίζεται τελικά τα εθνικά μας ζητήματα. Και  θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν έχει λευκή επιταγή από κανέναν από εμάς, και τουλάχιστον από εμάς, για να χειρίζεται με αυτό τον τρόπο τα εθνικά μας θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Και θέλω να σας πω ένα απλό ζήτημα, το πιο πρόσφατο. Τι ακριβώς έγινε στο Καστελόριζο; Το Καστελόριζο το οποίο είναι σύμβολο για όλα αυτά που συζητάμε. Γιατί επιτρέψαμε στο drone των Τούρκων να είναι αποτελεσματικό σ’ αυτό που προσπάθησε να κάνει; Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το καταρρίψουμε ή να το μπλοκάρουμε, να κάνουμε παρεμβολές τεχνικά; Αν δεν τις είχαμε, πρέπει πολύ γρήγορα να τις αποκτήσουμε, γιατί είναι προφανές ότι θα πρέπει να μπορούμε αντιμετωπίσουμε drones στο Αιγαίο.

 

Αν είχαμε την τεχνική δυνατότητα και δε δόθηκε η πολιτική εντολή από το Μαξίμου, ζητάμε απαντήσεις γιατί το έκαναν.

 

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΥΓΗ»): Καλησπέρα κα Πρόεδρε. Μόλις πριν από λίγο μας ανακοινώσατε ότι θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ την κύρωση των τριών συμφωνιών για τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή και το επιχείρημα που χρησιμοποιήσατε, είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια και η χώρα δεν πρέπει να εξευτελιστεί.

 

Παράλληλα, κατηγορήσατε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για υποκρισία και ουσιαστικά για κωλοτούμπα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως ο Πρωθυπουργός, παρατηρούμε ότι χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο επιχείρημα που επικαλεστήκατε κι εσείς, δηλαδή τη συνέχεια του κράτους.

 

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Πώς αυτό συνιστά κυβίσθηση για τη Νέα Δημοκρατία και όχι όμως κυβίσθηση εκ μέρους και του ΚΙΝΑΛ; Ευχαριστώ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Λιονάκη, μου κάνει εντύπωση που εσείς με την ερώτησή σας αυτή απαλλάσσετε τον κ. Μητσοτάκη από την ευθύνη του για την κωλοτούμπα που έκανε. Από σας ειδικά, περίμενα πολύ σκληρή κριτική γι’ αυτή του την επιλογή. Διότι είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε να βγει στο ανακοινωθέν το θέμα της «ιστορικής Συμφωνίας» την ίδια ώρα που μιλούσε για «εθνική ήττα». Και αυτό είναι μια απέραντη υποκρισία και είναι και μια τρομερή κωλοτούμπα.

 

Δε θα μας γίνει συνήθειο στον ελληνικό λαό επειδή έκανε κωλοτούμπες ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν, κωλοτούμπες ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, να το θεωρούμε αυτό μια κανονικότητα. Και ελπίζω ότι εσείς δεν είστε σε μια τέτοια γραμμή και δεν ασπάζεστε τέτοιου είδους λογικές και αντιλήψεις. Είναι άλλο πράγμα ν’ αλλάζεις τη θέση σου από «εθνική ήττα» σε «ιστορική Συμφωνία» και είναι άλλο  πράγμα να λες ότι εξακολουθείς όπως λέμε εμείς, να πιστεύεις ότι πρόκειται για κακή συμφωνία που πρέπει να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον την εφαρμογή της και να σώσουμε ό,τι σώζεται από δω και πέρα, αλλά αναγκάζεσαι να σεβαστείς τη συνέχεια του κράτους και να μη γελοιοποιείς τη χώρα σου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

Και νομίζω ότι είστε σε θέση ν’ αντιληφθείτε την τεράστια διαφορά αυτών των δυο τοποθετήσεων. Σας ευχαριστώ.

 

ΓΑΒΡΗΣ («SOCIALIST»): Κυρία Πρόεδρε, η ερώτησή μου έρχεται στο φλέγον ζήτημα της πανδημίας και την έλευση του δεύτερου κύματος πανδημίας που φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ν’ αποποιηθεί πλήρως των ευθυνών, των πολιτικών ευθυνών.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 300 κρούσματα ανά ημέρα, 300 περίπου καταλήψεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με κίνδυνο η σχολική χρονιά να τιναχτεί στον αέρα και έχουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ν’ αποδίδει ευθύνες στους νέους και να πετάει στην ουσία τη μπάλα στην εξέδρα.

 

Τι έχετε να πείτε και πώς σχολιάζετε τη στρατηγική της κυβέρνησης ν’ απαλλαχθεί από τις δικές της ευθύνες; Ευχαριστώ.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσον και να προσπαθούν ν’ απαλλαγούν από τις ευθύνες τους, οι ευθύνες τους ακολουθούν, τους βαραίνουν, διότι δεν κρύβονται. Δε μπορείς να κρύψεις τα κρούσματα κάτω από κανένα χαλί, δε μπορείς να κρύψεις τους ανθρώπους τους διασωληνωμένους στις εντατικές όσα εκατομμύρια και αν μοιράσεις, με κανέναν τρόπο, με καμία επικοινωνιακή διαχείριση τα κρούσματα του κορωνοϊού δε θα κρυφτούν.

 

Είναι προφανές ότι δεν έχουν την ευθύνη ή τουλάχιστον την κύρια ευθύνη οι πολίτες και οι νέοι που απλώς θέλουν να ζήσουν. Τι απάντησε η κυβέρνηση στο πρόβλημα της πανδημίας στον ελληνικό λαό; Λίγο ως πολύ ξέρετε τι τους είπε; «Αναβάλλετε τη ζωή σας».

 

Αλλά το «αναβάλλετε τη ζωή σας για δυο μήνες», μπορεί κανείς να το ακούσει. «Αναβάλλετε τη ζωή σας και έξι μήνες κι ένα χρόνο», είναι αδύνατο να το υποστεί κανείς. Όταν μάλιστα βλέπει από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις, δεν υπάρχουν μέτρα, δεν υπάρχει σχέδιο, και υπάρχουν αντιφατικά μέτρα που ανακοινώνονται μεταξύ τους.

 

Την ώρα ακριβώς που έβλεπαν ότι αυξάνονται τα κρούσματα, αύξησαν το ποσοστό πληρότητας των πλοίων και των μεταφορικών μέσων. Ενώ υπήρχαν θέσεις στ’ αεροπλάνα μέχρι τον Αύγουστο για ανθρώπους που ήταν ύποπτα κρούσματα και είχαν μια απόσταση από τους υπολοίπους, κατήργησαν αυτές τις θέσεις, την ώρα ακριβώς που αυξάνονταν τα κρούσματα.

 

Άνοιξαν τα χερσαία σύνορα χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, χωρίς ν’ απαιτείται καμία απολύτως προϋπόθεση. Και τους λέγαμε, «ζητήστε τεστ, κάντε διακρατικές συμφωνίες, να είναι καθορισμένο το πλαίσιο για το πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα». Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο ότι δεν έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα, ότι είμαστε ασφαλής χώρα. Και στη συνέχεια έλεγε ότι τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα.

 

Δυστυχώς, είναι ολοφάνερο ότι είπε ψέματα και στις δυο περιπτώσεις. Διότι και κρούσματα προφανώς υπήρχαν ακόμα τον Ιούνιο και εισαγόμενα σε πολύ μεγάλο βαθμό κρούσματα είχαμε στη συνέχεια, που αναμίχθηκαν με τον τοπικό πληθυσμό και χωρίς μέτρα στα νησιά και χωρίς μέτρα στα καράβια και χωρίς τεστ πουθενά, τους άφησαν να έρθουν στην Αττική να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα με τα ΜΜΕ ο ένας πάνω στον άλλο.  Και κάπως έτσι φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και κάτω από αυτές τις συνθήκες άνοιξαν και τα σχολεία επιβάλλοντας το συνωστισμό με τόσα παιδιά μέσα στις τάξεις, λέγοντας ότι οι τάξεις είναι κλειστή κάψουλα, λες και κανείς από την κυβέρνηση δε γνωρίζει πώς ζουν και πώς κινούνται αυτά τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.

 

Δεν έχουν άλλες δραστηριότητες, δεν έχουν φίλους, δεν έχουν οικογενειακές σχέσεις, δεν έχουν άλλη ζωή; Πού είναι αυτή η κλειστή κάψουλα; Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνουν τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις έτσι ώστε να μπορούν μέσα στην τάξη, τις ώρες του μαθήματος να είναι χωρίς μάσκα, όχι πάνω από 15 παιδιά και φορούν μάσκα στα διαλείμματα, γιατί είναι προφανές ότι στο διάλειμμα τα παιδιά, σε κάθε ηλικία, θα είναι πιο κοντά στους φίλους τους, θα επιδιώξουν να μιλήσουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, θα είναι πιο στενή η επαφή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι αποστάσεις.

 

Όλα έγιναν ανάποδα, όλα έγιναν λάθος. Και όταν λες σ’ έναν άνθρωπο ν’ αναβάλει τη ζωή του και ταυτόχρονα του λες «φταις εσύ γιατί υπάρχει διασπορά τούτη την ώρα, γιατί δεν αποδέχεσαι ότι πρέπει μόνο μέχρι 9 άνθρωποι να είναι στις πλατείες ενώ μπορεί να είναι 25 στην τάξη», τον οδηγείς σε αντίδραση. Δεν τον πείθεις.

 

Εδώ χρειάζεται πειθώ, χρειάζεται φροντίδα, χρειάζεται να δείξεις ότι νοιάζεσαι. Πού είναι το νοιάξιμο αυτής της κυβέρνησης; Μονάχα τον αυταρχισμό βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα. Με αυταρχισμό δε θα πείσει την ελληνική κοινωνία. Και σε καμία περίπτωση δε θα πείσει η κυβέρνηση τη  νεολαία. Κανένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να δεχθεί ν’ αναβάλει τη ζωή του γιατί του το επιβάλλει η κυβέρνηση με αυταρχισμό.

 

Και την αντίδραση σε αυτή τη λογική, στην αδυναμία και στην ανικανότητα και στο έλλειμμα σχεδίου και μέτρων από την κυβέρνηση, τελικά το πληρώνει και ο νέος και η οικογένειά του και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή το πληρώνει η ελληνική κοινωνία.

 

Και το πληρώνει και με τον κίνδυνο της υγείας και της ζωής του καθενός από εμάς και με επιπτώσεις επιπλέον στην οικονομία γιατί τα τοπικά lock down που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα είναι πολλά και έχουν ήδη ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις σε αυτά τα ερείπια που άφησε ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του από τις επιπτώσεις του πρώτου lock down.

 

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («DOCUMENTO»): Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε για τον κίνδυνο της μονοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας και τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σ’ ένα μονοπολικό σύστημα. Αυτό δεν εμπεριέχει λιγάκι την αίσθηση της πολιτικής απαισιοδοξίας;

Και από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θεωρείτε ότι έχει εξαφανιστεί ως αντίπαλον δέος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας ή της κεντροαριστεράς και κομματικές εκφράσεις τους; Το ΚΙΝΑΛ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετούνται σ’ αυτό το χώρο από σας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν πρόκειται για απαισιοδοξία, αντίθετα, βλέπουμε μπροστά. Και προλαβαίνουμε. Είπα ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Αυτό δε λέγεται απαισιοδοξία, λέγεται αποφασιστικότητα. Λέγεται ξέρω πού θέλω να πάω, ξέρω ποιος είναι ο ρόλος μας, ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ξέρουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό που χρειάζεται, είναι να εκφραστεί ο προοδευτικός χώρος συγκροτημένα, οργανωμένα, δυναμικά και κομματικά. Το επιχείρησε αυτό το προηγούμενο διάστημα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο ο κ. Τσίπρας και δεν το πέτυχε. Απέτυχε. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα του ΚΙΝΑΛ. Να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με την πολιτική του, με τα στελέχη του, με την ιστορία του, με την εμπειρία του, με τη διαδρομή του και με την πίστη του στο μέλλον και στο αύριο αυτής της χώρας.

Και είμαστε εδώ για να το δούμε και να την κρίνουμε αυτή την πορεία. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία που έχει τεράστιες ευθύνες για την οικονομική κρίσης της χώρας, γιατί επί ημερών της εκτροχιάστηκε η ελληνική οικονομία και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, δε μπορούμε να επιτρέψουμε λοιπόν σ’ αυτούς που μας οδήγησαν στη δεκαετή κρίση, να μονοπωλήσουν την πολιτική ζωή του τόπου

Είναι ανεπίτρεπτο, είναι δική μας ευθύνη και την αναλαμβάνουμε. Αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη το Κίνημα Αλλαγής και γι’ αυτό, για άλλη μια φορά θέλω ν’ απευθυνθώ σε κάθε προοδευτικό πολίτη, να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας. Σας ευχαριστώ. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...