Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Κατερίνα Μπατζελή: Αποβιομηχάνιση και Ανεργία ,το νέο κύμα κρίσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

             

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, 03-06-2020

Θέμα : Αποβιομηχάνιση  και Ανεργία ,το νέο κύμα κρίσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Α. Οικονομική και Κοινωνική κρίση

             Η σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης  που οι πάντες προμηνύουν και ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης απλώνεται στην Ευρώπη ,απειλεί πιο δραματικά χώρες  με αδύναμη παραγωγική συγκρότηση χώρες ,όπως και την Ελλάδα η οποία δεν πρόλαβε να ανακάμψει από την δεκαετή οικονομική κρίση.

             Απέναντι στην δυσμενή αυτή κατάσταση η ΕΕ έχει προτείνει ένα σύνθετο μηχανισμό επιχορηγήσεων και δανείων για την  οικονομική στήριξη των χωρών με  νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, πιστεύοντας όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

             Οι νέες πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με άμεσα και αποτελεσματικά νέα χρηματοδοτικά μέσα που να στηρίζουν υγιείς επενδύσεις που παράγουν θέσεις εργασίας  και ιδίως σε τομείς έντασης εργασίας και καινοτομίας αλλά παράλληλα να κατοχυρώσουν και να θωρακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και τα εισοδήματά τους.

 

Β. Τα  πρώτα κρούσματα της ύφεσης  εμφανίζονται στην Περιφέρειά μας ,με την παύση λειτουργίας βιομηχανιών που σηματοδοτούσαν την παραγωγική ανάπτυξη της αλλά και των συνεργασιών μεταξύ των παραγωγικών τομέων:

 

1.            Η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στο Μαντούδι που αιφνίδια ανέστειλε την λειτουργία των μεταλλείων και οδηγεί τους 159 εργαζόμενους καθώς και άλλους τόσους περίπου που εργάζονται σε συνεργαζομένους εργολάβους  στην ανεργία μέσα από την ψευδεπίγραφη διαδικασία της «εθελούσιας εξόδου» και της συναίνεσης τους , οδηγούν  στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε περιοχές που από χρόνια μαστίζονται από την ανεργία

2.            Το μωσαϊκό συμπληρώνεται  με την δραματική κατάσταση στην ΕΑΒ στα Οινόφυτα,  η λειτουργία της οποίας συνδέεται με την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας. Η ανταγωνιστικότητα όμως της ΕΑΒ κατά την  «Διοίκηση» βασίζεται  στις   μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων. Αποφεύγει συνειδητά την δυνατότητα της συνύπαρξης και συν-λειτουργίας του Ενιαίου Μισθολογίου και των Συλλογικών Συμβάσεων προκειμένου οι εργαζόμενοι να αμείβονται σύμφωνα με τα προσόντα και την εργασία που προσφέρουν και η ΕΑΒ να ενισχύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της, σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει.

3.            Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή της Λάρυμνας , πλέον γίνεται πράξη η διάλυση της και τεμαχισμού της, με τον κίνδυνο απόλυσης σημαντικού αριθμού από τους 1200 εργαζόμενους της αλλά και τους 13.000 εξωτερικούς συνεργάτες της και την αποσιώπηση της σημαντικότητα της για τις τοπικές κοινωνίες (6) νομών της Χώρας που δραστηριοποιείται.  Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο ενεργειακό χάρτης της χώρας αλλάζει, υπάρχουν σαφείς προτάσεις για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ,τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος καθώς και καινούργιες ευρωπαϊκές πολιτικές που δρομολογούνται για την ανασυγκρότηση παραδοσιακών βιομηχανιών με κομβικό ρόλο στην διεθνή αγορά, καθώς πολιτικών στήριξης των εργαζομένων σε αυτές.

4.            Η ΣΝΑΪΝΤΕΡ EΛΕΚΤΡΙΚ μια  πολυεθνική εταιρεία όπου δραστηριοποιείται στην περιοχή  Οινοφύτων   γύρω στα 50 χρόνια με αντικείμενο εργασίας  κατασκευή μετασχηματιστών που προμηθεύει ένα μέρος των παραγγελιών στη ΔΕΗ στη χώρα μας και που απασχολεί   100 εργαζόμενους δήλωσε ότι  θα σταματήσει  την δραστηριότητα της   στις 30 Οκτωβρίου, λόγω της σημαντικής μείωσης των παραγγελιών της επιχείρησης  και ζητάει την  «συναίνεση   των εργαζομένων».

5.            Ακόμη  μια επιχείρηση η VIKING πρώην NORSAFE HELLAS στην περιοχή της Θήβας με αντικείμενο εργασίας κατασκευή πλωτών δεξαμενών, σκαφών αναψυχής, εξέδρων, στεγανών κιβωτίων και που απασχολεί γύρω στους 70 εργαζόμενους-ες, προσέφυγε σε απολύσεις, επικαλούμενη την μείωση των παραγγελιών λόγω πανδημίας.

6.            Προφανώς υπάρχει μια σειρά από βιομηχανίες –ΜΜΕ όπου με το άνοιγμα τους θα περιορίσουν τους εργαζόμενους είτε απολύοντας τους είτε τε αλλάζοντας τις εργασιακές τους σχέσεις .

 

Γ. Σχέδιο διαχείρισης κρίσης της βιομηχανικών δραστηριοτήτων  και απασχόλησης

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παραμένει ούτε απλός θεατής, ούτε να επιλέξει το ρόλο του παρηγορητή  ούτε του ταχυδρόμου  των υποσχέσεων της Κυβέρνησης και των ανάλγητων  προς τους εργαζόμενους συμπεριφορών της. Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα της βιομηχανικής κρίσης θα τα υποστούν και άλλοι τομείς, ο διατροφικός κλάδος ,ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας ,ο κλάδος  της προσφοράς υπηρεσιών αλλά  και το σύνολο της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Ουσιαστικά είμαστε μπροστά σε φαινόμενα και σε τακτική «τεχνικής αποβιομηχάνισης .

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα οφείλει :

             να καταγράψει, να αξιολογήσει και να  εκπονήσει σχέδιο και πρόταση για την βιομηχανική κρίση, των  πληττόμενων κλάδων της , των αλληλοεπιπτώσεων σε άλλους παραγωγικούς τομείς και στην αλυσίδα παραγωγής ,την προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων πολιτών της Στερεάς .

 

             να εκπονήσει άμεσα για τις δικές της περιφερειακές πολιτικές προστασίας της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, να έχει σχέδιο διεκδίκησης και πίεσης προς την Κυβέρνηση για να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της.

             να  ασκήσει τον ρυθμιστικό και παρεμβατικό της ρόλο που οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αποθαρρύνει τους πειραματισμούς των βιομηχανικών μονάδων  , να προωθήσει σε νέες καινοτόμες επενδύσεις, να προχωρήσει σε διεκδικήσεις  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη βιομηχανιών με  σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη .

Ερωτάται:

1.            Τι προτίθεται να πράξει και τι θα προτείνει ως σχεδιασμό  στο ΠΣ για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας στην Περιφέρεια μας αλλά  και της αποβιομηχάνισης της, την κρίση ενός  τομέα όπως του δευτερογενή βάση του οποίου εξασφάλιζε σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

2.            Πως θα διαμορφωθεί το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΠΣΤΕ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2027 και πότε θα το παρουσιάσει στο ΠΣ.

Εκ μέρους της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Η επικεφαλής ,Κατερίνα Μπατζελή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ» ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 13.5.2024 (ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ)

    Η παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά» έθεσε δύο θέματα   στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλά...