Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Με 10.000.000 ευρώ η Γ΄Φάση Λιμένα Μαντουδίου.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΛΝΕ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΔΩ

Πλησιάζει  όπως φαίνεται, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης  ΟΛΝΕ ΑΕ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  η δημοπράτηση του έργου « Γ΄Φάση Λιμένα Μαντουδίου» με προϋπολογισμό 10.000.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (Προϋπολογισμός έδαπάνης εργασιών είναι  6.256.255,00 ευρώ)  ποσόν που έχει ήδη από το 2018 ενταχθεί στην ΣΑΕΠ 066 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει εγκριθεί η προγραμματικής σύμβαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας έρχεται και μετά τις καταστροφές που συνέβησαν στον λιμενοβραχίονα εξαιτίας  των ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνέχεια και τον ζημιών που προκάλεσε πέρσι η  θεομηνία «Ζορμπάς». Αυτές οι καταστροφές που επέρχονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πρέπει όμως να κατανοούνται ως άλλοθι για την ανεπάρκεια των εκτελεσμένων ήδη έργων τα οποία αποδεικνύονται σαθρά και για τα οποία πρέπει επιτέλους να γίνουν έλεγχοι και να καταλογιστούν ευθύνες.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Λιμάνι Μαντουδίου. Ακόμη μία υποδομή αφημένη στον "κακό μας τον καιρό"!!! Η επιτομή της επιχειρησιακής απουσίας της Περιφέρειας.


Το λεγόμενο «λιμάνι του Μαντουδίου» αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση δημόσιας υποδομής που καρκινοβατεί δεκαετίες τώρα στην Εύβοια.  Ξεκίνησε το 1997 και χρηματοδοτήθηκε με 783 εκατ. δρχ (2,3 εκατ. Ευρώ) το 2001.  ΤΟ 2013, 15 χρόνια μετά,  δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε το το 30% του έργου. Είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός μικρού μέρους του λιμανιού Μαντουδίου που είναι η κατασκευή 90 μέτρων του προσήνεμου μώλου και 131 μέτρων του παραλιακού κρηπιδώματος. Το κομμάτι αυτό που δημοπρατήθηκε το 2011 και  στοίχισε 8,1 εκατ ευρώ.  Το 2018 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, στη ΣΑΕΠ 066  η Γ ́ φάσης επέκτασης του Λιμένα Μαντουδίου, με 10.000.000,00 ευρώ.
Για να ολοκληρωθεί στοιχειωδώς και να είναι λιμάνι  χρειάζονται 220 μέτρα από το προσήνεμο μώλο (στα 180 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί)  άλλα 180 μέτρα παραλιακού κρηπιδώματος (στα 131 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί), ολόκληρος ο υπήνεμος μώλος,, εκβάθυνση λιμενολεκάνης,  δημιουργία χερσαίου χώρου,  κρηπιδώματα και  προβλήτες πλαγιοπρυμνοδέτησης.

Για μία ακόμη φορά στο έλεος του "κακού τους του καιρού" οι υποδομές στην Εύβοια. Στόμιο- Πλατάνα


Μία ακόμη καταστροφή στο δρόμο ΣΤΟΜΙΟ- ΠΛΑΤΑΝΑ έδωσε την ευκαιρία στην «πολιτική τάξη» της περιοχής και του νομού να διατρανώσουν την αγανάκτηση ή την προσδοκία τους ή να ανταλλάξουν αφορισμούς όταν δεν περιορίζονται στην πασαρέλα επί των ερειπίων.
 Η αλήθεια όμως διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού. Το τμήμα αυτό του δρόμου εξαρχής κατασκευάστηκε χωρίς ανάλογης αρτιότητας και πληρότητας μελέτες και προφανώς με πολλές κακοτεχνίες οι οποίες εάν δεν έχουν παραγραφεί πρέπει να ελεγχθούν και δικαστικά για να μην επαναληφθούν. Ο δρόμος στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είτε την κρατική είτε την αυτοδιοικητική. Το παρά πέρα τμήμα που παραμένει άθικτο και ασφαλές κατασκευάστηκε την δεκαετία του 80 έως αρχές 90 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Νομού Ευβοίας. Προφανώς με σωστότερη μελέτη και κυρίως σωστότερη τεχνική κατασκευή.
Εάν είναι να επαναληφθούν τα ίδια πρόχειρα έργα που θα καταστραφούν στην επόμενη κακοκαιρία τότε είναι μάταιος κόπος και κοροϊδία. Χρειάζεται πέραν της χρηματοδότησης άρτια μελέτη και κυρίως σωστή επίβλεψη στην κατασκευή. Ενώ η χρηματοδότηση μπορεί να επιτευχθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις καλής και αποδοτικής εκτέλεσης διότι και έλλειμμα ικανότητας υπάρχει και αδυναμία σωστής επίβλεψης και ελέγχου λόγω του ελλείματος των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εδώ χρειάζεται ενδελεχής πολιτικός και τεχνοκρατικός έλεγχος από εξωτερικούς του συστήματος φορείς και παράγοντες που διαθέτουν γνώση, βούληση και επιμονή.  Αυτά πρέπει να προσέχουν οι αιρετοί αντί να φωτογραφίζονται ως σωτήρες στα ερείπια προκαλώντας θυμό και θυμηδία.
Ο ρόλος των πολιτών, των φορέων της περιοχής και των τοπικών δημοτικών αρχών είναι να πιέζουν και εν συνεχεία να παρακολουθούν από κοντά με αυστηρότητα την εκτέλεση των έργων συμβουλευόμενοι και τους Τεχνικούς Φορείς του νομού όπως το ΤΕΕ το οποίο πρέπει να έχει θέση και λόγο.
Στο έργο αυτό, μεγίστης σημασίας για την Καρυστία και την Σκύρο, όπως και σε άλλα εξίσου προβληματικά όπως το λιμάνι του Μαντουδίου η ευθύνη δεν πρέπει να παραδοθεί χωρίς κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο στους αρμοδίους. Την σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής και των μικρών πολιτικών προσδοκιών οι πολίτες πρέπει να είμαστε ενεργοί και αποφασιστικοί, όχι οπαδοί και ψηφοφόροι.

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...