Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Συνεχίζουν να ταϊζουν «σανό» την Στερεά Ελλάδα με το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο προβλέπει ο νόμος σε κάθε Περιφέρεια.



Ανακοίνωσε – λέει- ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλοι έτρεξαν να χαρούν γιατί αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Η είδηση βγήκε όταν ο Υπουργός συναντήθηκε με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Φθιώτιδας.
Όντως ανακοινώθηκε αυτό και μάλιστα με σύνθεση ελαφρώς πειραγμένη σε σχέση με τον νόμο. Με το άρθρο 49  του Νόμου 4485/2017  ιδρύονται  Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε κάθε Περιφέρεια. Η ανακοινωθείσα σύνθεση περιλαμβάνει βέβαια και εκπροσώπηση της Περιφέρειας και της ΠΕΔ ενώ μειώνει από 16 σε έξι τα μέλη των τριών Πανεπιστημίων που εγκαθίστανται στην Στερεά (2 ανά ΑΕΙ). Σίγουρα μία τέτοια σύνθεση μόνο για το πολύ μακρινό, το άκρως απώτερο μέλλον θα μπορούσε να ανοίξει την προοπτική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Απλώς τώρα εκλογές έρχονται και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Λαμίας δεν μπορούν ίσως να αντέξουν την πίεση του κατεστημένου της Περιφέρειας που εδρεύει εκεί το οποίο πλειοδοτεί στην ίδρυση Πανεπιστημίου με  μοναδικό επίκεντρο την Λαμία. Εξάλλου αυτό ήταν και το διακύβευμα της Πρότασης Πανούση με την οποία, σε αντίφαση με την ιστορία του Ομότιμου Καθηγητή, προτείνεται ένα κλειστό λαμιοκεντρικό πανεπιστήμιο ακροσυντηριτικής κατεύθυνσης αφού περιορίστηκε σε αντικείμενα άκρως συντηριτικού για να μην πούμε εθνικολαϊκιστικού ενδιαφέροντος και δεν ανοίχθηκε σε γνωστικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν το σύνολο των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας και την ισομερή ανάπτυξή της.
Σε κάθε περίπτωση το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης σε κάθε Περιφέρεια το προβλέπει ήδη ο νόμος,(άρθρο 49 του ν.4485/2017)  άρα ο Γαβρόγλου δεν κάνει κάτι άλλο. Το όργανο αυτό σωστά έχει και εκπροσώπηση από την Περιφέρεια και την ΠΕΔ (κάτι που ο νόμος έως τώρα  κακώς δεν το προέβλεπε) αφού μεταξύ των αρμοδιοτήτων  έχει:
«β) τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στην κατεύθυνση της συμπληρωματικότητας και της εξοικονόμησης πόρων,
γ) τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία,
δ) τη συμβολή των Α.Ε.Ι. και Ε.Κ. στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσω της ανάπτυξης του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόγραμμα δράσεων του Μπλόκου της Κηρίνθου

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ   Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρ...