Θέλουμε την ανάπτυξη του Καβοντόρου, δε διώχνουμε τις επενδύσεις


Μαρία Γκάγκωση
μέλος του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη»

Ας μην συγχέουμε τα ζητήματα και παραπληροφορούμε τον κόσμο. Άλλο το θέμα των Δασικών Χαρτών και άλλο το θέμα των ΑΠΕ.!
Ας σταματήσουμε τις ιδεολογικές εμμονές που δεν εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα της Νότιας Καρυστίας!
Ας αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο του τόπου μας…ΤΟΝ ΑΕΡΑ!
Οι επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα με αγάπη και σεβασμό στο Περιβάλλον προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΥ δεν διώχνουμε τις επενδύσεις..!
Αλλά...
ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ.
ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.
Και θα πρέπει να δώσουμε μάχη με μηδέν ανοχή για τις ήδη υπάρχουσες εναέριες γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ στις περιοχές του Δήμου Καρύστου, που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των Καρυστινών, ώστε να υπογειοποιηθούν και να μηδενιστεί η επικινδυνότητα για πυρκαγιές.


ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το ξεριζωμό και την μεταφορά του Καβοντόρου στην Κάρυστο..!
Ποιόν τουρισμό του Καβοντόρου θα καταστρέψουν τα αιολικά πάρκα τον ΑΝΥΡΠΑΚΤΟ!;
Ο Καβοντόρος δεν είχε ΠΟΤΕ και δεν έχει έσοδα από τουρισμό!
Καβοντόρος-Καβοντοροχώρια έσοδα από τουρισμό = 0 μηδέν!
Λέμε ΝΑΙ στον τουρισμό παντού αλλά να αναπτυχθεί ΚΑΙ στην περιοχή μας..!
Ο Τουρισμός και η ανάπτυξη στον Καβοντόρο είναι μονόδρομος και μπορεί να έρθει μόνο από τα αιολικά πάρκα.
Το λέμε αυτό με βεβαιότητα βλέποντας τι έφτιαξε η κοινότητα της Ανάβρας Μαγνησίας με ετήσια έσοδα 100.000 ευρώ από το αιολικό της πάρκο. Με δραστήριο πρόεδρο, ο οποίος παρουσίασε κατάλληλα έργα και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ευρωπαϊκά κονδύλια) κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει το παραπάνω ποσό αρκετές φορές και να τα υλοποιήσει.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα έργα:
Τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν το χωριό της Ανάβρας αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα.
Πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο.
Διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων.
Γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα.
Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών.
Αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο).
Δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς.
«Βοήθεια στο σπίτι».
Σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα.
Λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Βλέποντας τα παραπάνω και γνωρίζοντας πως με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων τα ετήσια έσοδα από την λειτουργία αυτών για την περιοχή του Καβοντόρου (80% του τζίρου) θα είναι όχι λιγότερο από 2.000.000 ευρώ. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι μπορεί να φτιάξει «εκεί..» στον Καβοντόρο ο Δήμος Καρύστου!
Δημοτικές επιχειρήσεις σε κάθε χωριό του Καβοντόρου..στα Καβοντοροχώρια του Καφηρέα και του Μαρμαρίου..με μπανγκαλόους εστιατόριο, καφετέρια, κατάστημα αναμνηστικών κλπ. Είναι σίγουρο ότι θα προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο!
Έσοδα θα έχει ο Δήμος, η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι των χωριών αφού θα εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις και θα τις τροφοδοτούν.
Δεν χρειάζεται ο Δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν με τα χρήματα που θα εισπράττονται από τα αντισταθμιστικά των αιολικών πάρκων και τα οποία χρήματα ανήκουν στους Καβοντορίτες κατά 80%.!
Μπορεί ο Δήμος με την βεβαιότητα για τα έσοδα των αιολικών πάρκων να πάρει δάνειο με εκχώρηση ποσοστού από τις παραπάνω ετήσιες εισπράξεις και να αναμορφώσει τελείως τον ΚΑΒΟΝΤΟΡΟ κάνοντας το μια ΝΕΑ ΑΝΑΒΡΑ, εκεί που λόγω ενός προικισμένου Δημάρχου έχουν κατορθώσει ο φτωχότερος κάτοικος να έχει μηνιαίο εισόδημα 2.500 ευρώ.
Ο Καβοντόρος έχει υψηλής αξίας γη και η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να στηριχθεί στο όμορφο του τοπίο, στο φυσικό του περιβάλλον και στις ευκαιρίες που του δίνει το μεγάλο άλμα προς ένα «πράσινο» ενεργειακό μέλλον, καθώς θα έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών πάρκων στην Εύβοια!
Και..
λίγα λόγια για την σχέση ΑΠΕ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Όπως είναι γνωστό η ενέργεια δεν παράγεται αλλά μετατρέπεται από μια μορφή σε μία άλλη.
Για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ισχύος 500 MW εκπέμπει το χρόνο:
1. Αν καίει λιγνίτη περίπου 900.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
2. Αν καίει πετρέλαιο περίπου 700.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
3. Αν καίει φυσικό αέριο περίπου 360.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
4. Με ΑΠΕ 0 (μηδέν) διοξείδιο του άνθρακα.
Γι΄αυτό η αιολική ενέργεια είναι µία ανεξάντλητη «καθαρή» μορφή ενέργειας πολύ «φιλική» στο περιβάλλον, που προστατεύει τον πλανήτη, καθώς συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου» που αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο κλίμα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της συνεισφοράς στο περιβάλλον μιας ανεμογεννήτριας των 3 ΜW αξίζει να αναφερθεί ότι η λειτουργία της αποτρέπει την έκλυση (που θα προέκυπτε από την παραγωγή ρεύματος με τους «παραδοσιακούς» τρόπους) τόσου διοξειδίου του άνθρακα, που για να απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα χρειάζονται περίπου 12.000 στρέμματα δάσους ή αλλιώς περίπου 600.000 δέντρα! Η αιολική ενέργεια αποτελεί μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.
Όμως είναι καιρός η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρύστου να αποφασίσουν να βάλουν την περιοχή του Καβοντόρου (χωριά του Καφηρέα και χωριά του Μαρμαρίου) στο «χάρτη» προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης του τόπου.
Στα Καβοντοροχώρια δεν ζητάμε, απαιτούμε το αυτονόητο..«συνθήκες ισονομίας» και όχι τον παράδεισο ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων και συμφερόντων! Γιατί ο Καβοντόρος έχει μέλλον και η προοπτική ανάπτυξής του είναι δεδομένη, δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Καρύστου!


Σχόλια