Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο Χώρος ελεγχόμενης αναπαραγωγής για τη Διάσωση του Σκυριανού Αλόγου. Εθελοντισμός και πρωτοβουλία τοπικής ανάπτυξης.

Στην Σκύρο και στο Κτήμα Μουριές, στην τοποθεσία “φλέα” είναι η βάση μίας από τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες εθελοντισμού που συνδέει την τοπική ανάπτυξη με την προστασία και διάσωση του Σκυριανού Αλόγου αποδεικνύοντας ότι οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης μπορεί να πηγάζουν και από την κοινωνία των πολιτών ιδίως όταν το ενδιαφέρον της Πολιτείας είναι υποτυπώδες έως ανύπαρκτο. Στις Μουριές ο Μανώλης Τραχανάς έχει δημιουργήσει μία εστία εθελοντισμού και τοπικής ανάπτυξης με την αρωγή αρκετών εθελοντών νέας ηλικίας από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Πέρα από έναν εξαίσιο χώρο εστίασης με επίκεντρο την υπέροχη σκυριανή κουζίνα καθώς και την προώθηση ενός τοπικού προϊόντος της σκυριανής φάβας ο Μανώλης Τραχανάς, η οικογένειά του και οι πολλοί φίλοι και εθελοντές οργανωμένα, με εθελοντικό επαγγελματισμό και υποδειγματική αφοσίωση δίνουν τον αγώνα για τη διάσωση του Σκυριανού Αλόγου. Από το ενημερωτικό υλικό του “Χώρου Ελεγχόμενης Αναπαραγωγής για τη Διάσωση του Σκυριανού Αλόγου”, όπως λέγεται η πρωτοβουλία τους διαβάζουμε τα ακόλουθα:

Στηρίζουμε την προσπάθεια διάσωσης του Σκυριανού Αλόγου.


Στο Κτήμα Μουριές από το 1995 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια διάσωσης του σκυριανού αλόγου. Οι ενέργειες εντατικοποιήθηκαν από το 2011 έως σήμερα με τη δημιουργία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού με το όνομα «Χώρος Ελεγχόμενης Αναπαραγωγής για τη Διάσωση του Σκυριανού Αλόγου» διαθέτοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό αλόγων.

Τα μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια είναι μια σπάνια αρχέγονη φυλή από τις ελάχιστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής και η ανάπτυξη της εκτροφής αιγοπροβάτων που έδρασαν ανταγωνιστικά προς το άλογο απείλησαν το είδος με εξαφάνιση. Η προσπάθεια διάσωσης και επιβίωσης της φυλής που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να αποδίδει καρπούς. Το 2006 άνοιξε ένα πενταετές πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε την στήριξη των σπάνιων φυλών στην Ελλάδα. Ωστόσο η οικονομική ενίσχυση δόθηκε μόνο τα 2 πρώτα χρόνια και έκτοτε η επιχορήγηση ζωοτροφών σταμάτησε. Από τότε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν άνοιξε για την υποστήριξη του σπάνιου αυτού είδους και αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τους ιδιοκτήτες καθώς η εκτροφή αλόγων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη δυσχεραίνοντας την αναπαραγωγή και την συντήρηση τους.

Οι ετήσιες ανάγκες του κάθε αλόγου ανέρχονται στο ποσό των 500 ευρώ το χρόνο και αφορούν το φαγητό και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Κοινωνικά, έξυπνα, συντροφικά. Αυτά είναι τα σκυριανά αλογάκια.


Μια αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε στη Σκύρο και σήμερα αριθμεί περίπου 190 άτομα στο νησί και 270 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή την Equus caballus Skyriano, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο. Κατατάσσεται στην κατηγορία των πόνι των οποίων το ύψος φτάνει έως το 1.55μ (τα σκυριανά φτάνουν έως το 1.10μ) . Όμως η ανατομία του σώματος του έχει στοιχεία κανονικού αλόγου και αυτό το κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία. Τα σκυριανά αλογάκια ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπο τους, τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο, συντροφικά, ήρεμα και κατάλληλα για δραστηριότητες για παιδιά και ιπποθεραπεία. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού και η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Σκύρου ήταν σημαντική καθώς συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες όπως το όργωμα και το αλώνισμα.

Η προσπάθεια της Φάρμας μας


Το κτήμα Μουριές διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σκυριανών αλόγων παγκοσμίως με 47 άτομα.

Το ένα τέταρτο δηλαδή του πληθυσμού που ζει στο νησί. Γνωρίζουν κάθε άλογο με το όνομα του, ζούν με αυτά και τα φροντίζουν με ξεχωριστή αγάπη καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελπίδας που γεννήθηκε με πρόβλημα στο ένα πόδι της αλλά μετά από πολλές και επίπονες προσπάθειες συνεχίζει σήμερα να είναι μαζί χάρη στο τεχνητό μέλος παγκόσμιας καινοτομίας που χρησιμοποιεί. 

Το κτήμα Μουριές ευχαριστεί θερμά τον ειδικό σε ορθοπεδικές εφαρμογές κύριο Περικλή Νικόπουλο για την δωρεάν δημιουργία και τοποθέτηση του τεχνητού μέλους. Στόχος του οργανισμού του "Κτήματος Μουριές" Χώρος Ελεγχόμενης Αναπαραγωγής για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου είναι πρωτίστως η διάσωση της φυλής, η δημοσιοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο της προσπάθειας για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου καθώς και η συγκέντρωση και η διαχείριση πόρων για την επίτευξη του βασικού σκοπού.

Στόχος του κτήματος είναι τα αλογάκια της Σκύρου να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο φυσικό τους περιβάλλον, στο όρος Κόχυλας.

Στο Κτήμα Μουριές αναπτύσσονται μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και σχετίζονται με το αλογάκι.

Τα σκυριανά αλογάκια σας καλούν να ζήσετε μαζί τους μια εμπειρία.


Επισκεφθείτε τη Σκύρο και ζήστε μοναδικές και ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στη φύση. Ελάτε να ιππεύσουμε κάνοντας μια βόλτα σε μονοπάτια και παραλίες της περιοχής μας. Ελάτε να μας δείτε να αλωνίζουμε τη φάβα τον Ιούνιο. Ελάτε να μάθετε την ιστορία τη δική μας και του τόπου μας. Ελάτε να ζήσετε μαζί μας μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα στη φύση που θα σας μείνει αξέχαστη. Ελάτε να γνωρίσετε το φυσικό βιότοπο του σκυριανού αλόγου. Η επίσκεψη στη Σκύρο αποτελεί την πιο άμεση και αποτελεσματική ενέργεια και το πρώτο βήμα για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου.


Για την υποστήριξη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κτήματος ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε 

Χώρος Ελεγχόμενης Αναπαραγωγής για τη Διάσωση του Σκυριανού Αλόγου
Καλικρί Σκύρου, Σκύρος. Ν. Ευβοίας, ΤΚ. 34007.
Yπεύθυνος: Μανώλης Τραχανάς,
Τ: 6947465900,
Ε: 
mouries.farm.skyros@gmail.com 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...