Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ίδρυση Γεωργικού Τμήματος στα Επιμελητήρια ζήτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Λιονάκης


Την ίδρυση Γεωργικού τμήματος στα Επιμελητήρια, με στόχο την καθοριστική συμβολή τους στην ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα, ζήτησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Λιονάκης Ιωάννης.

Στην εν λόγω επιστολή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαιρετίζοντας και συγχαίροντας τον κ. Αποστόλου που εκπροσωπεί το Νομό μας ως Υπουργός σε ένα πολύ σημαντικό και καίριο Υπουργείο για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας, αναφέρει ότι η Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και οριακή στιγμή, χρειάζεται μια πολιτική και μια οικονομική αναγέννηση, για την επίτευξη των οποίων οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο πολιτικών, με έμφαση στην αναδόμηση και στην ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα και ακολούθως στην σύνδεση αυτού με τον Τομέα της Μεταποίησης αλλά και του Τουρισμού. Ένα σχέδιο ορθών και ρεαλιστικών πολιτικών ενσωματωμένων στην οικονομική και στην κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από την συνεργασία και την συνένωση όλων των δυνάμεων, μέσα από την δημιουργική αξιοποίηση όλων των παραγωγικών φορέων. Ο κ. Λιονάκης διαβεβαιώνοντας τον κ. Υπουργό ότι το Επιμελητήριο Ευβοίας θα δηλώσει παρών σε κάθε διάλογο και σε κάθε εποικοδομητική συνεργασία που θα χρειαστεί για την επίτευξη δημιουργικού έργου ζήτησε την ίδρυση Γεωργικού τμήματος στα υφιστάμενα Επιμελητήρια, με στόχο την εξειδικευμένη και καθοριστική συμβολή τους στην συνολική ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα, πιστεύοντας ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να συμμετάσχουν καταλυτικά στην υλοποίηση ενός  δυναμικού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας που θα στοχεύει στον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό της γεωργίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας, την προβολή του διατροφικού προτύπου της ελληνικής διατροφής, την βελτιστοποίηση του συστήματος πιστοποίησης ελέγχου και διάχυσης της γνώσης και της καινοτομίας και γενικότερα την εφαρμογή μιας ανασχεδιασμένης κλαδικής στρατηγικής τόσο στο παραγωγικό όσο και στο εξαγωγικό επίπεδο. 

Συνάντηση του Δημάρχου Χαλκιδέων με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών για την χρηματοδότηση του Δήμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς διοίκησης του Ταμείου, στα αιτήματα που έθεσε ο Δήμαρχος.
Ειδικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων αναχρηματοδότησης των δανείων του Δήμου και χρηματοδότησης νέων έργων. Όσον αφορά στα δάνεια που βαρύνουν το Δήμο Χαλκιδέων από προηγούμενες χρήσεις και ενόψει της λήξης της περιόδου χάριτος, που θα σημάνει την αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτησή τους σε ποσοστό άνω του 50% από 1/1/16, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για αναχρηματοδότηση τους, που πρακτικά θα σημάνει την ελάφρυνση του Δημοτικού ΠΥ κατά 350.000,00€ ετησίως.
 Σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης προς το Δήμο, έγινε μια προκαταρκτική ανάλυση του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εκτίμηση του Δημάρχου είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει δυνητικά , ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης και ανάπτυξης για την υλοποίηση έργων, όχι μόνο τοπικής αλλά και υπερτοπικής σημασίας.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Βαρλαμίτη για τη συνάντηση και την καλή συνεργασία και τόνισε ότι η ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων θα δράσει οπωσδήποτε ανακουφιστικά για τα οικονομικά του Δήμου και επομένως και των δημοτών του. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ.Γ. του Δ.Χ. κ. Τηλέμαχος  Μωραΐτης.


   Γραφείο Τύπου  

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

"Τρέχει" η Διαβούλευση για το ΣΧΟΟΑΠ Νηλέως και το ΓΠΣ Ελυμνίων στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας




Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του Β2 Σταδίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό σε δύο από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Συγκεκριμένα από την 17η Σεπτεμβρίου είναι σε διαβούλευση το Β2 Στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων και από προχθές 24 Σεπτεμβρίου 2015 είναι σε διαβούλευση το Β2 Στάδιο του ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Νηλέως. Έχει προηγηθεί η έντονη συζήτηση στα προηγούμενα στάδια του ΓΠΣ Κηρέως. Έτσι συμπληρώνεται η διαβούλευση για τον σχεδιασμό στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Οι επιλογές που τελεικά θα ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη όχι μόνο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας αλλά και όλου του Νομού. Εμείς παρακολουθώντας επίμονα τα ζητήματα του χωροταξικού σχεδιασμού στην Εύβοια παρουσιάζουμε τα βασικά κείμενα των δύο Σχεδίων που θα κληθούν να συζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς και πολίτες του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας. Στις σελίδες μας είναι ευπρόσδεκτα σχόλια και κείμενα που θα δημοσιευτούν άμεσα.

Όλα τα συνοδευτικά κείμενα τα διαβάζετε στην ιστοσελίδα του Δήμου: http://www.malian.gov.gr/component/content/frontpage



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ  ΚΕΙΜΕΝΟ Β2 ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ Δ.Ε. ΝΗΛΕΩΣ  ΕΔΩ










ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Β2 ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ Δ.Ε. ΕΛΥΜΝΙΩΝ  ΕΔΩ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Δήμος Χαλκιδέων αποκτά την Έπαυλη της Οδού Μιαούλη

Το περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος Χαλκιδέων πήρε την πρωτοβουλία να εντάξει προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο την αγορά της Αστικής Έπαυλης της οδού Μιαούλη, ενός διατηρητέου κτίσματος των αρχών του 19ου αιώνα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.
Χθες, 17/9/2015, δημοσιεύτηκε η Απόφαση του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση της αγοράς του σημαντικού αυτού κτίσματος με  το ποσόν των τριακοσίων δέκα οκτώ χιλιάδων ευρώ  (318.158,93 €), και συγκεκριμένα για την «Απόκτηση του Διατηρητέου Κτιρίου στην πόλη της Χαλκίδας, επί της οδού Μιαούλη 5 (περιοχή "Σουβάλα" ) ιδιοκτησίας Άννας Μαρίας Σταματίνας και Εμμανουέλας Σκουλά».  



Το κτίριο πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, προκειμένου να αποτελέσει αφενός σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης μας και αφετέρου να επιτευχθεί η λειτουργική ένταξή του στην πολιτισμική δραστηριότητά της.
Η αγορά του ακινήτου θα γίνει χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και επιβάρυνση του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την ταυτόχρονη ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης προέβει στην παρακάτω δήλωση:
“Σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων είναι υπερήφανος για την απόκτηση ενός κτιρίου που μετρά σχεδόν διακόσια χρόνια ζωής. Στις προτεραιότητές μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο σεβασμός προς το παλαιό και αυθεντικό.
Η διάσωση του κτιρίου της οδού Μιαούλη αποτελεί σημαντική προσθήκη στην περιουσία του Δήμου Χαλκιδέων, σε μια σειρά αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων.
Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η αξιολόγηση και κατάταξη των κτιρίων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική-ιστορική αξία και σημασία τους και η αποκατάστασή τους, με αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης, που θα  προσφέρει στον Δήμο μας έργα πνοής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση”.
Με την απόκτηση της Έπαυλης της οδού Μιαούλη ή του Αρχοντικού Ρενιέρη όπως είναι πιο γνωστό, συμπληρώνεται ένα τρίγωνο αξιόλογων διατηρητέων κτιρίων, δηλαδή του Κόκκινου Σπιτιού, του Σπιτιού με τα Αγάλματα και της Έπαυλης της οδού Μιαούλη που μπορούν να αποδοθούν σε οργανωμένη και ταυτόχρονα εμβληματική για την πόλη πολύπτυχη πολιτιστική χρήση. Με μία μικρή παρέμβαση είναι δυνατή ενιαία προσβασιμότητα μεταξύ του υπό απόκτηση διατηρητέου και του Σπιτιού με τα Αγάλματα και εν συνεχεία διαμέσου του κοινόχρηστου χώρου με το Κόκκινο Σπίτι. Η σχεδιασμένη και καλά μελετημένη συνάφεια των πολιτιστικών χρήσεων των τριών αυτών ακινήτων θα δώσουν στην πόλη ένα ακόμη εμβληματικό και ταυτόχρονα λειτουργικό πολιτιστικό πολυχώρο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική ιστορική κληρονομιά. 

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ανάπτυξη στο «Δίπολο» Κύμη-Παραλία


Του Λίνου Τριανταφυλλίδη,
Χωροτάκτη Πολεοδόμου
Συμβούλου Δημ. Κοινότητας Κύμης

 Η Κύμη μας, με πολύ αρχαία ιστορία και με τις δόξες της να τελειώνουν κοντά στον Α παγκόσμιο πόλεμο αναπτύχθηκε κυρίως από την θάλασσα όπως γνωρίζουμε, με την ιστιοφόρο ναυτιλία της πρωτοπόρο που πέρα από την μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, εκμεταλλεύτηκε και διακίνησε την πρωτογενή παραγωγή κάνοντας γνωστά τα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής μας ανά την μεσόγειο.
Η ναυτικοί μας, γνωστοί και πρωτοπόροι ναυτίλοι ήδη από τον Τρωικό πόλεμο, το 1200 προ Χριστού δικαίωναν την φήμη τους σ όλους τους κατοπινούς αιώνες μέχρι και στις μέρες μας.Η παράδοση αυτή βαστάει ακόμη στην Κύμη μέσα από την ενασχόληση με την θάλασσα ιδιωτών και επιχειρηματιών. Όμως ο παραγόμενος πλούτος με την αλλαγή των οικονομικών δομών και των μορφών απασχόλησης  δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη   στον γενικό πληθυσμό της περιοχής μας. Η ναυτιλία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής μας, αποτελεί τα σιδερένια αναπτυξιακά τείχη, αν παραβάλουμε την ναυτιλία με  τα «ξύλινα τείχη», με τα οποία ο  Θεμιστοκλής δόξασε την Αθήνα εκείνα τα χρόνια. Οι θαλάσσιες μεταφορές ο τουρισμός και οι υπηρεσίες θα αποτελούν πάντοτε για την περιοχή μας την αιχμή του αναπτυξιακού δόρατός της με την συνεπικουρία φυσικά της παράλληλης και σύμμετρης ανάπτυξης όλων των  παραγωγικών τομέων της οικονομίας
  Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας, είναι η ύπαρξη υποδομών, δίχως τις οποίες είναι αδύνατον να αρθρωθεί παραγωγικά η περιοχή μας, με τον οικονομικό ιστό της χώρας. Η Κύμη αποτελεί το κεντρικό σημείο της Ανατολικής Εύβοιας και η προώθηση μεταφορικών υποδομών  μπορούν να  βγάλουν  από την απομόνωση την  περιοχή που ενώ βρίσκεται γεωγραφικά στο μέσον του Αιγαίου με το μοναδικό πλεονέκτημα  να είναι οδικά προσπελάσιμη, από την Στερεά Ελλάδα, με εξαιρετικά  πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον,  στερείται των απαραίτητων ποιοτικών συνδέσεων τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων που να λειτουργούν σαν ιμάντες μεταφοράς της ανάπτυξης και να την διαχέουν τόσο εσωτερικά όσο και σε ολόκληρο τον εθνικό κορμό.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ επί του Β1 Σταδίου της μελέτης Αξιολόγηση, αναθεώρηση και ειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Εισήγηση του Αντιδημάρχου Χαλκιδέων Γιώργου Μπουραντά που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο 

Η μελέτη αξιολόγησης του ΠΠΧΣΑΑ στο Β.1 στάδιο αποτυπώνει αρκετές από τις προτάσεις και τις επισημάνσεις που είχαν γίνει στο Α.2 στάδιο. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ξεχωριστά και του Δήμου Χαλκιδέων.
Εκείνο όμως που δεν αλλάζει και στα δύο στάδια της μελέτης είναι η κύρια τάση που διέπει το νέο ΠΠΧΣΑΑ και είναι η ενίσχυση της Λαμίας, μέσω της διοχέτευσης των πόρων από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την κατά προτεραιότητα κατασκευή μεγάλων έργων, με στόχο να αναβαθμιστεί στην ανώτερη βαθμίδα του αστικού εθνικού δικτύου (πρωτεύοντα αστικά κέντρα) σε βάρος της Χαλκίδας και της Εύβοιας.
Υποβαθμίζεται το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο μόνος που στην απογραφή του 2011 έχει μόνιμο πληθυσμό 102.223 κατοίκους με αυξανόμενο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, που της δίνει το κρίσιμο μέγεθος για τον χαρακτηρισμό της εν δυνάμει πρωτεύοντος εθνικού πόλου ανάπτυξης (Με το ίδιο ρυθμό μεταβολής το έτος στόχο 2020 η Χαλκίδα θα έχει πληθυσμό 113.334 κατ. έναντι 77.100 κατ. της Λαμίας).  
 Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης από την άλλη μεριά έχει τοποθετήσει την Χαλκίδα και την Λαμία στο ίδιο επίπεδο και έτσι θα πρέπει να είναι και στο ΠΠΧΣΑΑ.      
Δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση του Αδριατικού άξονα ανάπτυξης της ΠΣΤΕ (Ε65/Λαμία/Ηγουμενίτσα, Διαγώνιος Λαμία/Πάτρα) έναντι του Ανατολικού Άξονα ανάπτυξης της ΠΣΤΕ και της χώρας προς το Β. Αιγαίο – Εύξεινο Πόντο (Παράκαμψη Χαλκίδας / Βόρειος οδικός άξονας / Λιμάνι Μαντουδίου και παράκαμψη Βασιλικού – Αμαρύνθου – Αλιβερίου / Λέπουρα / Κύμη / Λιμάνι της Κύμης) 

Στη λογική ενίσχυσης του Αδριατικού άξονα ανάπτυξης προκρίνεται η άμεση χρηματοδότηση του Ε65, η κατασκευή ενός εντελώς νέου δρόμου του «∆ιαγώνιου Λαµία-Αµφισσα -Πάτρα»  και της οδικής και σιδηροδροµικής ∆υτικής Παράκαµψης της Αθήνας, η κατασκευή Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου στη Λαμία, αφήνοντας απέξω την Εύβοια και την Χαλκίδα. Παράδειγμα η κατασκευή των οδικών αξόνων της Εύβοιας δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα ως Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για την επόμενη δεκαετία και η Αιδηψός δεν αναφέρεται πουθενά στις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται να γίνουν στον ιαματικό και εναλλακτικό τουρισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στον θεματικό τομέα Αξιοποίηση των Λουτροπόλεων - ιαματικών πόρων για Ιατρικό και Καλλωπιστικό Τουρισμό, να δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων από το ΤΑΙΠΕΔ στο ∆ίκτυο Καµένα Βούρλα-Θερµοπύλες Υπάτη.  

Το ΠΠΧΣΑΑ θα πρέπει να ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής της ΠΣΤΕ και όχι να τις εμποδίζει.
Οι πόροι και οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις περιοχές όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και θα πιάσουν τόπο, ιδιαίτερα σήμερα που οι πόροι είναι περιορισμένοι.    
 Η μελέτη αξιολόγησης του ΠΠΧΣΑΑ στο Β.1 στάδιο ευθέως και ρητώς στοχεύει στην ανατροπή των επιλογών του Γενικού Χωροταξικού σχετικά με την διαβάθμιση των δύο μεγάλων αστικών πόλων της Στερεάς Ελλάδας, της Λαμίας και της Χαλκίδας ως δευτερευόντων εθνικών πόλων, προκρίνοντας την αναβάθμιση της Λαμίας και εμμέσως την υποβάθμιση της Χαλκίδας. Η επιλογή της μελέτης παραγνωρίζει την αντικειμενική πραγματικότητα του δυισμού της Περιφέρειας και επιχειρεί να ταυτίσει την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής διαμέσου της ανάδειξης του ευρύτερου άξονα Λαμίας- Ευρυτανίας- Φωκίδας σε σχέση με την διασύνδεσή του με τον διαπεριφερειακό άξονα της Δυτικής Ελλάδας και ιδίως με την ανάδειξη της Λαμίας σε κόμβο ανάπτυξης της Κεντρικής Ελλάδας. Αντιθέτως υποβαθμίζει την σημασία του νότιου άξονα της Περιφέρειας όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο αστικό της κέντρο η Χαλκίδας και εκτείνεται η δυναμική της μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής. Η  συνύπαρξη και συνέργεια των δύο αυτών αξόνων της Περιφέρειας είναι όρος περιφερειακής συνοχής ενώ αντίθετα η επιλογή της μελέτης να προκρίνει τον άξονα της Λαμίας και να υποβαθμίσει έστω δια της αποσιώπησης των δυνατοτήτων της Χαλκίδας υπονομεύει την συνοχή της Περιφέρειας και αλλοιώνει την ταυτότητά της.
Ο Δήμος Χαλκιδέων επιμένει στη διατήρηση των κατευθύνσεων του Γενικού Χωροταξικού προς το οποίο εξάλλου ως υπερκείμενο επίπεδο πρέπει να εναρμονίζεται το ΠΠΧΣΑΑ. Υπό αυτή την έννοια διαφωνεί με την κεντρική κατεύθυνση και την φιλοσοφία της μελέτης.

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...