Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

 


Συνάδελφοι επαγγελματίες
Έξι μήνες έχουν περάσει από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και η περιοχή μας βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της καταστροφής. Πρώτα απ’ όλα, με την πλήρη αποδιοργάνωση της οικονομικής της ζωής, λίγο πριν οι βροχοπτώσεις αποκαλύψουν, με επίσης οδυνηρό τρόπο, την έκταση τόσο της ίδιας της καταστροφής όσο και της ολοφάνερης εγκατάλειψης από το κράτος.
Κλάδοι ολόκληροι που αποτελούν βασικό κορμό της οικονομικής ζωής του τόπου, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ ο τουρισμός και η εστίαση, έχοντας πληγεί, ήδη, από τα μέτρα κατά της πανδημίας, κατέρρευσε πλήρως με τις πυρκαγιές.
Μπροστά στο φάσμα της επαγγελματικής καταστροφής ,ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας,θα ενώσει τη φωνή του με τη φωνή ολόκληρου του πληθυσμού της περιοχής, για δραστικά μέτρα οικονομικής στήριξης. Μέτρα απολύτως αναγκαία για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης, ανάλογα με αυτά που απαιτεί η έκταση της καταστροφής που ’χει συντελεστεί και για τα οποία κινητοποιείται, ήδη, μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.
Η πτώση τζίρου στα μαγαζιά μας ακλουθεί τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε συγκεκριμένους τομείς ξεπέρνα το 40%.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τις ενισχυτικές είτε παρέμεινε εξαρχής κλειστή είτε χαροποίησε αρκετούς συνάδελφους αρχικά αλλά με το πέρας 3 ημερών και αυτοί ενημερώθηκαν με ένα τυπικό μήνυμα ότι δεν δικαιούνται απολύτως τιποτε. Η οικονομική στήριξη των επαγγελματιών τις περιοχής, είναι ένα κρυο ανέκδοτο. Πολλοί λίγοι συνάδελφοι έχουν πάρει ενίσχυση, η συντριπτική πλειοψηφία είναι εκτός στήριξης.
Τι απέρριψαν άραγε? μα το δικαίωμα μας για επιβίωση. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κάθετη πτώση της κίνησης στα καταστήματά μας, με άμεση προοπτική τα μαζικά λουκέτα.
Οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η διαχείριση της πανδημίας με κυβερνητική ευθύνη, τα απανωτά μέτρα χωρίς ουσιαστική ταυτόχρονη στήριξη των επαγγελματιών τους έχουν φέρει σε απόγννωση.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαικής κατανάλωσης, στα εμπορεύματα, στη ΔΕΗ έρχονται να μας δώσουν τελειωτικό χτύπημα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Άμεσα και επιτακτικά, μέτρα για τη στοιχειώδη οικονομική μας επιβίωση.
-Καταβολή από το κράτος έκτακτου τριετούς οικονομικού βοηθήματος σε όλους τους συναδέλφους, σε ύψος αξιοπρεπές, που να εξασφαλίζει την επιβίωση μας.
- Η σύγκριση για την έγκριση ενισχυτικής βοήθειας να αφορά έτος και όχι 3μηνο.
- Δραστικές φοροαπαλλαγές .Είναι αδιανόητη η φορολόγηση επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας εκτεταμένης οικονομικής καταστροφής.
- Σταθερή και δραστική επιδότηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης.
- Απαλλαγή απο ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τα έτη 2022-2023 για όλους τους συναδέλφους και οχι αναστολή. Τα χρόνια αυτά να προσμετρούνται κανονικά ως συντάξιμα
- Απαλλαγή πληρωμών για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία και όλα τα Δημοτικά Τέλη. Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
- Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.
- Πλήρης επιδότηση κατά 100% για την προβολή των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και εστίασης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τους εμπορικούς συλλόγους των όμορων περιοχών σε συνάντηση ,από κοινού να διεκδικήσουμε μαζικά και συντονισμένα τα αιτήματα μας από την πολιτεία .
Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Γενικές οδηγίες προστασίας και τηλέφωνα επικοινωνίας από τον Δήμο Χαλκιδέων, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

 


Χαλκίδα  21-1-2022

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τον Δήμο Χαλκιδέων από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους χιονοπτώσεις, ο Δήμος και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σας ενημερώνουμε ότι στις εγκαταστάσεις του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. (περιοχή Καμάρες, πλησίον Γηροκομείου) θα είναι διαθέσιμες θερμαινόμενες αίθουσες για όσους πολίτες δεν έχουν στέγη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θέρμανση. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιον συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. στο 22210 37920 ή στο 6932725971.

Για άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν ανά Κοινότητα με τους Προέδρους ή με τους κατά Δημοτική Ενότητα Αντιδημάρχους και για τη Δημοτική Κοινότητα Χαλκίδας με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στα παρακάτω τηλέφωνα:

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας: 22210 79603

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: 6977656962

Για τη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων:

Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικού: 22213 51801

Αντιδήμαρχος: 6971991653

Πρόεδρος Βασιλικού: 6977401544

Πρόεδρος Αγίου Νικολάου: 6944723628

Πρόεδρος Ν. Λαμψάκου: 6951926343

Πρόεδρος Φύλλων: 6982882800

Πρόεδρος Μύτικα: 6945594803

Πρόεδρος Αφρατίου: 6977983648

Για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης:

Δημοτικό Κατάστημα Νέας Αρτάκης: 22213 51904

Αντιδήμαρχος: 6937455996

Πρόεδρος: 6977608567

Για τη Δημοτική Ενότητα Αυλίδος:

Δημοτικό Κατάστημα Βαθέος: 22213 51707

Αντιδήμαρχος: 6946594595

Πρόεδρος Βαθέος: 6972018512

Πρόεδρος Καλοχωρίου – Παντειχίου: 6937036624

Πρόεδρος Παραλίας Αυλίδας: 6977708242

Πρόεδρος Φάρου: 6972895100

Για τη Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνος:

Δημοτικό Κατάστημα Δροσιάς: 22213 51602

Αντιδήμαρχος: 6936556356

Πρόεδρος Δροσιάς: 6972422880

Πρόεδρος Ανθηδόνος: 6983657075

Για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.:

Γραφείο Δ.Ε.Υ.Α.Χ.: 22210 22306

Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Χ.: 6977075688 και 6936688092

Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

             Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις

             Αν χρειάζεται να μετακινηθείτε φροντίστε ώστε:

1.            να ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου

2.            να ενημερώσετε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε

3.            να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης (π.χ αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.α)

4.            να φοράτε κατάλληλο και ζεστό ρουχισμό

             Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

             Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, υλικό θέρμανσης για αρκετές ημέρες

             Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ φτυάρια)

             Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα

             Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

             Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena.

                                                                                                                                       Γραφείο Τύπου

Χιονοστιβάδα επιβαρύνσεων και στους αγρότες ,κτηνοτρόφους από το κόστος ενέργειας, την ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές.

 


                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                                        Λαμία,20-01-2022


Η κα Μπατζελή τονίζει ότι: «όταν η αύξηση του κόστους παραγωγής και στον αγροτικό τομέα εκτινάσσεται, με τα λιπάσματα και τα εφόδια να γίνονται πλέον απαγορευτικά, με την αισχροκέρδεια να κυριαρχεί στην αγορά ,με την  έλλειψη πρώτων υλών όπως δημητριακών και ζωοτροφών, με την κτηνοτροφία να βρίσκεται «στην ώρα μηδέν», η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο υποκρύπτονται και μένουν αποσβολωμένοι  περιμένοντας τη λύση σε βάθος χρόνου  με το «τουμπάρισμα» των τιμών ενέργειας, δεν μπορούν ούτε να συνεννοηθούν ,να συντονιστούν για να αποζημιώσουν τους πληγέντες πολίτες και δη τους αγρότες από τις φυσικές καταστροφές που χτυπήθηκαν τα τελευταία   δυο(2) χρόνια ,κυρίως στις  ΠΕ Φθιώτιδας και Ευβοίας.

Ο Νίκος Μπέτσιος τόνισε: « Δεκαπέντε μήνες έχουν παρέλθει από τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία ΙΑΝΟΣ στις περιοχές Λιανοκλαδίου, Δομοκού και Μακρακώμης. Οι πληγέντες αγρότες και επιχειρηματίες ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους και οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. Αν εξαιρέσουμε μια μικρή προκαταβολή που έλαβαν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει. Επειδή θεωρούμε το θέμα αρκετά σοβαρό, μιας και οι ζημιές αφορούν διαβρώσεις και επιχωματώσεις χωραφιών, ξερίζωμα δέντρων, αρδευτικών δικτύων, γεωτρήσεων κ.α. ζητούμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, αφού στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Επισυνάπτεται το θέμα όπως κατατέθηκε εκ μέρους της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Θέμα: «Αποζημιώσεις από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ και παγετού την άνοιξη του 2021»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

             Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου του 2020, με την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, η περιοχή του Λιανοκλαδίου, Μακρακώμης και Δομοκού υπέστη μεγάλες καταστροφές, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Επλήγησαν, αρκετές επιχειρήσεις και πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  Οι ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αφορούσαν κυρίως, επιχωματώσεις και διαβρώσεις στα χωράφια, στα αρδευτικά δίκτυα, στις γεωτρήσεις καθώς και σε μεγάλο βαθμό στο ξερίζωμα των δέντρων. Παρόλο που κυβερνητικά στελέχη, καθώς και στελέχη της περιφέρειας διαβεβαίωναν για γρήγορη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες, έως σήμερα, παρόλο που έχουν παρέλθει 15 μήνες, ελάχιστα έχουν γίνει.

 

             Ορισμένοι από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν λάβει μια μικρή προκαταβολή, ενώ εκκρεμεί η πλήρης αποζημίωσή τους. Στους ετεροαπασχολούμενους παραγωγούς ουδεμία αποζημίωση έως τώρα έχει δοθεί. Ανακοινώθηκε τελευταία ότι θα λάβουν το ήμισυ  της αποζημίωσης, που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άδικη απόφαση, μιας και αναφερόμαστε σε αποκατάσταση ζημιών από φυσική καταστροφή και όχι ενίσχυση απώλειας εισοδήματος.

 

             Στις 10-1-2022 ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την αποζημίωση 38 επιχειρήσεων και άνω των 200 αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Έως τώρα, όπως υποστήριξε, την αποζημίωση έλαβαν 2!!! παραγωγοί, γιατί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν απέστειλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Υπουργείο και γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν προσκομίσει ακόμη δικαιολογητικά στην περιφέρεια.

 

             Την άνοιξη του 2021 το φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα) υπέστη σοβαρές ζημιές από την παγωνιά. Οι αιτήσεις των παραγωγών υποβλήθηκαν προς τον ΕΛΓΑ. Έως σήμερα, καμιά εκτίμηση των ζημιών δεν έγινε κανένα πόρισμα δεν εκδόθηκε και οι παραγωγοί δεν έχουν καμιά ενημέρωση.

Ερωτάται:

 

1.            Για ποιο λόγο, 15 μήνες μετά τις καταστροφές, οι αιτήσεις των πληγέντων δεν διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο για τις αποζημιώσεις Υπουργείο;  

2.            Αν κάποιοι εκ των παραγωγών (πόσοι είναι) δεν έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά στην περιφέρεια, γιατί δεν αποστέλλονται στο Υπουργείο όσων τα έχουν προσκομίσει και στη συνέχεια να αποσταλούν και των υπολοίπων;

3.            Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προς την κυβέρνηση, ώστε και οι ετεροαπασχολούμενοι παραγωγοί να αποζημιωθούν όπως και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού οι αποζημιώσεις δεν αφορούν απώλεια εισοδήματος, αλλά αποκατάσταση ζημιών;

4.            Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που το φυτικό τους κεφάλαιο, την άνοιξη του 2021, υπέστη ζημιές από παγετό;

Παρακαλούμε οι απαντήσεις να μας δοθούν και εγγράφως

Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής, Νίκος Μπέτσιος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μάνος Γέμελος, Μπάμπης Φάκος

Επιλητήριο Εύβοιας: Προτάσεις για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη

 

Γιάννης Γεροντίτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, με τη θέσπιση 13 διακριτών καθεστώτων ενίσχυσης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση σύγχρονων επενδύσεων στη χώρας μας με στόχο την επίτευξη του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, την δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων.

Κατά την άποψη μας ωστόσο, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα πρέπει να κινείται και σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στην ευρύτερη γενική επιχειρηματική κοινότητα, με ισχυρότερα κίνητρα επιχορήγησης, να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της – μέσα σε ένα καθεστώς υψηλότερης ευελιξίας - σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα συμβάλει, συνδυαστικά με τις λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων, στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα είναι ικανό να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες και πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που σε γενικότερα πλαίσια θα συμβάλει στην αύξηση του επενδυτικού κεφαλαίου της οικονομίας μας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Επιμελητήριο Εύβοιας, βάσει των ανωτέρω, σας καταθέτει τις προτάσεις του. 

Συγκεκριμένα:

1.            Να συμπεριληφθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις με ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων τις 100.000 ευρώ.

2.            Να ενταχθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες - Ίδρυσης ή επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον τριών (3) αστέρων όπως ορίζει ο Ν. 4399/2016.

3.            Να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

4.            Το ποσοστό για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, το ποσοστό των δαπανών των κτιριακών να αυξηθεί από 45% σε 50% επί των συνολικών δαπανών και στο τουριστικό κλάδο από 60% σε 65% εξαιτίας των συνεχόμενων ανατιμήσεων των τιμών των οικοδομικών υλικών. Επιπλέον, εφόσον είναι εφικτό, να συμπεριληφθεί και η επιλεξιμότητας της δαπάνης αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή και εγκατάσταση με ποσοστό τουλάχιστον 10%.

5.            Τα Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και 3.000.000 ευρώ, που υλοποιούνται μέσα στα όρια της κάθε Περιφέρειας, να υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών της Χώρας, όπως ορίζει ο Ν. 4399/2016.

6.            Σε περιοχές με αυξημένη ανεργία και χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ καθώς και περιοχές που παρουσιάζουν σημαντική μείωση πληθυσμού να υπάρξει πρόβλεψη για επιπλέον ποσοστό επιδότησης.

7.            Ο Έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, προκειμένου για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, διενεργείται υποχρεωτικά σε έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο επενδυτής να επιβαρύνεται με ένα επιπλέον μεγάλο έξοδο. Για το λόγο αυτό χρίζει άρσης της υποχρεωτικότητας.

8.   Να διευρυνθεί η προθεσμία υποβολής ενστάσεων σε είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες αντί δέκα (10) που ισχύει.

9.   Στον όρο «Προβληματική επιχείρηση» να υπάρξει διαφοροποίηση για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαίρεση τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

«Αποτελέσματα έρευνας για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου 2021»

 

Βούλα Αγιοστρατίτη
Πρόεδρος Ο.Ε.Ε.Ε.
                  ΕΥΒΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ"

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

                                                 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με την ολοκλήρωση των εορτών το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την καθιερωμένη περιοδική έρευνα για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου 2021.

Όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, αποτελεί κοινό τόπο ότι η αγορά τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί υπό μη κανονικές συνθήκες. Η διάρκεια της πανδημίας Covid-19 αλλά και οι πρόσφατα εξαιρετικά ισχυρές ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας, ήρθαν να προσθέσουν νέα εμπόδια σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παραδοσιακά πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.  Επομένως, η αποκατάσταση της κανονικότητας θα αναβάλλεται για όσο διάστημα η πανδημία του Covid-19 θα παραμένει επικίνδυνη και θα διατηρούνται οι περιορισμοί. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι απώλειες των επιχειρήσεων του 2020 και του 2021 έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ενεργητικό κάθε επιχείρησης, εξέλιξη που σημαίνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος θα χρειαστεί χρόνο όχι μόνο μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά ακόμα και μετά από αυτή.  

Για την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα καταστήματα πέρυσι λειτούργησαν υπό περιορισμούς (λειτουργία με click away από τις 13/12 έως την 31/12), ενώ μετά την Πρωτοχρονιά ανεστάλη ουσιαστικά η λειτουργία των φυσικών καταστημάτων μέχρι τις 18/01. Αλλά και εφέτος οι επισκέψεις στα καταστήματα έγιναν κατόπιν επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού (εμβολιασμού/ νόσησης/ rapid test), πρακτική που επιβάρυνε τις επιχειρήσεις και δεν λειτούργησε ευνοϊκά για το καταναλωτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση με την περυσινή περίοδο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ακριβώς τις ισχυρές πιέσεις που είχε δεχθεί η αγορά (φαινόμενο base effect).

 

Σύνοψη Αποτελεσμάτων

 

1.            Το πρώτο ερώτημα αφορούσε στο βαθμό ικανοποίησης από τον Χριστουγεννιάτικο τζίρο. Για το 43% των επιχειρήσεων η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο  .

2.            Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ συνέκρινε την ίδια περίοδο τόσο με την αντίστοιχη του 2020 όσο με εκείνη του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι, η εικόνα για την κίνηση στην αγορά σε σχέση με το 2020 ήταν μεικτή, αφού το 33% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων, ενώ το 36% κατέγραψε άνοδο και το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σε αντιδιαστολή με το 2019 ο τζίρος υποχώρησε για το 68% των επιχειρήσεων.

3.            Εντούτοις, από την έρευνα προκύπτει πως οι επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα πωλήσεων και εκτός φυσικών καταστημάτων (τηλεφωνικές παραγγελίες, πωλήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, site, e-shop) εμφάνισαν σημαντικά  καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από αυτές το 32% απέκτησε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πωλήσεις εκτός φυσικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας .

 

4.            Παραδοσιακά, η καλύτερη περίοδος των εορτών, είναι η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, τάση που επιβεβαιώθηκε και φέτος. Ειδικότερα το 56% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι είχε εντονότερη αγοραστική  κίνηση την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ενώ το 30% σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς .

5.            Οι αναταράξεις που προηγήθηκαν στην αγορά ώθησαν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσφορές και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου . Αυτή η επιχειρηματική πρακτική φαίνεται να παγιώνεται τελευταία ως μέσο για την ενίσχυση του εορταστικού τζίρου. Αν μάλιστα εξαιρεθούν τα τρόφιμα, τότε το μερίδιο των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε προσφορές κατά την περίοδο αναφοράς ενισχύεται στο 50%.

6.            Το δε ύψος των προσφορών κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς δύο στις τρεις επιχειρήσεις υιοθέτησαν εκπτώσεις από 10% έως 30% .

7.            Παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον το 77% των επιχειρήσεων  κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο (Οικονομική Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία), εξέλιξη που ενδεχομένως να οφείλεται και στο σχετικό υποστηρικτικό πλαίσιο.

8.            Επιπλέον, διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και με βάση τη γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με εκείνες της Β. Ελλάδας. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από την τόνωση των εισοδημάτων εξαιτίας της θετικής τουριστικής περιόδου αλλά και από τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που διευκόλυναν και τις επισκέψεις στην αγορά.

9.            Η ιδιαίτερα υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αφού έξι στις δέκα δήλωσαν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός .

10.         Σε επιμέρους κλαδικό επίπεδο, υψηλότερη επιβάρυνση φαίνεται να έχουν τα τρόφιμα εξαιτίας και της φύσης της λειτουργίας τους αφού στηρίζονται στη συστηματικότερη χρήση συσκευών υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης (π.χ. ψυγεία). Αντίθετα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ένδυσης υπόδησης εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν μεν αλλά σε μέτριο βαθμό.

11.         Παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί σωρευτικά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περισσότερες από τις μισές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα απορρόφησης των τιμών από τις ίδιες. Εντούτοις, εκείνοι οι επιμέρους κλάδοι που επηρεάζονται εντονότερα, άμεσα ή έμμεσα (πχ λόγω μεταφορικού κόστους), είναι λιγότερο πιθανό να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών (όπως οι κλάδοι τροφίμων, οικιακού εξοπλισμού).

12.         Το κλίμα στην αγορά παραμένει αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις, καθώς οι πρώτες ημέρες της φετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου κινούνται ήδη υποτονικά. Ειδικότερα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες προβλέπουν ότι ο τζίρος τους κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι θα κινηθεί ανοδικά .

Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ε.Ε

Παρασκευή Αγιοστρατίτη

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...