Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

17 Νέες άδειες αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 501,4 MW στην Εύβοια χορήγησε η Ρ.Α.Ε. Σήμερα αναρτήθηκαν στο "Διαύγεια"


 


Αναρτήθηκαν σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) 17 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό  που χορηγήθηκαν από την ΡΑΕ σε όλη την Εύβοια. Από αυτές 5 συνολικής ισχύος 178,8 MW εγκαθίστανται στους Δήμους Κύμης Αλιβερίου και Καρύστου και χορηγούνται σε τέσσερις (5) Εταιρίες ενώ οι υπόλοιπες 12 συνολικής ισχύος 322 MW εγκαθίστανται στους Δήμους  Διρφύων Μεσσαπίων, Μαντουδίου Αγίας Άννας Λίμνης και Ιστιαίας Αιδηψού και χορηγούνται σε 1 εταιρία (ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.»). Όλες οι άδειες είχαν υπογραφείο τον Ιούλιο του 2021 αλλά ανέβηκαν σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Συγκεκριμένα:

1.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 620/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ,ΤΑΜΥΝΕΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ Ε.Π.Ε.».

2.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 619/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΧΕΡΟΧΛΑΔΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ Ε.Π.Ε.»

3.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 618/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 119,6 MW, στις θέσεις «ΟΞΥΛΙΘΟΣ – ΔΥΣΤΟΣ – ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ – ΠΥΡΓΑΡΙ – ΜΑΡΜΑΡΙ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΥΛΩΝΟΣ, ΔΥΣΤΥΩΝ, ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ, ΚΥΜΗΣ, ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ, ΣΤΥΡΕΩΝ, των Δήμων ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».

4.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 617/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6 MW, στη θέση «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ», της Δημοτικής Ενότητας ΔΥΣΤΥΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «E.S. ENERGY ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «E.S. ENERGY LTD».

5.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 621/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6 MW, στη θέση «ΡΑΧΗ ΣΚΑΛΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΣΤΥΡΕΩΝ, του Δήμου ΚΑΡΥΣΤΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ».

6.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 567/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΜΑΚΡΟΛΟΥΚΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΕΛΥΜΝΙΩΝ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

7.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 566/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΨΗΛΟΣ ΒΡΑΧΟΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΔΙΡΦΥΩΝ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

8.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 565/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΤΕΛΕΘΡΙΟ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΙΔΗΨΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΩΡΕΩΝ, του Δήμου ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

9.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 564/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΠΡΙΩΝΑΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.»

10.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 563/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΚΑΛΠΑΚΟΒΡΑΧΟΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΔΙΡΦΥΩΝ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

11.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 562/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΣΤΡΟΥΓΓΙΤΣΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

12.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 561/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ», της Δημοτικής Ενότητας ΚΗΡΕΩΣ, του Δήμου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

13.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 560/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 18,4 MW, στη θέση «ΤΑΝΑΪΔΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

14.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 559/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

15.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 558/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΚΕΡΑΣΙΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

16.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 557/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΠΥΞΑΡΙΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

17.   ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 568/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».

 

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εξελίξεις για την Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση όλη η Χαλκίδα και όχι μόνο, υποδέχτηκε την είδηση της εγκατάστασης του εργολάβου για την εκκίνηση των εργασιών του έργου: «Αποκατάσταση και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής αγοράς Χαλκίδας».

Ένα έργο που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή Παγώνη αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο 2014.

Την εποχή εκείνη υπήρχε το απόλυτο κενό, για το συγκεκριμένο έργο.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν απορριφθεί.

Από την τραγική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής 1999- 2002 που προέβλεπε την αντιπαροχή μέχρι την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής 2002-2006, που απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Σεπτέμβριο του 2014 ξεκινήσαμε μία, συντονισμένη, μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια για την αποκατάσταση του εμβληματικού έργου της Δημοτικής αγοράς η οποία είχε μετατραπεί, λόγω της εγκατάλειψής της, σε υγειονομική βόμβα, σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων σε χώρο διαφόρων παραβατικών ενεργειών.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι από τον χώρο της Αγοράς τον Οκτώβριο του 2014 απομακρύναμε 60 τόνους απορρίμματα τα οποία διαχρονικά είχαν συγκεντρωθεί εκεί, χωρίς ποτέ κανένας και καμία αρμόδια Αρχή να έχει δείξει ενδιαφέρον για την απομάκρυνσή τους.

Περιφράξαμε το οικόπεδο της Δημοτικής Αγοράς, κατεδαφίσαμε όλες τις πρόσθετες κατασκευές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκινήσαμε την προσπάθεια αποκατάστασης.

Στην προσπάθεια μας αυτή, δυστυχώς, στάθηκαν απέναντι Βουλευτές του Νομού καθώς και μία ομάδα πολιτών οι οποίοι παρενέβαιναν σε κάθε δημιουργική προσπάθεια για την αποκατάσταση της Δημοτικής αγοράς, με την δικαιολογία ότι ο Δήμος με τα σχέδια του την καταστρέφει.

Αλλά, φευ, τα σχέδια αυτά εγκρίθηκαν πανηγυρικά και επανειλημμένα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων και το Υπουργείο Πολιτισμού σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις.

Αλήθεια το Υπουργείο Πολιτισμού ήθελε με αυτό να καταστρέψει την ιστορική μνήμη για την Δημοτική αγορά;

Ή μήπως οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες και συμφέροντα;

Τα ερωτήματα βεβαίως αυτά έχουν απαντηθεί από τις αποφάσεις του ΥΠΠΟ για την έγκριση των ενεργειών του Δημάρχου Χρήστου Δ. Παγώνη και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής της περιόδου 2014 – 2019.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να εξάρω την καίρια, αποφασιστική στάση του τότε Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Λάμπρου Γκάνη του οποίου η παρέμβαση και η νομική τεκμηρίωση για την νομιμότητα της διαδικασίας που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή κατά την εξέλιξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ήταν καθοριστκή. Χωρίς την δική του θετική εισήγηση κατά την κρίση της νομιμότητας η Δημοτική αγορά θα παρέμενε για χρόνια ένα ερειπωμένο κουφάρι στο Κέντρο της Πόλης.

Και βεβαίως εξίσου σημαντική και η συμβολή του κ. Γιάννη Λάμπρου, εκπροσώπου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ερέτριας – Αμαρύνθου, ο οποίος με την θετική του ψήφο έδωσε την πλειοψηφία και εγκρίθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας ανάθεσης του Έργου.

Οι διαδικασίες κράτησαν 5 χρόνια. Η σημερινή Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Έργων ως μέλη της Δημοτικής Αρχής καταψήφισαν σε όλες τα φάσεις τα σχέδια για την Δημοτική Αγορά. Όταν δε εισήχθη το θέμα της έγκρισης των προσχεδίων για την Δημοτική Αγορά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος έργων κος Γουρνής, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης των Σχεδίων, υπέβαλε προσφυγή για την ακύρωση της ανάθεσης του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου με το αφήγημα της έλλειψης νομιμότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο για πάνω από 5 μήνες.

Σήμερα, Αλλοίμονο, οι ίδιοι άνθρωποι πανηγυρίζουν για τα εξαίρετα αυτά σχέδια και την έναρξη των εργασιών.

Τι να πει κανείς; Παρόμοιες ενέργειες, που βεβαίως δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο στο Δήμο μας, μαρτυρούν τουλάχιστον ανευθυνότητα.

Αν υπήρχε λίγος αυτοσεβασμός, εκείνοι που με συγκεκριμένες ενέργειες προσπάθησαν να ακυρώσουν την έναρξη του Έργου της Δημοτικής Αγοράς, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε σήμερα να κομπορρημονούν φωτογραφιζόμενοι στο εργοτάξιο που άρχισε να στήνεται.

Αν μη τι άλλο είναι και αντιαισθητικό.

Και το τραγικότερο!

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρήστος Δ. Παγώνης είναι κατηγορούμενος με την κατηγορία ότι δεν φρόντισε για την Προστασία του Μνημείου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Μάρτυρες κατηγορίας μέλη της Ομάδας που πολέμησαν με φανατισμό τα σχέδια Αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς που συνέταξε ο Δήμος μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Τις μέρες μας Ζούμε και αυτά!!!!

Πρέπει να δίνουμε καθημερινά την μάχη για το Αυτονόητο.

Τι κρίμα!!!!

ΟΧΙ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στον Κολοβρέχτη.

 



Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η εγκατάσταση δυο φωτοβολταϊκών σταθμών εντός της β’ ζώνης του υγροβιότοπου Λιβάδι ή Κολοβρέχτης και όπου ο ένας από τους δυο σταθμούς βρίσκεται σχεδόν στα όρια της Α’  ζώνης (πυρήνας που προστατεύεται από τη νομοθεσία). Ένα τμήμα του γηπέδου που προορίζεται να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός έχει ισοπεδωθεί από βαριά μηχανήματα τα οποία έχουν καταστρέψει κάθε είδους αυτοφυούς βλάστησης, χλωρίδας και πανίδας που υπήρχε (καλαμιώνες, ενδημικά φυτά και δέντρα)

Από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίστηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (642/Δ/9-10-1989), και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 παράγραφος Β1 (χρήσεις γης) και Β2α (όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων τα 10 στρέμματα) αναφέρονται ρητά οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και μόνο αυτές. 

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί δυναμικότητας 600 και 800 kw αντίστοιχα, έλαβαν εγκρίσεις -παρότι οι χρήσεις γης ορίζουν διαφορετικά- από τις εξής υπηρεσίες: 

α. Τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Εύβοιας. 

β. Την Υπηρεσία Δόμησης ( ΥΔΟΜ) του Δήμου Χαλκιδέων

γ. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας 

δ. Την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής-Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Γίνεται για πολλοστή φορά ξεκάθαρο ότι η απουσία ενός φορέα διαχείρισης του υγροτόπου, που δεν έχει συσταθεί με ευθύνη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, δημιουργεί ένα καθεστώς συστηματικής ασυδοσίας το οποίο επιβαρύνει με νέες χρήσεις και αμφίβολες δραστηριότητες το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, από τον Κολοβρέχτη και μέχρι και τις εκβολές του Μεσσάπιου ποταμού.

Εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση οι δύο δήμοι, Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, η Περιφέρεια, υπηρεσίες της πολιτείας φαίνεται ότι έχουν παραδώσει τα κλειδιά σημαντικών αποφάσεων στους λογής λογής επενδυτές. 

Αλήθεια, πότε και πού (σε ποιαν εφημερίδα ή ποιον δικτυακό τόπο) δημοσιοποιήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Εύβοιας οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατατέθηκαν πέρυσι από την εταιρεία – ενοικιάστρια των δύο εκτάσεων, που υλοποιεί το έργο για να λάβει γνώση το κοινό, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και να καταθέσει γνώμη;

Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες, έχει γίνει αυτοψία από την υπηρεσία για τις εργασίες που πραγματοποιούνται και κατέστρεψαν τη φυσική βλάστηση;

Η β΄ζώνη του Κολοβρέχτη είναι χαρακτηρισμένη ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (άρθρο 3, παρ. Β1 του ΦΕΚ) και σε τέτοια γη υπάρχουν αυστηρότατοι περιορισμοί έως και απαγόρευση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όταν ξεπερνούν το 1 MW. Υπάρχει άραγε σχετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΟΑΚ) της Π.Ε. Εύβοιας; Πόσα φωτοβολταϊκά χωράει ο κάμπος των Μεσσαπίων; Η συνολική παραγόμενη ενέργεια των δύο φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη που γειτνιάζουν και έχουν ίδιον ιδιοκτήτη, ξεπερνά το όριο του 1 MW (συγκεκριμένα 1,4 MW) συνεπώς με την τακτική της σαλαμοποίησης, διά της πλαγίας και με την ανοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που εφάπτεται στην α΄ζώνη του υγροβιότοπου.

Γίνεται σαφές ότι εάν ήθελαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προστατέψουν τον πλανήτη ή να σταματήσουν την κλιματική κρίση, δεν θα εγκαταστούσαν είτε φωτοβολταϊκά, είτε τεράστιες ανεμογεννήτριες μέσα σε οικολογικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, βιότοπους, δάση και επάνω σε γόνιμα χωράφια.

 

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ KAI NA AKYΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΘΕ  ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

-ΕΠΙΣΗΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΣΦΑΓΕΙΟ, ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΡΦΥΩΝ -ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΔΟΥΣ.

-Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Σεπτέμβριος 2021

 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

 


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Β.Εύβοιας

 Δελτίο Τύπου

Πέρασε ένας μήνας από την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς στην περιοχή μας, που έπληξε το σύνολο των κατοίκων, με δραματικές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην φωτιά οργανώσαμε τον αγώνα μας για να σώσουμε τα χωριά μας από τις φλόγες. Εδώ και ένα μήνα οργανώνουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας. Δίνουμε την μάχη μέσα από το Σωματείο των Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων στα χωριά. Συντονίζουμε τον αγώνα μας μέσα από την συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί και με βάση το ψήφισμα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας στην Στροφυλιά στις 21/8.  Οργανώνουμε την αλληλεγγύη που εκφράζεται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου προς το λαό της Βόρειας Εύβοιας, μέσα από τα στέκια αγώνα και αλληλεγγύης που έχουμε στήσει στην Στροφυλιά και στην Ιστιαία. Αυτή μας η δράση, το ψήφισμα με τα αιτήματα μας έχουν δημιουργήσει πίεση στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Για αυτό και επιδιώκουν να μας διασπάσουν και να «μαλακώσουν» τις αγωνιστικές μας διαθέσεις. Αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε με την αποκαλούμενη Επιτροπή Ανασυγκρότησης με επικεφαλής το κ. Μπένο, τους κυβερνητικούς εκπροσώπους κ. Τριαντόπουλο και Αμυρά, τον περιφερειάρχη κ. Σπανό και τους δημάρχους κ. Τσαπουρνιώτη και Κοτζιά στην Λίμνη την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη. Προσπάθησαν να μας κάνουν και εμάς «συμβούλους» της κυβέρνησης, δηλαδή συμμέτοχους στο έγκλημα!  Αντί να μας δώσουν απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα μας, ήθελαν να συζητήσουμε όλοι μαζί τα μεγαλόπνοα σχέδια τους για να πέσουν σαν τα κοράκια οι μεγάλες επιχειρήσεις στην καμένη μας περιοχή, στην ρημαγμένη μας ζωή! Μιλούσαν για σχέδια σε λευκό χαρτί, ενώ ήδη είχαν ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απορρίπτει το σύνολο των αιτημάτων μας. Δεν εξασφαλίζει αποζημιώσεις για όλους, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Για τα αντιπλημμυρικά ακούσαμε μόνο αοριστίες και ευχές, ενώ εμείς φτιάχνουμε οχυρά γύρω από τα σπίτια μας για να σωθούμε.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Ο δικός μας αγώνας με το δυνάμωμα των Επιτροπών Αγώνα που υπάρχουν, με τη δημιουργία νέων Επιτροπών στα χωριά και με την σταθερή και μαζική παρέμβαση μας σε όλα τα επίπεδα (κυβερνητικό-περιφερειακό-δημοτικό), είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση του λαού της Β.Εύβοιας για να πραγματοποιηθεί το σύνθημα μας «Να μείνουμε στον τόπο μας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Προχωράμε σε

  Κινητοποίηση- παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 18:00 στην Χαλκίδα στα γραφεία της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άμεση προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μας. 

 Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες το Σάββατο 2 Οκτώβρη 2021. 

 Συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα κατά χωριό και δημιουργία Επιτροπών σε χωριά που δεν έχουν.

Μόνο ο ενωτικός ανυποχώρητος αγώνας μας μπορεί να επιβάλλει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά. Αγρότες – Ρετσινάδες – Κτηνοτρόφοι – Μελισσοκόμοι – Συκοπαραγωγοί – Μικροεπαγγελματίες και Εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση, μόνο ενωμένοι και με σταθερό οργανωμένο αγώνα θα δώσουμε προοπτική στη ζωή μας και στον τόπο μας.

Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων Στροφυλιά, 8/9/2021

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια! Ανακοίνωση- Κάλεσμα του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών- Δασεργατών Εύβοιας.

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ-ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια!

Ακόμα δεν ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά και δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα που είχε δηλώσει ο υπουργός κ. Σκρέκας στην συνάντηση μας στην Αθήνα. Αν δεν τηρούν και αυτά σκεφτείτε τι μας περιμένει το χειμώνα!

Συγκεκριμένα στη χτεσινή συνάντηση των συνεταιρισμών με το δασαρχείο, μας ανακοίνωσαν με ποιους όρους θα δουλέψουμε στα αντιδιαβρωτικά, όταν θα τελειώνουν οι μελέτες. Εκεί αποκαλύφθηκαν 3 ψέματα της κυβέρνησης:

Η πληρωμή μας, δε θα γίνει από το κράτος, αλλά από ανάδοχο.

Η τιμή που θα μας δώσουνε για τα έργα (κορμοδέματα κλπ), θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Σαν να μη φτάνανε αυτά, τώρα που τελειώνουμε τους καθαρισμούς των κεντρικών δρόμων, αντί να μας πληρώσει το υπουργείο αυτά που μας χρωστάει, μας βάζει με το στανιό μεσάζοντα την ΤΕΡΝΑ. 

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προχωράει κανονικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κι εμάς μας πουλάει φούμαρα. Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι και το «καινούριο φρούτο» του Μπένου μας λένε ότι δεσμεύονται, ότι τα αιτήματα μας τα έχουν για ευαγγέλιο κι ενώ μας δίνουν το ένα χέρι, με το άλλο υπογράφουν τις συμφωνίες, που μας ξεριζώνουν από τον τόπο μας. Νομίζουν πως θα την βγάλουν καθαρή αν μας χορταίνουν με λόγια, παινέματα, φιέστες, υποσχέσεις και πάνω στις πλάτες μας θα στήνουν χορό για τους ομίλους χωρίς αντιδράσεις. Δεν έχουν μπέσα! Είναι τόσο αδίστακτοι, όσο και τα μεγάλα συμφέροντα που τακιμιάζουν.

Οι «ανάδοχοι» και οι «χορηγοί» έρχονται σαν ευεργέτες να μοιράσουν «δωρεές». Ποιον πείθουν; Κοράκια που πέφτουν πάνω στα καμένα να χορτάσουν κέρδη είναι.

Και τώρα μας εκβιάζουν να αποφασίσουν οι συνεταιρισμοί αν θα πάρουν το ξεροκόμματο των χορηγών ή αν θα μείνουν άνεργοι! Μας λένε να αποφασίσουν οι συνεταιρισμοί αν θα αναλάβουν το κάθε έργο με την χορηγία του ανάδοχου ή διαφορετικά να το παραδώσουν σε εργολάβο.

Τους απαντάμε: Οι εκβιασμοί σας δεν περνάνε εδώ! Εμείς μαζί με το λαό της περιοχής, δε ζητάμε τίποτα παραπάνω, από το να μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας και θα τα καταφέρουμε!

Συγκεκριμένα για τα αντιδιαβρωτικά:

Άμεσα να προχωρήσει η σύνταξη όλων των μελετών των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την περιοχή που κάηκε και όχι σε τμήματα της. Την ευθύνη και επίβλεψη να την έχει το κράτος. Έχει περάσει ένας μήνας. Μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και η εκπόνηση των έργων εξαρτάται από αν θα βρεθεί ανάδοχος! Σταματήστε να παίζετε τις ζωές μας κορώνα γράμματα.

Σύντομα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων.

Καμία εμπλοκή χορηγών και εργολάβων στην χρηματοδότηση και εκτέλεση των έργων.

Να εξασφαλιστεί απασχόληση συνολικά για όλους τους ρετσινάδες-δασεργάτες-ανέργους της περιοχής, στην εκπόνηση των έργων με αξιοπρεπείς αποδοχές.

Τους ξεμπροστιάζουμε κι ενημερώνουμε όλους τους ρετσινάδες και δασεργάτες για να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά! Δε θα μας χορεύουν αυτοί! Εμείς θα τους χορέψουμε!

Όλοι στη συνέλευση του σωματείου

την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στις 19:00 στην Αγία Άννα.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

 


08.09.2021

Γιάννης Β. Θεοδώρου

MSc, Social and Solidarity Economy

Πρόεδρος Ένωσης Φορέων Κ.Αλ.Ο. Στερεάς Ελλάδας

 

1. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Ο τρίτος τομέας (ή αλλιώς Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία) συγκροτείται από διάφορες μορφές συνεταιρισμών (Κοιν.Σ.Επ., κοινωνικοί, αστικοί, γεωργικοί, αγροτικοί, καταναλωτικοί, ενεργειακοί, δασικοί, γυναικείοι, κ.λ.π.), οργανισμών και οργανώσεων (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, σύλλογοι, ιδρύματα, Μ.Κ.Ο., ενώσεις πολιτών, εθελοντές, σωματεία, κ.α.) και καλύπτει συμπληρωματικά την «περιοχή» μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου (κρατικού) τομέα, με δραστηριότητες που προτάσσουν, κύρια, κοινωνικούς και όχι κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Ως επιχειρηματικό μοντέλο, η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί βιώσιμη ανθρωποκεντρική και ολιστική εναλλακτική σε κρίσεις, αφού προωθεί το συλλογικό και τοπικό όφελος και προτεραιότητα στις κοινωνικές (ανθρώπινες) ανάγκες, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και θετικού αντίκτυπου στις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τη συλλογική διαχείριση και διαφύλαξη κοινών αγαθών, τη βιώσιμη, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, τη ψηφιακή οικονομία, τις ενεργειακές κοινότητες, την αγρο-οικολογία, κ.α.

Εφαρμόζει ανθεκτικές χωρίς αποκλεισμούς πρακτικές, για να οργανωθούν ή και επανα-διοργανωθούν οικονομικές δραστηριότητες με βάση τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε συνεργασία και συνέργεια με φορείς της αυτοδιοίκησης, τοπικούς συλλόγους και ενώσεις, κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και την εκ των ουκ άνευ συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς αυτή να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένη μορφή του τρίτου τομέα (π.χ. ΜΚΟ).

Η κοινωνική οικονομία έχει επίσημα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ένα αποτελεσματικό και επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη 13,6 εκατ. θέσεις εργασίας και συμβάλλει– κατά μέσο όρο - στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή και τοπικοποίηση των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το 2030, λόγω του κοινωνικού της χαρακτήρα και του «προνομίου» της να αναδεικνύει και κινητοποιεί με μετρήσιμο κοινωνικό αποτύπωμα πολλαπλούς τοπικούς πόρους.

Επιπρόσθετα, έχει θετικά αποτελέσματα: Στις δημόσιες δαπάνες (εξοικονόμηση κόστους), σε άτομα (ενδυνάμωση, ψυχολογική υποστήριξη, αποφυγή περιθωριοποίησης), σε «ειδικές» περιοχές (συνεργασία, χωρική ανάπτυξη, πολλαπλασιαστικότητα με τοπικά οικονομικά και επιχειρηματικά οικοσυστήματα) και στην κοινωνία (κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων).

 

2. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το γεωγραφικό, φυσικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό ανάγλυφο της Περιφέρειας, αποτέλεσε και αποτελεί την ολιστική πρόταση και επιδίωξη της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνει πολιτικές στήριξης ευπαθών και ειδικών ομάδων, ένταξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και προστασία του περιβάλλοντος.

Επιγραμματικά:

α) Την εναλλακτική ανάπτυξη τομέων της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα,

β) Τη προώθηση και εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων με την απόκτηση/ κατοχύρωση ποιοτικών σημάτων προστασίας και τη σύνδεσή τους με τους τομείς τουρισμού και εστίασης,

γ) Την ανάδειξη, αξιοποίηση και προώθηση του τοπικού υλικού και άυλου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτισμικού, θρησκευτικού, πεζοπορικού, αθλητικού, καταδυτικού, ορειβατικού, οινοτουρισμού, κ.α.),

δ) Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής του πληθυσμού με υπηρεσίες υποστήριξης σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες, μέσω Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, στις οποίες, κατοχυρωμένη νομοθετικά συμμετοχή (ως μέλη) μπορούν να έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε Ο.Τ.Α.

ε) Την άμβλυνση χωρικών και κοινωνικών ανισοτήτων με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές, ακριβώς επειδή η κοινωνική επιχειρηματικότητα δρα σε τοπικό επίπεδο και αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία μονοπατιών σε συνδυασμό με τη σύσταση «δασικών» Κοιν.Σ.Επ. Μια τέτοια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και εθελοντές, επιτυγχάνει πολλαπλούς και αλυσιδωτούς στόχους (περιβαλλοντική προστασία και προστασία δασών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων και τοπικής γαστρονομίας, θετική επίδραση στη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και της συμβατικής οικονομίας, όπως εστίασης, ξενώνων, κ.λ.π., κοινωνική συνοχή, άρση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, κ.α.).

Σε επίρρωση των παραπάνω και βάσει επίσημων στοιχείων (Υπουργείο Εργασίας), η κοινωνική επιχειρηματικότητα στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται ήδη στην τρίτη θέση μεταξύ των όλων των Περιφερειών, με συνεισφορά (2017-2018) 2.250.430 € στην τοπική οικονομία. Εν μέσω πανδημίας (2019–2020), καταγράφεται αύξηση σύστασης Κοιν.Σ.Επ. κατά 364% (στοιχεία Μητρώου Υπουργείου Εργασίας), με συνεισφορά στο τοπικό ΑΕΠ 6.100.000 € περίπου (πρωτογενή στοιχεία), παρά το γεγονός ότι δεν έτυχαν καμιάς οικονομικής ενίσχυσης από προβλεπόμενους πόρους του ΠΕΠ ή από την Πολιτεία λόγω COVID-19. 

 

3. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Β. Εύβοια σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου τοπικού βιώσιμου και ανθεκτικού οικοσυστήματος με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένες στοχεύσεις, ώστε να αναδιοργανωθούν από και για τους κατοίκους της, οι τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα εμπλοκής ΚΑΙ της Κοινωνικής Οικονομίας στο πρόγραμμα ανασυγκρότησής της.

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να οικοδομήσει συνεργασίες Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικής Οικονομίας, με στόχο να προκύψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ενίσχυση και πολλαπλαστικότητα οικονομικών δραστηριοτήτων, τοπική διάχυση του οικονομικού οφέλους, περιβαλλοντική ανάπτυξη και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Σε μια τέτοια προοπτική η σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων από τη φύση τους ενεργοποιούν το κοινωνικό κεφάλαιο, δημιουργούν δίκτυα και συμπράξεις και προωθούν τη συμμετοχικότητα και τον συνεργατισμό της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει το δικαίωμα να αυτοοργανωθεί για την επόμενη ημέρα για τον τόπο της. Η συμμετοχική, συνεργατική και δημιουργική διάστασή τους, τα καθιστούν κατάλληλα για τη διαχείριση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί πρωτίστως αξιοποίηση και εφαρμογή της τοπικής γνώσης για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποδειχτεί άλλωστε, ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, είχαν θετική συνεισφορά στην κάλυψη υπαρκτών αναγκών της κοινωνίας, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στις εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, όταν οι ανάγκες της κοινωνίας ως συνόλου αυξάνονται (βλ. πανδημίες, όπως COVID-19, οικονομικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, κ.α.), ακριβώς επειδή δεν επιδιώκουν μεγιστοποίηση οικονομικού οφέλους, αλλά προωθούν πρωτίστως το κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

 

4. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κ.Αλ.Ο. ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Η Ένωση Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας, ως μοναδικός περιφερειακός θεσμικός και συλλογικός πιστοποιημένος φορέας (ν.4430/2016), με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων Κ.Αλ.Ο., του Social Economy Greece Network, Πανεπιστημιακών με ειδική εμπειρία και αξιοποιώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, προτείνει το παρακάτω εφαρμόσιμο πλαίσιο δράσεων: 

1.     Δημιουργία προϋποθέσεων (πληροφόρηση/ ενημέρωση), σύστασης εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας ως εργαλείων κοινωνικής ένταξης και πρόσβασης στην απασχόληση, σε συνεργασία με τους ήδη υπάρχοντες συνεταιρισμούς.

2. Υποστήριξη ίδρυσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων Ένταξης Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων σε κάθε περιοχή (κοινότητα) που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά, με συμπερίληψη των πληγέντων στις ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας και βρίσκονται ή κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

3.    Δημιουργία «δασικών Κοιν.Σ.Επ.» σε κάθε γεωγραφική κοινότητα (κατά το πρότυπο του Aspromonte), υπό την εποπτεία των Δασαρχείων. Ο δασικός πλούτος, αποτελούσε, αποτελεί, αλλά και θα αποτελέσει και στο μέλλον το κυρίαρχο οικονομικό στοιχείο για τη περιοχή, που πρέπει να παραμένει και αναδιανέμεται σε αυτήν. Η εξειδικευμένη αυτή πρόταση στοχεύει στη σταδιακή δόμηση ενός αυτοσυντηρούμενου και παραγωγικού μοντέλου ικανού να παράξει με γεωμετρική πρόοδο νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει συστήματα αντιπυρικών ζωνών, να προβεί στη προμήθεια συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών, να οργανώνει ομάδες άμεσης επέμβασης, να συγκροτεί και εκπαιδεύει ομάδες εθελοντών και να υλοποιεί κοινωνικές δράσεις για την τοπική κοινωνία. Το γεγονός ότι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις νομοθετικά δεν διανέμουν το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασμάτων (κερδών), μπορούν με τη διάθεσή τους, να αυτοσυντηρούσουν το προτεινόμενο μοντέλο και να αναπτύξουν και επιτύχουν τους στόχους του.

4.     Διευκόλυνση πρόσβασης ανέργων σε δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και άλλα πεδία της κυκλικής και δημιουργικής οικονομίας και έξυπνης εξειδίκευσης (αγροδιατροφική αλυσίδα, πολιτισμό, εναλλακτικό τουρισμό, κ.α.) και την εισαγωγή νέων προτύπων αγροτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην υποστήριξη   νέων αγροτών.

5.      Πληροφόρηση, βοήθεια, εκπαίδευση/ κατάρτιση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, νομική και τεχνική βοήθεια και υποστήριξη για τη σύσταση νέων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

6.    Υποστήριξη δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ όλων των φορέων (πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης, υπηρεσιών) του τρίτου τομέα, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη συνακόλουθη εξασφάλιση ανθεκτικότητας και βιωσιμότητάς τους.

7.   Χρηματοδότηση με κεφάλαια «σποράς» για την εκκίνηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πόρους του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (Επενδυτική Προτεραιότητα 9v), ή μέσω ειδικού χρηματοδοτικού σχεδίου της Περιφέρειας, ειδικά για τη Β. Εύβοια, με παράλληλη πρόβλεψη ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος.

8.   Σύναψη Δημόσιων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς από τους ΟΤΑ, κατ’ αποκλειστικότητα με Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης για τη παροχή κοινωνικών, υγειονομικών και άλλων υπηρεσιών (ν.4412/16, άρθρα 20 και 107-110 και της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ) και προγραμματικών συμβάσεων Ο.Τ.Α. και Φορέων Κ.Αλ.Ο., για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας (ν.4430/2016, άρθρο 6).

9.      Δημιουργία θερμοκοιτίδων κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με παραχώρηση δημοτικών ακινήτων, κατ’ εφαρμογή του ν.4555/2018 (άρθρο 196), ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κατ’ αρχήν κοινές έδρες κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, επιτυγχάνοντας έτσι οικονομίες κλίμακας με μείωση κόστους λειτουργίας τους και παροχή κάθε μορφής υποστήριξης.

10.   Ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία, με στόχο να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο δημιουργίας περισσότερων πληθυντικών οικονομιών για βιώσιμες, ισότιμες και δίκαιες κοινωνίες.

Συμπερασματικά, για την Κοινωνική Οικονομία το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο για τη Β. Εύβοια και τους κατοίκους της είναι ΤΟ ΜΕΤΑ, όταν οι οικονομικές συνέπειες θα γίνονται ολοένα πιο ορατές και οι κοινωνικές ανισότητες, η φυγή των νέων και του ενεργού εργατικού δυναμικού και η περιθωριοποίηση θα διευρύνονται.

Οι προτάσεις της Ένωσής μας αποσκοπούν, με εθελοντική και αλληλέγγυα προσφορά, στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και στην τεχνική βοήθεια και υποστήριξη δημιουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων από και για τους πολίτες της περιοχής.

Στην Μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου

 Στην μνήμη του Γιάννη Θεοδώρου που έφυγε σήμερα αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα των ΟΤΑNEWS με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 6.10...